«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η ανακοίνωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, χθες, ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, έβαλε στο αρχείο τις μηνύσεις που κατατέθηκαν κατά των Εισαγγελέων διαφθοράς από τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά. Όπως μάλιστα επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, «η διάταξη Αγγελή ενώ έχει ημερομηνία 4 Μαΐου, ο υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε να το ανακοινώσει δημόσια 13 μέρες αργότερα και λίγες ώρες πριν γίνει ξανά σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Η κίνηση αυτή του κ. Κοντονή στη δεδομένη χρονική στιγμή όπως εξήγησε στα Parapolitika.gr ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης έχει στόχο η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την δικαστική απόφαση επιχειρώντας να αποδυναμώσει το επιχείρημα της πολιτικής σκευωρίας που της χρεώνει η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, με στόχο την εξόντωση των 10 πολιτικών προσώπων που παραπέμφθηκαν. Η ΝΔ σε κάθε περίπτωση θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία με τις 10 κάλπες διότι το ερώτημα που επέμεινε να βάλει η κυβέρνηση είναι αν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη στο ψηφοδέλτιο του «όχι» θα υπάρχει η αναφορά, «λόγω αναρμοδιότητας», που συνεχίζει να αφήνει σκιές.

Θα μιλήσουν οι επτά από τους 10 πολιτικούς που παραπέμφθηκαν. Δεν θα τοποθετηθούν ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Μάριος Σαλμάς που πήρε τις λιγότερες ψήφους στην ψηφοφορία της παραπομπής, διότι έπεισε τον Πάνο Καμμένο ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την Novartis.

Ο Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι λάβρος στη σημερινή συζήτηση. Από χθες δήλωσε ότι «στο μέρος της δικογραφίας που αφορά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Παπαγγελόπουλο η υπόθεση έχει διαχωριστεί και πρέπει να εξεταστεί χωριστά από τη Βουλή, δεν υπάγεται στην κρίση του αντιεισαγγελέα Αγγελή».

Επίσης ανέφερε ότι το μέρος της μήνυσής του εναντίον των δικαστικών λειτουργών Ελ.Τουλουπάκη, Χρ.Ντζούρα και Στ.Μανώλη, που ο αντιεισαγγελέας Αγγελής «έθεσε στο αρχείο», «μπορούν να ανασυρθούν».

«Άρα επιμένω και στα δύο σκέλη της μήνυσής μου -και για τα πολιτικά πρόσωπα και για τους δικαστικούς λειτουργούς» δήλωσε. «Και προειδοποιώ ότι δεν θα τελειώσει αυτή η ιστορία εδώ» τόνισε. «Δικαίως φοβούνται. Και μάταια προσπαθούν να το αποφύγουν...»

Άμεση ήταν η αντίδραση και της Πειραιώς. Κομματικές πηγές επισήμαναν ότι «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόγνωση από την κατάδειξη της σκευωρίας της στην υπόθεση Novartis. Το άγχος τους εν όψει της (σημερινής) συζήτησης περισσεύει, το ίδιο και η αλαζονεία τους να μην σέβονται τη Δικαιοσύνη». Η ΝΔ επίσης προειδοποιεί ότι αυτό που παραβλέπει η κυβέρνηση είναι ότι «οι ευθύνες των σκευωρών δεν μπαίνουν στο αρχείο».

Σκοπιανό

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα δεν αναμένεται να υπάρξει συναίνεση και στο σκοπιανό. Η Πειραιώς σχολίασε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Σόφια με τις οποίες άφησε ανοιχτό να έρθει συμφωνία με οδικό χάρτη, κάνοντας θετική αναφορά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του» ανέφερε σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου της ΝΔ. «Η ΝΔ έχει εξ αρχής επισημάνει ότι δεν νοείται καμία συμφωνία, χωρίς την ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προϋποθέσεων που έχει θέσει».

«Όχι» στην κατάτμηση

Η ΝΔ δεν θα συναινέσει ούτε στην κατάτμηση της Β' Αθήνας σε τρεις περιφέρειες και της Περιφέρειας Αττικής σε δύο. Όπως εξήγησε στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ο όρος για να ψηφίσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση την κατάτμηση και να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, είναι η κυβέρνηση να φέρει ρύθμιση για να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα χρειαστεί μόνο να γίνουν διασταυρώσεις.

«Θέλουμε ενιαία ρύθμιση» δήλωσε ο κ.Βορίδης. «Θα συναινέσουμε και θα συμπράξουμε, μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ενιαία ρύθμιση και σε καμία άλλη περίπτωση». Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φοβάται την ψήφο τους για αυτό δεν το κάνει.