Πίσω ολοταχώς φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά την πρόταση του «Ilidenska Republika Makedonija, για την ονομασία των Σκοπίων, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται θετικός στην προοπτική μιας τέτοιας ονομασίας. 

Έπειτα από τα «όχι» των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου «μέτρησαν» και τις αρνητικές αντιδράσεις στην κοινωνία, καθώς το ιστορικό βάρος που έκρυβε το Ίλιντεν και οι αλυτρωτικές αναφορές του δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να γίνουν αποδεκτές.

Μιλώντας μάλιστα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, ο πρωθυπουργός συνόψισε τη νέα γραμμή, ξεκαθαρίζοντας ότι επιδιώκει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό η χρονικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Αποστάσεις Μαξίμου από Ζάεφ για το «Ίλιντεν»

Με ανακοίνωσή του το Μαξίμου καλωσορίζει τις δηλώσεις Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος νωρίτερα είχε αντιδράσει θετικά στην προοπτική του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», χωρίς, ωστόσο, να κάνει αναφορά στη συγκεκριμένα ονομασία, η οποία προκάλεσε την αντίδραση σύσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, καθώς και του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ.

Να συνεχίσουν από κοινού να εργάζονται για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό καλεί η Αθήνα τα Σκόπια, καλωσορίζοντας «την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση του σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, επί της πρότασης «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει πως «ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

«Τέλος, επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με συνταγματική αναθεώρηση» καταλήγει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Σφαλιάρα» στον Τσίπρα από τους πολιτικούς αρχηγούς για το «Ίλιντεν»

«Όχι» επί πέντε άκουσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κύκλο τηλεφωνικών επαφών που πραγματοποίησε με τους αρχηγούς των κομμάτων για το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέθεσε στους συνομιλητές τους τις θέσεις της κυβέρνησης αλλά οι συζητήσεις απεδείχθησαν άκαρπες καθώς κανείς τους δεν δέχθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στον κ.Τσίπρα όταν εκείνος του είπε ότι συζητά το συγκεκριμένο όνομα με τον ομόλογό του των Σκοπίων, ότι είναι απαράδεκτη ακόμη και η συζήτηση. Ο κ.Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

«Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», απάντησε στον πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκης.

Συμφωνία με τη μορφή οδικού χάρτη, πρώτα το erga omnes και η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και μετά το όνομα, περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για το Σκοπιανό.

Ακολούθως, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον κ.Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε επιτομή του αλυτρωτισμού τον προσδιορισμό «Ίλιντεν» και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, που εξέφρασε και αυτός τις επιφυλάξεις του.

Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε πως η στάση του θα εξαρτηθεί από το πως θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

Τέλος, αρνητική απάντηση έλαβε για το «Μακεδονία του Ίλιντεν» τόσο από τον γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, όσο και από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. Ο τελευταίος δε, επισήμανε ότι πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων είναι η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» για τον προσδιορισμό της γειτονικής χώρας.

 Ο Τσίπρας μίλησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για εξεύρεση λύσης και τον κομβικό ρόλο της για το μέλλον της περιοχής. Παράλληλα, τόνισε πως στηρίζει τις προτάσεις του Ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μ. Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης.