Την έντονη δυσφορία της –ακόμα και θυμό- εξέφρασε η Ουάσιγκτoν προς την Αθήνα και τα Σκόπια μετά την επιχειρούμενη παράκαμψη της διαδικασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του θέματος των Σκοπίων, αλλά και την εξουδετέρωση του ειδικού διαπραγματευτή, Αμερικανού διπλωμάτη Μ. Νίμιτς, με την ξαφνική πρόταση των Σκοπίων για την «Δημοκρατία του Ιλιντεν», την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα έδειξε κατ’ αρχήν πρόθυμη να αποδεχθεί.

Το γεγονός ότι ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε, με πρωτοβουλία του, τόσο με την Αθήνα όσο και με τα Σκόπια, εκδίδοντας μάλιστα σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ενώ παράλληλα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τον Αλβανό ομόλογο του, συνιστώντας «αυτοσυγκράτηση» στο αλβανικό στοιχείο, καταδεικνύει την σοβαρότητα την οποία αποδίδει η Ουάσιγκτον στις τελευταίες εξελίξεις και την αυστηρότητα με την οποία θα αντιδράσει σε ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διπλωματικές πληροφορίες, η Ουάσιγκτον κατέστησε για μια ακόμα φορά σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων σε αυτό, αν προηγουμένως τα δύο μέρη (Αθήνα και Σκόπια) δεν έχουν καταλήξει σε μία συνολική συμφωνία για το θέμα των Σκοπίων. Μια συμφωνία δηλαδή που θα περιλαμβάνει τόσο τη νέα συμφωνημένη ονομασία όσο και την εφαρμογή του erga omnes. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο χρόνος αυτός εξαντλείται πολύ γρήγορα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον είναι εξόχως δυσαρεστημένη με τις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, να δείξει τάσεις αποδοχής και όχι απόρριψής της παιδαριώδους πρότασης των Σκοπίων για την ονομασία «Δημοκρατία του Ιλιντεν».

Και τούτο διότι η κυβέρνηση Τσίπρα, στην αγωνιώδη προσπάθεια της να ανακοινώσει « τη νίκη της» στην επίλυση του Σκοπιανού, ‘έδειξε πρόθυμη να γράψει στα παλαιά της τα παπούτσια την 25ετή διαπραγματευτική διαδικασία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίλυση του θέματος του ονόματος, παρακάμπτοντας επιδεικτικά τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Αμερικανό διπλωμάτη Μ. Νίμιτς, προκειμένου να καταλήξει σε μια πρόχειρη και έωλη διμερή συμφωνία «ανάμεσα σε δύο πρωθυπουργούς», χωρίς διεθνή κάλυψη, που δεν δεσμεύει παρά μόνον τους ίδιους και με κίνδυνο να προκαλέσει ανεπιθύμητη αντίδραση του αλβανικού στοιχείου στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, (με την κατ’ αρχήν θετική στάση της απέναντι στην πρόταση των Σκοπίων) κινδυνεύει να απωλέσει το πλεονέκτημα που της παρείχαν το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι ΗΠΑ από το 1995, στην επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων.

«Είναι απαράδεκτο και εθνικά επικίνδυνο όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις να επικαλούνται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις οποίες ο ΟΗΕ έχει αναθέσει στον Αμερικανό διαπραγματευτή Μ Νίμιτς για επίλυση-εφαρμογή και η παρούσα κυβέρνηση να απεμπολεί αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα για την ελληνική πλευρά « σημείωνε υψηλά ιστάμενη διπλωματική πηγή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση του διαπραγματευτή Μ. Νίμιτς, η οποία όμως συναρτάται από το πόσο γρήγορα η διαδικασία θα επανέλθει ή όχι «στην κανονικότητα της».