Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αντίθετο στην αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Μακεδονίας του 'Ιλιντεν, υπονομεύοντας έτσι τις προοπτικές επίλυσης μιας διαμάχης δεκαετιών με την Ελλάδα, σχολιάζει το Reuters.

Tην ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των Σκοπίων ελπίζει η πρότασή της για την ονομασία "Μακεδονία του Ίλιντεν" να τύχει ευρύτερης αποδοχής από την Αθήνα, καθώς όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου της χώρας, MIA, περιλαμβάνει χρονικό προσδιορισμό και αποτελεί μια ρεαλιστική λύση συμβιβασμού που μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο χώρες, ενώ γίνεται διαχωρισμός με την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα.

Επίσης, σημειώνεται πως τόσο ο λαός όσο και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν διεκδικούν εδάφη της Ελλάδας, αλλά και επιβεβαιώνουν τον απαράβατο χαρακτήρα των ελληνικών συνόρων και τον σεβασμό τους για τον ελληνικό πολιτισμό.

Τέλος, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να δοθεί λύση στη διένεξη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών εδώ και 25 χρόνια. Είμαστε πολύ κοντά σε λύση, και η φιλία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στα δύο κράτη και στους δύο λαούς είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καταλήγει η ανακοίνωση της σκοπιανής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι Ζάεφ χρειάζεται την υποστήριξη του VMRO-DPNE για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος.

Ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο 120μελές κοινοβούλιο προκειμένου να υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για να εγκριθεί η νέα ονομασία, αναφέρει το Reuters.

"Το VMRO-DPNE δεν θα υποστηρίξει μια αλλαγή στο Σύνταγμα με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος", δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ζάεφ.