Σε µια χρονική συγκυρία που η χώρα φαίνεται να ζει σε προεκλογικούς ρυθµούς, ανεξαρτήτως του πότε θα στηθούν οι κάλπες, µια «νέα σκευωρία ψεµάτων» της κυβέρνησης, αυτήν τη φορά σε βάρος των συνταξιούχων, καταγγέλλει η αξιωµατική αντιπολίτευση.


Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του συστήµατος «Ηλιος» της Η∆ΙΚΑ, το πλήθος των συνταξιούχων στην Ελλάδα ήταν 2.580.925 τον Φεβρουάριο του 2018, αριθµός που δείχνει ότι η ψήφος τους είναι αυτή που θα κρίνει την έκβαση και της επόµενης εκλογικής αναµέτρησης, όπως συνέβη τον Ιούνιο του 2012, που έδωσαν τη νίκη στη Ν.∆. Παρά το γεγονός ότι ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονοµικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε τεχνική συµφωνία µε τους θεσµούς, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα συµπεφωνηµένα, δηλαδή οι νέες περικοπές των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 και η µείωση του αφορολόγητου από 1ης Ιανουαρίου 2020 θα εφαρµοστούν κανονικά», ορισµένα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ., µεταξύ των οποίων και υπουργοί, κλείνουν το µάτι στους συνταξιούχους.


Υπόσχονται ότι θα επαναδιαπραγµατευθούν τις περικοπές, ενώ τις ψήφισαν και τις επιβεβαίωσαν εκ νέου µε τους θεσµούς, ή ότι θα τους δοθεί µια «13η σύνταξη» τον ∆εκέµβριο από το υπερπλεόνασµα. «Εξυφαίνεται µια νέα σκευωρία, αυτήν τη φορά σε βάρος του ελληνικού λαού, µια σκευωρία µε πολλά νέα ψέµατα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή.


«Γιατί είναι ψέµατα τα περί τέλους των Μνηµονίων, όταν έχετε ήδη ψηφίσει µέτρα ύψους 5,1 δισ. έως το 2021 και έχετε βάλει υποθήκη τη δηµόσια περιουσία έως το 2115» είπε απευθυνόµενους στους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. «Είναι ψέµατα τα περί δήθεν “µεταµνηµονιακής εποχής”, ενώ έρχονται νέες βαριές µειώσεις σε παλαιές και νέες συντάξεις, µείωση του αφορολογήτου, πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ, νέοι φόροι και εισφορές και, φυσικά, αυξηµένος ΦΠΑ στα νησιά».


Στο Επίκεντρο


Η δυσαρέσκεια που καταγράφεται στις δηµοσκοπήσεις προκαλεί πανικό στην κυβέρνηση. Στην πιθανότητα ψήφου που µετράει η εταιρεία Prorata, τον Μάρτιο του 2018 η Ν.∆. είχε ψηφοφόρους προερχόµενους από τους συνταξιούχους σε ποσοστό 36%, εµφανίζοντας σχεδόν την ίδια επιρροή µε αυτήν των εκλογών του Σεπτεµβρίου 2015.


Μέσα σε µόλις έναν µήνα, όµως, που οι περικοπές των συντάξεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, η υπεροχή της Ν.∆. ανέβηκε στο 42%. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε νέα πτώση. Τον Μάρτιο το 29% των ψήφων του προέρχονταν από συνταξιούχους και τον Απρίλιο το 25%. Οι νέες περικοπές στις συντάξεις, όπως και η µείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ, χτυπούν κυρίως τους χαµηλοσυνταξιούχους και µπορεί να τους στοιχίσουν έως τρεις συντάξεις, όπως επισηµαίνει η Ν.∆.
Οι επανυπολογισµοί των συντάξεων και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, µε βάση τον Νόµο Κατρούγκαλου, έχουν προκαλέσει µεγάλη αναστάτωση. Η κυβέρνηση, αν και συµφώνησε µε τους θεσµούς από τις αρχές του 2018 να ενηµερώσει τους συνταξιούχους για το ποιες ακριβώς είναι οι περικοπές, η κυρία Αχτσιόγλου τις κρατά επτασφράγιστο µυστικό, προφανώς για να κερδίσει χρόνο µέχρι να διαµορφώσει την επικοινωνιακή διαχείριση που θα ακολουθήσει.


Οι Έρευνες


«Στις κοινωνικοοικονοµικές ή άλλες δηµογραφικές οµάδες που συνηθίζουµε να χωρίζουµε το εκλογικό σώµα, προκειµένου να συνάγονται συµπεράσµατα που αναλύουν το εκλογικό αποτέλεσµα, ξεχωρίζει η οµάδα των συνταξιούχων, λόγω του µεγέθους της», δήλωσε ο ειδικός εκλογικός αναλυτής Πάνος Σταθόπουλος στα «Π».


Είναι η µεγαλύτερη επιµέρους οµάδα, αφού 1 στους 3 ψηφοφόρους εντάσσεται σε αυτήν. Η µεγάλη επιρροή τους φάνηκε στις πρώτες εκλογές της κρίσης το 2012. Όπως εξηγεί, άνδρες και γυναίκες συνταξιούχοι επέλεξαν µε συντριπτικά ποσοστά τόσο τη Ν.∆. όσο και το ΠΑΣΟΚ, αν και ήταν τρίτο κόµµα.


Πιο συγκεκριµένα, τον Μάιο του 2012, Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ άντλησαν πάνω από τις µισές ψήφους τους (53%) από τους συνταξιούχους, ενώ τα πανελλήνια ποσοστά που πήραν στις εκλογές άθροιζαν µόλις το 1/3 των συνολικών ψήφων (Ν.∆. 18,85%, ΠΑΣΟΚ 13,18%).
Τον Ιούνιο του 2012, κατά τη µεγάλη µετακίνηση ψηφοφόρων που σηµειώθηκε, στους συνταξιούχους η Ν.∆. αύξησε τις εκλογικές δυνάµεις της κατά 11 µονάδες (έφτασαν το 43% των ψηφοφόρων της), το ΠΑΣΟΚ διατήρησε περίπου τα ίδια ποσοστά (20%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ µόνο κατά 5 µονάδες (16% από 11%).


«Σε αυτές τις κρίσιµες δεύτερες, τα δύο κυρίαρχα κόµµατα του παλιού κοµµατικού συστήµατος εξακολουθούσαν να διαθέτουν στην οµάδα των συνταξιούχων σχεδόν τα 2/3 των ψήφων (63%)», τόνισε ο κ. Σταθόπουλος. «Το πιο σηµαντικό, όµως, από όλα είναι να καταλάβουµε ότι το 43% των ψήφων που συγκέντρωσε η Ν.∆. από τους συνταξιούχους αντιπροσώπευε περίπου το 11% του συνολικού εκλογικού σώµατος, ενώ το 16% του ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσώπευε µόλις το 4%», επισήµανε. «∆ηλαδή, η Ν.∆. εξασφάλισε από τους συνταξιούχους διαφορά 7 µονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε µια εκλογική αναµέτρηση που κρίθηκε πανελλαδικά στις 3 µονάδες µεταξύ των δύο κοµµάτων (η Ν.∆. πήρε 29,66% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89%). Οι συνταξιούχοι έκριναν (και µε το παραπάνω) εκείνες τις εκλογές», τόνισε ο εκλογικός αναλυτής.


Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να επελαύνει προς την εξουσία, τα exit polls έδειξαν ότι η Ν.∆. µείωσε την απήχησή της στους συνταξιούχους περίπου 13 µονάδες σε σχέση µε τον Ιούνιο του 2012 (30,4% των ψηφοφόρων της ανήκαν στη συγκεκριµένη τάξη). Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ο νικητής των εκλογών, το 36,4% των ψήφων το πήρε από συνταξιούχους.
Στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015, άρχισε να καταγράφεται η πρώτη απογοήτευση για την κυβέρνηση Τσίπρα. Η Ν.∆. πήρε το 35,1% των ψήφων της από τους συνταξιούχους (5 µονάδες πάνω σε σχέση µε τον Ιανουάριο) και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 2 µονάδες (33,1%).