Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, τονίζοντας πως «δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση ούτε στην οικονομία, ούτε στα εθνικά θέματα, ούτε στην πολιτική, ούτε πουθενά». 

«Ζήτησα εκλογές γιατί η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο. Έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του. Αυτός και μόνο θα αποφασίσει τους όρους και τις εγγυήσεις που θα βγει η χώρα από την κρίση και να επιλέξει ποιον θα έχει στο τιμόνι. Είναι αυτονόητο ότι δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση: ούτε στην οικονομία, θεσμούς, κοινωνική πολιτική, ασφάλεια, διαπραγμάτευση – πουθενά και για κανέναν λόγο» τόνισε.

Λέγοντας, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, πως «είστε μία θλιβερή μειοψηφία», κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΝΑΕΛ πως για «ολική επαναφορά» του πελατειακού κράτους: «Εξαφανίζετε αξιολόγηση και αξιοκρατία. Βία και ανομία παντού. Εγκληματικά στοιχεία απειλούν τους πολίτες. Δηλητηριάζετε τη δημόσια ζωή και τη δικαιοσύνη. Στερείτε στον λαό την ενότητά του».

«Δεν σας εμπιστευόμαστε ειδικά στα εθνικά θέματα. Επιπολαιότητα, αναποτελεσματικότητα. Η Τουρκία επικαλείται ανοιχτά κυριαρχία σε βραχονησίδες, οι Έλληνες αξιωματικοί παραμένουν στην Ανδριανούπολη χωρίς υπαρκτή κατηγορία. Προχωράμε χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο.Η κυβέρνηση υποτάσσεται στις πιέσεις και προσπαθεί να κλείσει άρον άρον εθνικά θέματα» υπογράμμισε.

Αναφερόμενη δε στην έκκληση από το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), των οποίων μέλος είναι το ΠΑΣΟΚ, για υποστήριξη στη συμφωνία στο Σκοπιανό, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε: «Σεβόμαστε ευρωπαίους σοσιαλιστές. Αλλά δεν χρειάζονται υποδείξεις. Θα πρέπει να αντιλαμβάνονται τις ιστορικές εξελίξεις. Θα μιλήσουμε εμείς, ο ελληνικός λαός και μόνο εμείς».

Χαρακτήρισε λανθασμένους τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση: «Δεν προσπάθησαν καν διάλογο. Μπορούσαν να έχουν κάνει διάλογο και να έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη για τη συμφωνία. Τώρα προχωρούμε στην υπογραφή χωρίς να εξασφαλίζουν όχι ευρύτερη συνέναιση αλλά ούτε καν τη σύμφωνη γνώμη του συγκυβερνήτη τους. Ο κ. Τσίπρας ευθύνεται για την κακή συμφωνία και τον διχασμό του ελληνικού λαού».

Και υπογράμμισε: «Αποκαλύψαμε τα αρνητικά σημεία, τις γκρίζες ζώνες και τις παγίδες της συμφωνίας που περιλαμβάνει η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Μια μεγάλη μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από το 1990 έχει στιγματίσει κάθε κινητοποίηση του ελληνισμού ως εθνικιστική πράξη και κάθε εθνική διεκδίκηση ως εθνικιστική. Κάποιοι από αυτούς είναι υπουργοί, βουλευτές και δημόσιοι λειτουργοί και είναι προφανές ότι ζήτησαν να δώσουμε τα πάντα στη FYROM».

Μάλιστα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «αποκαλύψαμε τα αρνητικά σημεία, τις γκρίζες ζώνες και τις παγίδες της συμφωνίας που περιλαμβάνει η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Μια μεγάλη μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από το 1990 έχει στιγματίσει κάθε κινητοποίηση του ελληνισμού ως εθνικιστική πράξη και κάθε εθνική διεκδίκηση ως εθνικιστική. Κάποιοι από αυτούς είναι υπουργοί, βουλευτές και δημόσιοι λειτουργοί και είναι προφανές ότι ζήτησαν να δώσουμε τα πάντα στη FYROM».

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως «ο δικός μας λόγος δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τη Νέα Δημοκρατία και το «όχι» της και σίγουρα δεν είναι ίδιο με των φασιστών. Η ΝΔ είναι ανεύθυνη γιατί δεν αναλαμβάνει τις ιστορικές της ευθύνες για το ζήτημα. Αν βάλει στη σειρά δηλώσεις και πράξεις, τότε καταλαβαίνει το αλαλούμ στην παράταξη «μπαμπούσκα», τη Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συνέβαλε στη διαμόρφωση εθνικής γραμμής και άφησε τον Τσίπρα να προχωρήσει μόνος του στη διαπραγμάτευση».

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στην ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, συμβολή του κόμματός της για την επίλυση του ζητήματος: «Είμαστε εμείς που συνομολογήσαμε το 1995 για τη συμφωνία. Μία συμφωνία που άνοιξε τον δρόμο για την εμπορική και οικονομική συνεργασία και την εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης. Η ενδιάμεση συμφωνία απέτρεψε τα αδιέξοδα που δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια η ΝΔ. Το 2003, εμείς ανοίξαμε τον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων. Σήμερα πιστεύουμε στη λύση αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση».

Τέλος, επιτέθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του για τη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει, επισημαίνοντας: «Η συμφωνία της κυβέρνησης έχει θετικά σημεία, όπως τέθηκαν από εμάς, αλλά δεν είναι καλή. Δεν εξαρτάται η συμφωνία, όμως, από την Ελλάδα. Υπάρχουν προϋποθέσεις που είναι άγνωστο πότε θα γίνουν πράξη ενώ υπάρχουν αποφάσεις που εμείς παίρνουμε τώρα. Η συμφωνία αυτή πρέπει να αλλάξει και να βελτιωθεί πριν να είναι αργά. Η βιασύνη σας οδήγησε να δεχτείτε ως λύση τη Δημοκρατία του Ίλιντεν και ήμασταν εμείς που είπαμε όχι. Δεν είναι κριτήριο για Έλληνα πρωθυπουργό τα εύσημα από το εξωτερικό. Αξιοποιήστε κ. Τσίπρα τη στάση μας και διεκδικήστε να μπει τέλος στον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας, αυτό επιβάλει το εθνικό καθήκον.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι σαφές ότι ανεξάρτητα ότι από τις υποσημειώσεις και τους αστερίσκους, εσείς αναγνωρίζετε τον μακεδονικό αλυτρωτισμό. Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να σταλεί μετά τη διαδικασία ένταξης για να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα εις βάρος της χώρας μας. Όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας, πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Έλληνες. Στην προχθεσινή του συνέντευξη ήταν χαρούμενος και ευτυχής και έλεγε ότι θα τον κρίνει η ιστορία. Πρώτα όμως θα τον κρίνει στον παρόντα χρόνο ο ελληνικός λαός. Φοβάται και αποφεύγει την έκφραση της λαϊκής βούλησης γιατί ξέρει ότι το ΟΧΙ του ελληνικού λαού δεν μπορεί να το ξανακάνει ΝΑΙ. Έρχεται η ώρα του λαού και η καταδίκη η δική σας και του συγκυβερνήτη σας θα είναι αμείλικτη και βαριά», κατέληξε.