Ως «εκδούλευση» με ανταλλάγματα τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης προς ξένες πιέσεις, όσο και από την πλευρά του Πάνου Καμμένου προς την κυβέρνηση, επιχειρείται να εμφανιστεί η υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ για την ονομασία των Σκοπίων. Το σενάριο αυτό που ακούγονταν ως φήμες έρχεται να επιβεβαιώσει με δηλώσεις του ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος αποκάλυψες τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να  πειστούν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ με το επιχείρημα, όπως ανέφερε, πως η συμφωνία θα έβαζε στην ζυγαριά το όνομα Μακεδονία από τη μία, και τα οικονομικά θέματα της χώρας από την άλλη. 

Κάπως έτσι περιέγραψε ο Δημήτρης Καμμένος την «πολιτική αυτοκτονία» των ΑΝΕΛ, που στήριξαν την συμφωνία και καταψήφισαν την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα ο κ. Καμμένος υποστήριξε: «Μας ζήτησαν να δεχτούμε την συμφωνία, γιατί θα υπήρχαν ανταλλάγματα στα οικονομικά θέματα».

Μετέφερε μάλιστα πως στο κόμμα υπήρξε και σχετική εισήγηση που είχε την υποστήριξη τόσο του κ. Παπαχριστόπουλου, όσο και του ίδιου του Πάνου Καμμένου. Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, γίνεται προσπάθεια ωστόσο να διαψευστούν τα όσα αποκαλύπτει ο Δημήτρης Καμμένος, ωστόσο όμως τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ. όσο και βουλευτές του κόμματος δεν κατάφεραν να πείσουν ότι δεν έγινε συζήτηση σχετικά με τα οικονομικά θέματα της χώρας, καθώς είναι θέμα επικαιρότητας, σημειώνουν όμως ότι αυτό δεν έχει σχέση με την συμφωνία για τα Σκόπια. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι αποκαλύψεις του Δημήτρη Καμμένου  έρχονται μάλιστα την στιγμή που συνεχίζεται η βροχή παραιτήσεων από στελέχη των ΑΝΕΛ.

Μετά την διαγραφή του κ. Δημήτρης Καμμένου, ο οποίος από μόνος του δρομολόγησε την έξοδό του από το κόμμα, αλλά και μετά την ηχηρή αποχώρηση της πρώην εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένας Παπαδοπούλου, δεκάδες είναι τα στελέχη που δηλώνουν ο ένας μετά τον άλλον την παραίτησή του, αφήνοντας όλοι σοβαρότατες αιχμές για την πολιτική του Πάνου Καμμένου, αμφισβητώντας τα πατριωτικά του αισθήματα.  

Το deal

Το παρασκήνιο ωστόσο που είναι οργιώδες γύρω από την στάση του Καμμένου και την υποχώρησή του για ακόμη μια φορά από τα πατριωτικά αισθήματα που θέλει να προβάλει δεν αποκλείουν και το γεγονός το «deal» να ήταν σε πιο προσωπικό επίπεδο. Ο Πάνος Καμμένος γνώριζε ότι η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας θα τον οδηγήσει ταχύτερα στον κοινοβουλευτικό αφανισμό, στον οποίο ήδη έχει δρομολογήσει το κόμμα του με την τακτική του γι’ αυτό και έσπευσε να διασώσει ό,τι θεωρεί πολυτιμότερο. Τον εαυτό του.

Τα σενάρια μάλιστα ξεκίνησαν μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, που αναφέρθηκε στον… πατριωτισμό του Πάνου Καμμένου, με αποτέλεσμα, όπως έγραψε και το SECRET, ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ένας εκ των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ., θέλοντας να ερµηνεύσει την αυτοκτονική πολιτικά στάση Καµµένου, δεν απέκλειε το ενδεχόµενο να έχει υπάρξει συµφωνία ακόµη και για τη συµµετοχή του στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί να ακούγεται ακραίο, ωστόσο δεν είναι και τόσο. Επειδή ο πρόεδρος Πάνος έχει αποδείξει ότι διαθέτει αυξηµένο αίσθηµα πολιτικής αυτοσυντήρησης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόµενο, αν δει ότι δεν µπαίνει στη Βουλή, να εγκαταλείψει τον Κουίκ, την Κόλλια και τον Κόκκαλη και να την κάνει προς ΣΥΡΙΖΑ µεριά.

Κάποιοι επιµένουν ότι ήδη έχει γίνει µια πρώτη συζήτηση µε τον Τσίπρα» ανέφερε το δημοσίευμα. Η ανάγκη της πολιτικής αυτοσυντήρησης εξηγείται και από το γεγονός ότι το κόμμα των ΑΝΕΛ, συνεχώς κινείται  σε ασφυχτικό δημοσκοπικό περιβάλλον. Οι ΑΝΕΛ δέχονται πολύ μεγάλη πίεση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, προνομιακή περιοχή μέχρι σήμερα για τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος γνωρίζει ήδη καλά ότι έχει χάσει ήδη την ευκαιρία ακόμη και να προσπαθήσει να ανακτήσει το χαμένο πολιτικό του κεφάλαιο.