Η βόμβα Δημήτρη Καμμένου για το παζάρι για το χρέος με αντάλλαγμα τη συμφωνία για το Σκοπιανό, προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό τοπίο. Ευρωπαίος αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά από το Reuters υποστήριξε ότι ποτέ οι δανειστές δεν ζήτησαν αντάλλαγμα για την ελάφρυνση, ωστοσο, ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στο κρίσιμο Eurogroup «με άλλο ηθικό».

Το Reuters υπενθυμίζει πως ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι κάτι ξεχωριστό από την υπόθεση του χρέους, παραπέμποντας στα όσα είπε στον Κλάους Ρέγκλινγκ, όταν συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τότε είχε πει ότι αισθάνεται σαν να παίζει ταυτόχρονα δύο παρτίδες σκάκι, για τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και το χρέος.

O ανεξάρτητος πλέον βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, είπε στον ΣΚΑΙ ότι «η συμφωνία για το Σκοπιανό μπήκε στη ζυγαριά με το χρέος, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις συντάξεις». Πάντως, ο εκπρόσωπος του κόμματος διέψευσε τα λεγόμενα του κ. Καμμένου.

Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καταγγέλοντας ότι «ο Δημήτρης Καμμένος λέει ψέματα, έχει διαψευστεί». 

Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση για την υπόθεση του χρέους έχει ξεκινήσει. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Βερολίνο στο πλαίσιο της μαραθώνιας συνάντησης της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Για το θέμα του χρέους η Suddeutsche Zeitung γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής χορηγηθέντων δανείων. Υπό συζήτηση βρίσκεται παράταση από μηδέν έως 15 χρόνια, με τη Γερμανία να κινείται μάλλον στο κάτω μέρος της κλίμακας. Οι διαπραγματευτές από το Βερολίνο έδωσαν πάντως στους υπόλοιπους να καταλάβουν ότι είναι πρόθυμοι να προβούν σε παραχωρήσεις. Στις Βρυξέλλες υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικά ενδέχεται οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν στη μέση, δηλαδή περί τα επτά ή οκτώ χρόνια».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον πιθανό ρόλο του ΔΝΤ στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, αναφέροντας ότι «μάλλον δεν πρόκειται πια να εμπλακεί χρηματοδοτικά» σε αυτό. «Όμως τα κράτη της ευρωζώνης δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν εντελώς». Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ «θέλει να συμμετάσχει στη συνάντηση (σ.σ. των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup) την Πέμπτη. Τότε αναμένεται να συζητηθεί και ο ρόλος τον οποίο πρόκειται να παίξει μελλοντικά το ΔΝΤ στην Ελλάδα», γράφει η SZ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, υπάρχει σύγκλιση για αυστηρότερη μεταμνημονιακή εποπτεία της Αθήνας συγκριτικά με άλλες χώρες που είχαν υπαχθεί σε πρόγραμμα. «Η πλειοψηφία των κρατών της ευρωζώνης επιμένει να μην επιτρέπεται να αναστραφούν απλά συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία η τελευταία θα δεσμεύεται σε αυτό», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.