Καθημερινά, σε κάθε νομό της Περιφέρειας της Μακεδονίας διοργανώνονται συγκεντρώσεις από πλήθος κόσμου, που φωνάζει, προς πάσα κατεύθυνση, πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Ένα από τα πρόσωπα που απασχολούν ιδιαίτερα τον δημόσιο διάλογο στον ελληνικό Βορρά είναι η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτής Σερρών με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Τα «Π» επισκέφτηκαν το χωριό Εμμανουήλ Παππά, αλλά και τη Νιγρίτα, τα δύο μέρη από τα οποία έλκει την καταγωγή της η κυρία Τσαρουχά, συνομίλησαν με τους συντοπίτες της και επιβεβαίωσαν το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί. Ο πρώτος σταθμός σε αυτό το οδοιπορικό ήταν το χωριό Εμμανουήλ Παππά, που ανήκει στον ομώνυμο δήμο. Εκεί συνομιλήσαμε με τον ιερέα του Ναού του Αγίου Αθανασίου, πατέρα Αθανάσιο Κοκορώτσκο, που λειτουργεί εκεί για 32 χρόνια. «Δεν είναι σωστό που δόθηκε το όνομα αυτό», μας είπε, ενώ για τη συγχωριανή του, σημερινή υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, τόνισε πως «η κυρία Τσαρουχά πρέπει να ντρέπεται που λέει πως δήθεν όταν θα έρθει στη Βουλή θα το καταψηφίσει. Αφού τώρα υπέγραψαν. Λυπούμεθα πάρα πολύ. Δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν το όνομά μας».

Στο θέμα της αποδοχής της συμφωνίας στάθηκε από τη μεριά του ο Αδάμ Πέτκος, δημοτικός υπάλληλος της περιοχής, τον οποίο συναντήσαμε στο ίδιο χωριό. «Εγώ δεν βλέπω κανέναν σε αυτό το χωριό να συμφωνεί», μας είπε. Από την πλευρά του ο Απόστολος Μπαλαμούτης, ο οποίος έχει και συγγένεια με την κυρία Τσαρουχά, ήταν κάθετα αντίθετος με τη χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα. Και όταν τον ρωτήσαμε τι θα έλεγε στην κυρία υφυπουργό, μας είπε με νόημα πως «ό,τι έχουμε να πούμε το λέμε στο σπίτι».

Δεύτερος σταθμός των «Π» η Νιγρίτα. Η κυρία Μάρθα Σηφάκη μας περίμενε και μας μίλησε συγκινημένη για αυτό το θέμα. «Εμείς τις ιστορίες του Μακεδονικού Αγώνα τις ξέρουμε από τους παππούδες μας», μας είπε και πρόσθεσε: «Νιώθουμε πως μας πούλησαν». Ο Σωτήρης Παχάς, αφού εξέφρασε την αντίθεσή του για το νέο όνο- μα των Σκοπίων, τόνισε πως «όλοι όσοι είναι στην κυβέρνηση θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν στην εξουσία».

Το κείμενο δημοσείευτηκε στην εφημέριδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 30 Ιουνίου