Υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης κατά του Πάνου Καμμένου
Επίθεση και αιχμηρά σχόλια ακόμη και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο
Πολιτικό σεισμό στα θεμέλια της συγκυβέρνησης προκαλούν τα πολιτικά τσαλιμάκια και τα ήξεις αφήξεις του Πάνου Καμμένου, ο οποίος φαίνεται ότι μπορεί να μην θορυβεί το Μέγαρο Μαξίμου όταν απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, αλλά ενοχλεί τους υπουργούς και τους βουλευτές της κυβέρνησης. Από την στιγμή που άρχισαν οι πολιτικοί παραλογισμοί του Πάνου Καμμένου, τύπου «το πρωί ρίχνει την κυβέρνηση, το βράδυ την στηρίζει» ή «είναι κακή η συμφωνία των Πρεσπών, θα την υπερασπιστεί όμως για άλλη μια φορά με την παρουσία του στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έχει παρασυρθεί και η κυβέρνηση στη γραμμή της… φαρσοκωμωδίας του κυβερνητικού εταίρου.
Τα τελευταία 24ωρα βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν «βολές» κατά του υπουργού Άμυνας, με φόντο τις διαφορετικές τάσεις του, ανά 24ωρο ή ανά ώρα, για το Μακεδονικό ενώ την ίδια στιγμή τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού – έχοντας το βλέμμα στις κάλπες αλλά και σταθμίζοντας τη δημοσκοπική κατρακύλα εξαιτίας της οργής του κόσμου για τη συμφωνία των Πρεσπών – φέρνουν στο προσκήνιο τις διαχωριστές τους γραμμές σε μία προσπάθεια να συσπειρώσουν την κομματική τους βάση.
Ο πρώτος που δεν κατάφερε να κρατηθεί άλλο, ήταν ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης ο οποίος απαντώντας την Τετάρτη στον υπουργό Άμυνας για τα περί 180 βουλευτών, σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6 πως «δεν έχουμε εκχώρηση εθνικής ανεξαρτησίας για να έχουμε ανάγκη για ψήφιση από 180 βουλευτές».
Είχε προηγηθεί ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος κινήθηκε στην ίδια γραμμή. «Η συμφωνία είναι πολύ καλή. Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι» σημείωνε με νόημα ο κ. Κοτζιάς την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για έναν παρασκηνιακό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των δύο υπουργών. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο όπου απουσίαζε ο κ. Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στην Έλενα Κουντουρά φέρεται να της είπε ότι ο υπουργός Άμυνας δεν διευκολύνει με τη στάση του.
Από την πλευρά του υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 Νίκος Παππάς προσέγγισε το θέμα από διαφορετική άποψη. Ερωτηθείς για το πως προτίθεται να αντιδράσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ο Π.Καμμένος με τους βουλευτές του αποχωρήσουν, σημείωσε: «Όλα τα ενδεχόμενα περιγράφονται στο Σύνταγμα. Μπορούν να υπάρξουν πλειοψηφίες άλλου τύπου».
Τη δική του έμμεση απάντηση σε όσους βάλουν κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ έδωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης επιχειρώντας και αυτός να αναδείξει τη δήθεν διαφοροποίηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, έκανε κακό χειρισμό στο ζήτημα της συμφωνίας καθώς δόθηκε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Τόνισε ακόμη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ πως η υπογραφή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού εξωτερικών είναι «ανίσχυρη» μέχρι τουλάχιστον να κυρωθεί η συμφωνία.
Καταγγελία από τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ για ακροδεξιές αναφορές
Η προσπάθεια στο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει αποστάσεις από πολιτικές των ΑΝΕΛ οι οποίες θεωρούν ότι πλήττουν την εικόνα του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης ήρθε στο προσκήνιο μετά την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αφορούσε ένα κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο οποίο υπήρξε η λέξη «λαθρομετανάστευση».
Τελικά, μετά την «παρέμβαση» των 12 βουλευτών, η επίμαχη λέξη αντικαταστάθηκε από τον όρο «παράτυπη μετανάστευση».
Το κείμενο διαβούλευσης είχε αναρτηθεί την περασμένη εβδομάδα (26/6) αλλά μία ημέρα μετά «κατέβηκε» από τον ιστότοπο διαβουλεύσεων, ενώ τη Δευτέρα 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους Γιώργο Κυρίτση, Χρήστο Καραγιαννίδη και Θοδωρή Δρίτσα κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σημειώνοντας ότι η λέξη λαθρομετανάστευση είναι όρος αδόκιμος που ανήκει στη σημειολογία και φρασεολογία ακροδεξιών πολιτικών χώρων με ξενοφοβικές συμπεριφορές και μίσος προς τη διαφορετικότητα και ζητούσαν την απάλειψή του.
Εφημερίδα Συντακτών: Ο Πάνος απειλεί
Την τακτική των απανωτών «απειλών» σχολιάζει σήμερα και η Εφημερίδα των Συντακτών, που θεωρείται ως φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα κάνει λόγο για τις «απειλές Καμμένου».