Στο παζάρι του Ερντογάν ο Τσίπρας με αίτημα τους δύο στρατιωτικούς
Την απελευθέρωση των Μητρετώδη-Κούκλατζη ζητά η Αθήνα - Τους «8» θα ζητήσει και πάλι η Άγκυρα
Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη για 133 μέρες θα θέσει στον Ταγίπ Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που θα έχουν στις 14:30 στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η δυσαρέσκεια της Άγκυρας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έστειλε εκπρόσωπο στην ορκωμοσία του Ερντογάν, κατηγορώντας μάλιστα την Ντόρα Μπακογιάννη που παρέστη, σε συνδυασμό με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν άσυλο (με απόφαση της Δικαιοσύνης) στην Ελλάδα ρίχνουν βαριά σκιά στο ραντεβού. Οι ελπίδες να βρει ανταπόκριση το αίτημα Τσίπρα για την άδικη κράτηση των δύο Ελλήνων είναι ελάχιστες.
Άλλωστε, η μέχρι σήμερα στάση της Άγκυρας στην υπόθεση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ούτε καν το αίτημα της απελευθέρωσης των Μητρετώδη-Κούκλατζη υπό όρους έγινε δεκτό. Και ας πέρασε στη Βουλή (με καθυστέρηση) η τροπολογία που τους κάνει «μόνιμους κάτοικους» Τουρκίας.
Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε παρέμβαση της Συμμαχίας, η οποία και στο πρόσφατο παρελθόν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αναμειγνύεται στο θέμα. Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει παίξει με επιτυχία το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Όλα δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επανέλθει στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και μένει να αποδειχθεί πώς θα τεθεί από την πλευρά του το «παζάρι».
Σε πολιτικό επίπεδο, η πίεση στον Ερντογάν για τους δύο Έλληνες είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο, στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα. Τότε, οι Γιούνκερ και Τουσκ έστειλαν «μίνι τελεσίγραφο» στον Τούρκο πρόεδρο. Του θύμισαν το Κράτος Δικαίου, τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών στην ΑΟΖ τους (για την περίπτωση της Κύπρου) και στηλίτευσαν τη στάση της Άγκυρας στο μαρτυρικό Αφρίν της Συρίας.
Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι έως το Πάσχα. Ωστόσο, με το προσφυγικό να αποτελεί μεγάλη απειλή για την ΕΕ, δεδομένου ότι στην Τουρκία βρίσκονται εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και όχι μόνο, κατέστησαν σαφές ότι δεν έχουν στόχο να κλείσουν την πόρτα της συνεννόησης.
Ο Ερντογάν από την πλευρά του θυμήθηκε αυτό που κάποτε αποτελούσε κορυφαία επιλογή του: την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Φόρεσε ευρωπαϊκό κοστούμι και εμφανίστηκε υπέρμαχος της ένταξης. Έθεσε όμως και τη δική του ατζέντα, όχι με τον πύρινο λόγο που χρησιμοποιούσε στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του.
Όσο για τους Έλληνες στρατιωτικούς, επικαλέστηκε την ανεξαρτησία της τουρκικής Δικαιοσύνης, αλλά άφησε ένα μικρό παράθυρο: Το θέμα «θα εκτιμηθεί στις σωστές του διαστάσεις» είπε. Αρκετά αινιγματική δήλωση, που άφηνε τότε ένα παράθυρο αισιοδοξίας.
Μόλις όμως επέστρεψε στην Τουρκία, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των Ευρωπαίων που στην Βάρνα τον πίεσαν να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς.
«Κάρφωσε» μάλιστα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Κάποιοι προσπάθησαν να με σκοτώσουν και διέφυγαν. Διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο. Τότε ο Τσίπρας μου είχε πει πει ότι θα κανονίσω την υπόθεση. Πέρασαν μήνες και χρόνια και ακόμη να το κανονίσει. Και τώρα ψάχνουν να τους προστατεύσουν. Πριν από λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Ελληνες που παραβίασαν τα σύνορα. Ξεσηκώθηκε όλη η Δύση. Μας είπαν είστε μεγάλο κράτος, δώστε το σε εμάς. Αυτή η υπόθεση είναι στην δικαιοσύνη. Ό,τι αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Σταματήστε. Για αυτούς τους τρομοκράτες (σ.σ. Τούρκους αξιωματικούς) δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα».
Η όποια αισιοδοξία διαψεύσθηκε. Και οι μήνες περνούσαν. Και κάθε φορά που η ελληνική δικαιοσύνη έβγαζε μια απόφαση παροχής ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, η Άγκυρα έβγαζε μια πύρινη ανακοίνωση.
Μέχρι που ήρθε η πλέον σοβαρή πρόκληση. Με επιστολή στο Ευρωκοινοβούλιο οι Τούρκοι ζήτησαν επίσημα για πρώτη φορά ανταλλαγή με τους οκτώ Τούρκους. Αποστολέας της επιστολής (με ημερομηνία 31 Μαΐου) ήταν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Τζοκάρ. Σε αυτήν ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγορούσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των Ελλήνων που συνελήφθησαν στον Έβρο με τους οκτώ Τούρκους, τους οποίους αποκαλούσε «δολοφόνους» και «εγκληματίες». Στηλίτευε δε το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για τους Μητρετώδη και Κούκλατζη, αλλά όχι για τους οκτώ.
Η επιστολή κατέληγε ουσιαστικά με τελεσίγραφο: «Οι Αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μία δίκαιη δίκη στην Τουρκία».
Στο τελευταίο «επεισόδιο» από την Άγκυρα πρωταγωνίστησε ο υπουργός Εξωτερικών, Μ.Τσαβούσογλου, ο οποίος «κάρφωσε» την Αθήνα. Είπε ότι Τσίπρας και Κοτζιάς υποσχέθηκαν στην Άγκυρα ότι θα έστελναν πίσω στην Τουρκία τους αξιωματικούς: «Η απόφαση για το άσυλο είναι πραγματικά περίεργη, διότι η ελληνική κυβέρνηση αρχικά ήθελε να μας τους δώσει... Αργότερα δέχθηκε πιέσεις από τη Δύση» δήλωσε.