Μία φθηνή παράσταση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών κατά τη διάρκεια μίας ακόμα επικοινωνιακής κίνησης, της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από κατακραυγή μίας εβδομάδας για την ανύπαρξία της κυβέρνησης και των υπουργών οι οποίοι αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων για πολλοστή φορά, αποφάσισε να εμφανιστεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε, κατά δήλωσή του, ακέραιη μόνο την πολιτική ευθύνη για τους 87 νεκρούς, τους εκατοντάδες αγνοούμενους, τους δεκάδες νοσηλευόμενους και τραυματίες. «Σας κάλεσα σήμερα, γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και του λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» ανέφερε χωρίς όμως να προχωράει σε πράξεις. Χωρίς να αποδίδει ευθύνες σε όσους αποδείχθηκαν ελλιπείς κατά την τέλεση των καθηκόντων τους, για όσους πήραν λανθασμένες αποφάσεις που ενδεχομένως κόστισαν ζωές.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σεβασμό στους νεκρούς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν. Το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους, είναι σεβασμός». Προφανώς μιλάει για τον σεβασμό που δεν έδειξε ο ίδιος όταν έπρεπε να καούν σπίτια για να γυρίσει από το Μόσταρ της Βοσνίας όπου βρισκόταν για να βραβευθεί. Για τον ίδιο σεβασμό που δεν έδειξαν ο Νίκος Τόσκας και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου όταν έλεγαν ότι δεν θα άλλαζαν τίποτα και ότι δεν γινόταν να εκκενωθεί το Μάτι. Τον ίδιο σεβασμό που δεν έδειξε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος όταν έπινε μπύρες την ώρα που η Ελλάδα μετρούσε νεκρούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι τον διακατέχει αγωνία "Αγωνία αν πράξαμε σωστά όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω.Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα» όπως είπε με βαρύ ύφος με τη διαφορά να είναι ότι οι Έλληνες πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις σκέψεις και τις ανησυχίες του, αλλά για λύσεις, για αποφάσεις και για ανάληψη ουσιαστικής ευθύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλώσε ότι τον διακατέχουν συναισθήματα όπως «Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα». Θα έπρεπε πριν πει όσα είπε να σκεφθεί τους συγγενείς φίλους και γνωστούς των νεκρών και των αγνοούμεων. Των ανθρώπων που δεν έχουν ενημέρωση για αριθμό νεκρών και αγνοουμένων και ενημερώνονται περιφερειακά και όχι κεντρικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη ρητορική για σχέδια εμπρησμών, όπως και χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρωδία, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να μπούμε σε παιγνίδι σεναρίων. Ούτε να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας, όπως γινόταν παλιότερα». Αυτά όμως δεν τα έλεγε όταν το βράδυ της Δευτέρτας μιλούσε από το Μόσταρ για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών και λίγες ώρες αργότερα για «ασύμμετρο φαινόμενο» στην προσπάθειά του να ταυτιστεί με τον Κώστα Καραμανλή και την «ασύμμετρη απειλή» των πυρκαγιών της Ηλείας του 2007. Αν δεν ήταν αυτή η πρωτοβουλία επίκληση θεωρίας συνωμοσίας, τότε τι είναι;

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για οργάνωση της άμυνας της πολιτείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο «απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες». Μίλησε προφανώς για την άμυνα της πολιτείας που τον περασμένο Μάιο ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έλεγε από τη Βουλή έλεγε προς τους βουλευτές της ΝΔ ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «είναι πανέτοιµη για τις φωτιές». Υπερθεµάτιζε δε, λέγοντας ότι εκδόθηκε έγγραφο από τη Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας για κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση του µέτρου της Οργανωµένης Αποµάκρυνσης από περιοχές που τεκµηριωµένα εκτιµάται ότι απειλούνται από εξελισσόµενη ή επικείµενη καταστροφή λόγω δασικών πυρκαγιών. Τέτοια ακριβώς ήταν η πυρκαγιά στο Μάτι και δεν εφαρµόστηκε τίποτα από εκείνα για τα οποία καµάρωνε ο υπουργός, µε το κόστος όµως να είναι ζωές αθώων ανθρώπων.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόλμησε να συνδέσει τις πυρκαγιές και τους θανάτους αθώων ανθρώπων με την υποτιθέμενη έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και την κρίση αποδίδοντας σε «σκοτεινών κέντρων» τη θέληση να ανακόψουν αυτήν την πορεία, συνδέοντας εμμέσως τις πυρκαγιές, την «έξοσο από τα Μνημόνια» με τα «σκοτεινά κέντρα». 

«Επιτρέψτε μου, τέλος, να σας θυμίσω εδώ, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Ανακτά μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια την κυριαρχία της, και διεκδικεί με αξιώσεις τον ηγετικό της ρόλο σε μια ευαίσθητη περιοχή. Στις συνθήκες αυτές, το θέμα της ασφάλειας αποκτά πρωταρχική σημασία. Αποφασιστική και Κρίσιμη. Ο καθένας καταλαβαίνει γιατί. Έχουμε, συνεπώς, ιστορική ευθύνη, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και αν αναφέρεται, να ανακόψει την πορεία μας, και να μας απομακρύνει από τον στόχο. Έχουμε, συνεπώς, ιστορική ευθύνη, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και αν αναφέρεται, να ανακόψει την πορεία μας, και να μας απομακρύνει από τον στόχο.»

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ