Φτάνει πια με τις «ασύμμετρες απειλές», τα «ασύμμετρα φαινόμενα» και τις θεωρίες συνωμοσίας πίσω από τις πυρκαγιές, το μόνιμο άλλοθι για να δικαιολογηθούν οι νεκροί και οι καταστροφές, η ανεπάρκεια της λεγόμενης «κρατικής μηχανής» και τελικά η εγκληματική ανεπάρκεια όσων έχουν την ευθύνη αλλά δεν την αναλαμβάνουν ποτέ, κρύβονται πίσω από εύκολες κουβέντες και βολικά αφηγήματα.

Αν κάποιος έχει κάτι χειροπιαστό για σχέδια «ξένων πρακτόρων», αλλότριων δυνάμεων για οργανωμένους εμπρησμούς ή τέλος πάντων κάτι σοβαρό που να συνιστά ένα οργανωμένο σχέδιο πίσω από τις φωτιές, να βγει και να το ανακοινώσει, αναφέροντας με σαφήνεια, ποιοι, πότε και γιατί το έκαναν.

Από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, για τις οποίες χύθηκε πολύ μελάνι και γράφτηκαν αμέτρητες αράδες, έχουν περάσει 11 ολόκληρα χρόνια και τρία και κάτι Μνημόνια, αλλά κανείς δεν έδωσε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα λόγια του Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος με το γνωστό αυστηρό του ύφος απάντησε κατηγορηματικά όταν τον ρώτησαν αν πρόκειται για ασύμμετρη αοειλή: «Απολύτως! Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται πράγματι περί ασύμμετρης απειλής».

Ο Αλέξης Τσίπρας, 11 χρόνια μετά, από μία απόσταση 1060 χιλιομέτρων άφηνε υπόνοιες για σχέδιο εμπρησμού χωρίς όμως να έχει ίδια εικόνα. Πυροτέχνημα πάνω από τις πυρκαγιές. Λίγο αργότερα, το αυτονόητο έγινε είδηση και εξέλιξη. Ότι ο πρωθυπουργός έφυγε από τη Βοσνία για να γυρίσει στην Αθήνα να δει τι γίνεται με τις πυρκαγιές, να κάνει δηλαδή τη δουλειά του. Πυροτέχνημα κι αυτό. Προσγειώθηκε και με περίλυπο ύφος και σηκωμένα μανίκια, σημείωνε όσα του έλεγαν οι υπουργοί Π.Σκουρλέτης, Χρ. Σπίρτζης Σ.Φάμελλος, Ν.Τόσκας, Π.Πολάκης και Δ Τζανακόπουλος, σε ένα μπακαλόχαρτο και έκανε ερωτήσεις που έκαναν όλοι οι πολίτες από το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν καιγόταν το σύμπαν.

«Ασύμμετρο φαινόμενο» όμως.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να ενημερώνει για «ασύμμετρο φαινόμενο» με περίλυπο ύφος, αλλά να το αντιμετωπίζει. Γιατί αν δεν ήταν ασύμμετρο θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει ο καθένας με τα δικά του μέσα. Ούτε είναι δουλειά της να κάνει παραλληλισμούς με το 2007 και να πιθανολογεί για σχέδια εμπρησμών. Είναι δουλειά της να συντονίζει και να λύνει τα προβλήματα.

Φτάνει λοιπόν με τις θεωρίες συνωμοσίας και τα κάθε λογής ασύμμετρα. Λίγος σεβασμός σε όσους έχασαν ή αναζητούν ανθρώπους στην κόλαση της Ανατολικής Αττικής.