Ο Πάνος Καµµένος, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Πάνος Σκουρλέτης και µια σειρά υπουργών και στελεχών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ανακάλυψαν ξαφνικά τον υπαίτιο της ανείπωτης τραγωδίας που ζει η χώρα τις τελευταίες ηµέρες: Είναι η αυθαίρετη δόµηση στην Ανατολική Αττική.

Η πραγµατικότητα, όµως, τους εκθέτει βάναυσα. Οι ίδιοι, µαζί µε τη Ρένα ∆ούρου, εµπόδισαν το γκρέµισµα των αυθαιρέτων! Οταν, το Σεπτέµβριο του 2015, επιχειρήθηκε η κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Ραφήνα, όλο το σύστηµα του ΣΥΡΙΖΑ -από την κυβέρνηση µέχρι την Περιφέρεια Αττικής- έπεσε από πάνω για να τη σταµατήσει.

Τι έγινε τότε;

Ολα ήταν έτοιµα ώστε αυθαίρετα σε οικισµούς της Ραφήνας, όπως τα Περιβολάκια, η Αγία Τριάδα, ο Νέος Πόντος και η Αγία Μαγδαληνή, για τα οποία είχαν εκδοθεί από το ΣτΕ εντολές κατεδάφισης, να γκρεµιστούν. Τότε, λοιπόν, µε επιστολή-παρέµβασή του στα αρµόδια υπουργεία Εσωτερικών & ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος, αλλά και στην Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Αττικής, στην οποία ανήκει η αρµοδιότητα κατεδάφισης αυθαιρέτων, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ζητούσε την αναστολή (µε νοµοθετική ρύθµιση) των προγραµµατισµένων κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, όχι µόνο στη Ραφήνα, αλλά σε όλους τους δήµους της περιοχής!

Το επιχείρηµά του ήταν ότι δεν είχε τελειώσει η κατάρτιση των δασικών χαρτών... Ο αντιπεριφερειάρχης της Ρένας ∆ούρου µαζί µε τον τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάντζα συµµετείχαν µάλιστα στις κινητοποιήσεις κατοίκων της Ραφήνας και πέτυχαν την αναστολή των κατεδαφίσεων, αφού η κυβέρνηση δεν ήθελε, για ψηφοθηρικούς λόγους, να χαλάσει το χατίρι των κατοίκων της περιοχής. Της ίδιας περιοχής που σήµερα µετρά ακόµα νεκρούς, καµένα σπίτια και κατεστραµµένες περιουσίες. Και η ίδια κυβέρνηση, που έχει το θράσος να ρίχνει την ευθύνη στην αυθαίρετη δόµηση στην Ανατολική Αττική.  

ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΑ

Η Ρένα ∆ούρου δεν σταµάτησε µόνο το γκρέµισµα αυθαιρέτων. Στις 5 το απόγευµα της περασµένης ∆ευτέρας, όταν ξεσπούσε η µεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τη Ραφήνα και το Μάτι, εκείνη ήταν στο γραφείο της και συζητούσε, µεταξύ άλλων, µε δηµοσιογράφους για τα µελλοντικά πολιτικά της σχέδια, όπως µας µεταφέρουν πηγές µε γνώση των συνοµιλιών αυτών...

Εκείνη ήταν, όµως, αρµόδια για να είναι παρούσα και να δώσει εντολή εκκένωσης των οικισµών, που δεν δόθηκε ποτέ, όπως καταγγέλλουν τοπικοί παράγοντες. Πίσω, στον Σεπτέµβριο του 2015, η ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών για να συζητηθεί το πρόβληµα -και η οποία κατέληξε στην ακύρωση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σπιτιών- πραγµατοποιήθηκε µε τη συµµετοχή του υπουργού Πάνου Κουρουµπλή, του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα, του γενικού γραµµατέα Κώστα Πουλάκη, των βουλευτών Περιφέρειας Αττικής Γιώργου Πάντζα και Κώστα Κατσίκη, του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρου Φιλίππου, του δηµάρχου Ραφήνας-Πικερµίου, Βασίλη Πιστικίδη, και εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της Ραφήνας.

Ο κ. Κουρουµπλής ζήτησε στη συνέχεια από την Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Αττικής να αναβάλει επ’ αόριστον τις κατεδαφίσεις που είχε προγραµµατίσει στη Ραφήνα και υπερασπίστηκε τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Ιουλίου 2018