Με ένα άρθρο στα Νέα, ο Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί την «αλήθεια της 3ης Σεπτέμβρη 2018» με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτεμβρίου 1974. «Ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ έγραψαν ιστορία. Την ιστορία του τόπου από τη Μεταπολίτευση και μετά. Άλλαξαν τη μοίρα του τόπου. Έγραψαν γραμμή-γραμμή το κεφάλαιο μιας ολόκληρης εποχής. Δεν μπορέσαμε όμως να σπάσουμε τότε το σύστημα που συντηρεί αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές πελατειακές, συντηρητικές» αναφέρει.

Ο πρώην πρωθυπουργός καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις «να προχωρήσουν την Αλλαγή και να αναμετρηθούν με το τέρας του πελατειασμού», αλλά υπογραμμίζει ότι εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών.

Θεωρεί όμως ότι η συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων δεν αφορά «αριστερές» ηγεσίες, αλλά τους πολίτες. Απορρίπτει μάλιστα αυτή η σύγκλιση να γίνει στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο εναγκαλισμός με ακροδεξιές δυνάμεις, η υιοθέτηση ενός απολίτικου τακτικισμού και η ενεργός στήριξη της πελατειακής λογικής ακυρώνουν την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων να επιτευχθεί στο δικό του γήπεδο» ξεκαθαρίζει.

Ο ίδιος θεωρεί ότι «εκεί έξω» οι προοδευτικοί πολίτες είναι πολλοί, βρίσκονται σε πολλά μετερίζια και «μαζί με τις δικές μας δυνάμεις, έχουν και την ευθύνη να δώσουν τις επωφελείς για τη χώρα και το χώρο διεξόδους. Κανείς δεν περισσεύει. Υπάρχουν πολίτες στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και του Κέντρου, που αναγνωρίζουν την ανάγκη μιας 'τομής'» σημειώνει.