Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τη μεταφορά τους στην Ευελπίδων ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, ο Διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η Αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού που πέρασαν τη νύχτα στο κρατητήριο του ΑΤ Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος.

Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης του αδικήματος, από τις αρμόδιες αρχές.

Οι δικηγόροι των δημοσιογράφων εξερχόμενοι από την Ευελπίδων και με αφορμή την κράτησή τους επισήμαναν ότι «δημοκρατία έχει αντισώματα. Νίκησε την αθλιότητα της εξουσίας που εκφοβίζει τον Τύπο. Πρόκειται για μια νίκη της δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου που η εξουσία προσπάθησε να φιμώσει» και πρόσθεσαν ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για το αυτόφωρο στον Τύπο.

«Η δημοκρατία έχει αντισώματα. Η ελευθερία του Τύπου νίκησε τις αθλιότητες μιας εξουσίας που είναι αυταρχική, που θεωρεί ότι μπορεί να εκβιάζει ή να εκφοβίζει τον Τύπο. Δεν είναι μια προσωπική νίκη του 'Φιλελεύθερου' ή των δημοσιογράφων. Είναι μια νίκη της δημοκρατίας» δήλωσε ο Παναγιώτης Λάμψιας.

«Στον δυτικό κόσμο η ελευθερία του λόγου είναι κατοχυρωμένη. Η σημερινή εξουσία προσπάθησε να τη φιμώσει. Ευτυχώς, υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας, που έλεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Νομίζω ότι αυτή η ημέρα πρέπει να είναι η αρχή μιας διαδικασίας για να αλλάξει ο νόμος που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία για τον Τύπο. Κυρίως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σημερινή εξουσία θέλει να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση, την ελεύθερη βούληση και την ελευθεροτυπία. Την ελευθερία των δημοσιογράφων να αποκαλύψουν την αλήθεια.»

Από την πλευρά του ο εκδότης Θανάσης Μαυρίδης, αφου ευχαρίστησε την ΕΣΗΕΑ και συναδέλφους του για τη στήριξη, επισήμανε:

«Δεν είναι μια μάχη που αφορά την εφημερίδα. Είναι μάχη που αφορά την έκφραση. Εμείς κοιμηθήκαμε κάπως αυτό το βράδυ. Θέλω να ρωτήσω τους Καμμένο, Τσίπρα και Παππά, πώς κοιμήθηκαν αυτοί και να τη θυμούνται πολλά χρόνια αυτή την ερώτηση.»

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας δήλωσε ότι το ρεπορτάζ της ήταν εμπεριστατωμένο και οι Αρχές θα όφειλαν να εξετάσουν τις καταγγελίες.

To θέμα προκάλεσε σάλο στον δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο, ενώ η ΕΣΗΕΑ ζήτησε να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο.

Η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο, εγκαλώντας τους για καθεστωτική αντίληψη. Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή εξέφρασε την πρόθεσή της να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε με τοποθέτησή του στο Facebook ότι η αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα του Τύπου είναι αντισυνταγματική.

Τους δημοσιογράφους επισκέφθηκαν στο ΑΤ Εξαρχείων οι Βασίλης Κικίλιας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Από την κυβέρνηση δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση, παρά μόνο ανακοίνωση κύκλων του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι το Αυτόφωρο ισχύει για όλους τους πολίτες.

To ιστορικό της υπόθεσης

Οι τρεις δημοσιογράφοι προσήλθαν αυτοβούλως και παρουσιάστηκαν αρχικώς στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο ΑΤ Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος εναντίον τους και εναντίον τεσσάρων ακόμη δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για δημοσίευμα σχετικά με την κατάσταση στη Μόρια και έρευνα που αφορούσε στη διαχείριση των πόρων που διατίθενται για το προσφυγικό.

Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν ότι στα γραφεία της εφημερίδας που παραμένουν κλειστά τα Σάββατα, εμφανίσθηκαν δύο αστυνομικοί με πολιτικά. Οι δύο αστυνομικοί μετέβησαν και στα γραφεία του liberal.gr και εν συνεχεία αποχώρησαν.

Γνωρίζοντας πλέον τη σε βάρος τους μήνυση παρέμειναν στις οικίες τους αναμένοντας τα αρμόδια όργανα της ΕΛΑΣ. Όμως αφού διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε σχετική όχληση μετέβησαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ όπου ενημερώθηκαν πως πρέπει να παρουσιαστούν στο τμήμα των Εξαρχείων. 

Εκεί οι τρεις δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να περάσουν την προβλεπόμενη διαδικασία του Αυτοφώρου που περιλαμβάνει και λήψη αποτυπωμάτων και λόγω έλλειψης γραμματέα της Εισαγγελίας παρέμειναν κρατούμενοι και το πρωί αναμένεται να παρουσιαστούν στον Εισαγγελέα.

Η μήνυση του Πάνου Καμμένου αφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.