Μπελάδες για τον πρύτανη του Τσίπρα
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης ο Μυλόπουλος, που πάντα βρισκόταν στην αυλή της εξουσίας ως στέλεχος είτε του ΠΑΣΟΚ είτε του ΣΥΡΙΖΑ
Το δόγμα «Σεμνά και ταπεινά πάω με εκείνον που νικά» ακολουθεί με μεγάλη συνέπεια ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ3, διαχρονικός πολιτευτής Θεσσαλονίκης και σημερινός πρόεδρος του Δ.Σ. της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος. Τα πεπραγμένα του, ωστόσο, βρίσκονται εσχάτως στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Ο κ. Μυλόπουλος από τα φοιτητικά του χρόνια βρισκόταν πάντα στην αυλή της εξουσίας. Το μεγαλύτερο διάστημα το πέρασε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις αυτό άρχισε να καταρρέει, μετά το 2011, μετακόμισε με μεγάλη ευκολία στη φιλόξενη αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.
Γεννημένος το 1958, ήταν από τα φοιτητικά του χρόνια στα ηγετικά κλιμάκια της ΠΑΣΠ και ακολούθως του ΠΑΣΟΚ, προσεταιριζόμενος κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία αργότερα πολέμησε με σθένος. Μεταξύ αυτών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Αννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Μυλόπουλος διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος των κομματικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Παρά ταύτα, ουδέποτε εκλέχτηκε από τη βάση του κόμματος, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες που έκανε είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε στη Βουλή.
Για παράδειγμα, στις βουλευτικές εκλογές του 2004 ήταν υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης και κατέλαβε τη 13η θέση, συγκεντρώνοντας μόλις 5.876 ψήφους. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2007, ήταν από τους διαπρύσιους υποστηρικτές του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ήταν από τους ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τον κ. Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη την περίοδο εκείνη.
Στενή ήταν και η σχέση του με την Αννα Διαμαντοπούλου, τον νόμο της οποίας για τα ΑΕΙ, όμως, το 2011 πολέμησε σφόδρα ως πρύτανης του ΑΠΘ. Τα εκπαιδευτικά ζητήματα και ακολούθως τα πολιτικά αποτέλεσαν ένα εξαιρετικό πρόσχημα για να μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη ως παράγοντας του κόμματος του κ. Τσίπρα. Και επειδή ο τελευταίος δεν είναι αγνώμων, τον αντάμειψε με μια σειρά από κυβερνητικές θέσεις. Ο άνθρωπος, βέβαια, που τον έφερε σε απευθείας επαφή με τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Χρήστος Σπίρτζης. Δεν είναι τυχαίο ότι επί των ημερών του τελευταίου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε έναν κομβικό οργανισμό, την Αττικό Μετρό.
Ποινική δίωξη
Η πρόσφατη ποινική δίωξη του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε. και πρώην πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για υπόθεση αγοράς κτιρίου του πανεπιστημιακού ιδρύματος εγείρει σοβαρό ζήτημα. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος συνολικά δέκα προσώπων, μεταξύ των οποίων ο κ. Μυλόπουλος και μέλη των πρυτανικών Αρχών του Αριστοτελείου. Συγκεκριμένα, η δίωξη αφορά αγορά ακινήτου η οποία πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ελληνικό Δημόσιο και πληρώθηκε κατά 9 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο από όσο εκτιμήθηκε αρχικά πως κοστίζει.
Μετά τη δημοσιοποίηση της άσκησης της ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Μυλόπουλου, η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της ζήτησε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε. Η εν λόγω υπόθεση άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελίες ιδιοκτητών τριών άλλων ακινήτων, τα οποία αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό με την αιτιολογία ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Ειδικότερα, το κτίριο είχε προγραμματιστεί να αγοραστεί για ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Αριστοτελείου και, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013, που επιδοτούνταν κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από το Δημόσιο, έπρεπε να καλύπτει επιφάνεια 6.500 τ.μ. και το κόστος του να φτάνει έως τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, στην πράξη αυτά δεν τηρήθηκαν σε καμία περίπτωση. Κι αυτό διότι, ενώ η πρώτη επιτροπή εκτιμητών (αποτελούνταν από μηχανικούς της Εθνικής Τράπεζας και υπαλλήλους της ΔΟΥ) αξιολόγησε το επίμαχο ακίνητο στα 3 εκατομμύρια ευρώ, εντόπισε πολεοδομικές παραβάσεις και εκκρεμή πρόστιμα και διαπίστωσε ότι οι χώροι υπολείπονται των 6.500 τ.μ., η έκθεσή της… πετάχτηκε στα σκουπίδια! Στη συνέχεια, η επιτροπή αντικαταστάθηκε από ιδιώτη σύμβουλο, ο οποίος αξιολόγησε το ακίνητο στα 11,9 εκατομμύρια ευρώ.
Ταξίδια, δώρα και ένα wc 30.000 ευρώ
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μυλόπουλος απασχολεί την επικαιρότητα λόγω καταγγελιών για κακοδιαχείριση. Από το 2011, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για κακοδιαχείριση κονδυλίων. Ο κ. Μυλόπουλος, αν και πρύτανης, έγινε διάσημος όχι για τα επιστημονικά επιτεύγματά του και την άνοδο του ΑΠΘ στις διεθνείς λίστες των ΑΕΙ, με το τελευταίο να εξελίσσεται σε απέραντο σκουπιδότοπο, αλλά για τις προσωπικές του περιπέτειες κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Δημοσιεύματα για κακοδιαχείριση κονδυλίων, προβλήματα στη λειτουργία του Ιδρύματος, ταξίδια και δώρα κατά τη διάρκεια της πρυτανείας του τον έκαναν ευρύτερα γνωστό. Εκείνα που έμειναν στην Ιστορία είναι, μεταξύ άλλων, η κατασκευή τουαλέτας στον όροφο της πρυτανείας έναντι 30.000 ευρώ κατά τη διάρκεια της θητείας του, την οποία αρνήθηκε, το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη για να παντρέψει την προσωπική του γραμματέα με έξοδα του ΑΠΘ, κάτι που προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση, αλλά κυρίως η έγκριση δαπάνης για να δωριστεί ένα iPhone στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη από τον αντιπρύτανη Ι. Παντή. Για το δώρο στην ηθοποιό δεν δόθηκαν ποτέ επαρκείς εξηγήσεις και η ευθύνη «φορτώθηκε» τελικά σε έναν υπάλληλο εταιρείας του ΑΠΘ, ο οποίος είχε απολυθεί.
Σοβαρά ερωτήματα είχε προκαλέσει επίσης το κονδύλι των 244.000 ευρώ που είχε δαπανηθεί για τον ηλεκτροφωτισμό της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, με τον κ. Μυλόπουλο να υποστηρίζει τότε ότι βοήθησε στη μείωση κατά 50% της εγκληματικότητας. Εκτός όμως από τις περιπέτειές του κατά τη διάρκεια της πρυτανικής θητείας, έκανε τη διαφορά και ως πρόεδρος της ΕΡΤ3. Διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη θέση, αφού δεν μπόρεσε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, θέλησε να επιδείξει υπερβάλλοντα ζήλο.
Στο debate πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, τα ειρωνικά σχόλιά του στο προφίλ του στο Facebook για «αγωνία του Μεϊμαράκη να φανεί... ψηλότερος» είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε παραίτηση. Δεν άργησε όμως να βρει την άκρη του, έστω και στο... υπόγειο αττικό μετρό.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/9/2018