"Υποχρέωση της δημοκρατικής παράταξης είναι να προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο -και αυτό αγωνίζεται να κάνει το ΚΙΝΑΛ- που να συσπειρώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Πρέπει να έχουμε την προγραμματική διεύθυνση και να ζητήσουμε να συμπράξουν όσοι συμφωνούν." Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον news24/7.

Και συνέχισε: "Δεν πρέπει να υπάρχει αυτοδυναμία. Η χώρα έχει ανάγκη από άλλη πολιτική, όχι μόνο από άλλη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπε να ηττηθεί στρατηγικά να μην μπορεί να ελέγξει την επόμενη κυβέρνηση, τη συνταγματική αναθεώρηση, την προεδρική εκλογή. Μπορεί βέβαια η χώρα να είναι σε αδιέξοδο αντιλήψεων, αλλά το ΚΙΝΑΛ πρέπει να προωθήσει τη δική του πρόταση. Θα πάμε καλά όταν δεν δίνουμε την εντύπωση ότι κατά βάθος επιθυμούμε την ησυχία μας άρα ας πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ. Η εθνική συνεννόηση είναι αναγκαία. Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι ο κρίσιμος παράγοντας για όλα για την προγραμματική κατεύθυνση της χώρας, για την προεδρική εκλογή, για τον εκλογικό νόμο, για το Σύνταγμα".

Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα που έγινε στην ΠΓΔΜ ο πρώην υπουργός είπε ότι "τόσο μικρό ποσοστό συμμετοχής δεν έχει προβλεφθεί. Ο κ. Καμμένος λέει παιδαριώδη και αντιφατικά πράγματα τα οποία συσκοτίζουν την ουσία και συγκαλύπτουν την προσωπική του συμμετοχή στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Δια μόνης της υπγοραφής η Ελλάδα αναλαμβάνει δεσμεύσεις.

Η κύρια συμφωνία θα ισχύσει εφόσον κυρωθεί από τα δύο μέρη, όμως το κείμενο εμπεριέχει την κύρια αλλά και μία προκαταρκτική νέα ενδιάμεση συμφωνία που καθορίζει τη διαδικασία με την οποία θα πάμε στην εφαρμογή της κύριας συμφωνίας. Εφόσον στη γειτονική χώρα γίνει συνταγματική αναθεώρηση τότε η Ελλάδα πρέπει να την κυρώσει αμέσως. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι ο κ. Καμμένος κράτησε το χέρι του κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, άρα δεν δικαιούται να λέει ότι δεν έχει καμία σχέση και είναι απέναντι".

Ισχυρή η αντιπολίτευση στην πΓΔΜ

Κατά τον κ. Βενιζέλο, "η αντίδραση των πολιτών της ΠΓΔΜ δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις και ότι η αντιπολίτευση είναι ισχυρή στη σλαβομακεδονική κοινότητα. Το ταυτοτικό πρόβλημα είναι πολύ βαθύ δεν ξεπερνιέται με τεχνητές πλειοψηφίες. Τέτοιου είδους ζητήματα απαιτούν εθνική συναίνεση και ευρύτατες πλειοψηφίες για να αλλάξουν συμπεριφορές νοοτροπίες και στάσεις".

"Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου -συνέχισε- προκειμένου να ξεπεράσει το εσωτερικό της πρόβλημα μετέτρεψε ένα εθνικό ζήτημα σε μοχλό επηρεασμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αυτό που παλιά λέγαμε εισοδισμό, ήθελαν να παρέμβουν στο ΚΙΝΑΛ, να φέρουν σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, ήθελαν δηλαδή να μεταφέρουν το δικό τους ρήγμα στην αντιπολίτευση και όλα αυτά εν μέσω διώξεων σε βάρος πολιτικών αντιπάλων. Η συναίνεση και η μεγάλη πλειοψηφία έχει σημασία όταν πρόκειται για εθνικά θέματα. Εφόσον ο κ. Τσίπρας είχε κάνει αυτές της επιλογές, η ΝΔ αντέδρασε και με κριτήρια εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εσωτερικής πολιτικής.

Delivery Boy, ο Αλέξης Τσίπρας
Υποστήριξε επίσης ότι "για πρώτη φορά έχουμε τόσο προφανή σύνδεση εθνικού ζητήματος με την εσωτερική πολιτική. Για πρώτη φορά έχουμε συνειδητή διασύνδεση εξωτερικής πολιτικής και οικονομικής πολιτικής. Επειδή ο κ.Τσίπρας είναι delivery boy και γι αυτό έχει τη συμπάθεια και την εκτίμηση Ευρωπαίων και Αμερικανών, γι αυτό πίστεψε ότι μπορεί να πετύχει τη μη περικοπή συντάξεων προωθώντας τη συμφωνία των Πρεσπών. Ποτέ δεν έπρεπε να συνδεθούν αυτά τα πράγματα. Μέχρι το 2015 ποτέ δεν επιτρέψαμε τέτοια σύνδεση. Δεν κινούνται με διαφάνεια, υπάρχει σκοτεινή πλευρά στον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα".

Ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι "νομικά ο κ. Ζάεφ κρατάει ανοιχτό το θέμα" και έθεσε το ερώτημα "γιατί όλοι θεώρησαν ότι υπάρχει momentum; Αν προκύψει πρόβλημα ενότητας και υπόστασης για το γειτονικό μας κράτος δεν πρέπει να αναρωτηθπούμε τι εξυπηρέτησε η επιτάχυνση των εξελίξεων; Όταν δεν τα κάνεις αυτά σωστά με βάθος έχεις τέτοια αποτελέσματα".

"Εάν -πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος- σκοπός είναι να καθυστερήσει το δίλημμα της κύρωσης, Τσίπρας και Καμμένος κερδίζουν χρόνο ως κυβερνητικοί συνεταίροι. Το τελευταίο εξάμηνο αυτής της κυβέρνησης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, στη χώρα οχι βέβαια όσα το πρώτο 6μηνο Τσίπρα-Βαρουφάκη. Το τεχνητό πλεόνασμα που προέρχεται από την υπερφορολόγηση και τη μη επιστροφή φόρων αναδεικνύει βαθιά αντιαναπτυξιακές πολιτικές".