Κλειδί οι μικροί για την αυτοδυναμία της ΝΔ
Ο µεγάλος αριθµός των κοµµάτων που, σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις, δεν θα µπουν στη Βουλή «χτίζει» την άνετη επικράτηση του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
Στις εκλογές του 2009 στη Γερµανία τα τρία µικρότερα κόµµατα που εκπροσωπούνταν στην Μπούντεσταγκ συγκέντρωσαν το εντυπωσιακό για τα γερµανικά δεδοµένα συνολικό ποσοστό του 37%, το οποίο ήταν και το υψηλότερο ποτέ. Κάτι τέτοιο δεν επαναλήφθηκε. Ηταν όµως µία -έστω και περιστασιακή- ένδειξη της δυναµικής που µπορούν οι κοινωνίες να προσδώσουν στα µικρά κόµµατα. Κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στην Ελλάδα. Αντιθέτως, το τελευταίο διάστηµα και ενόψει εκλογών -οψέποτε γίνουν- τα µικρά κόµµατα τείνουν να εξαφανιστούν. Για τρεις κυρίως λόγους.
Πρώτον, τη φορά αυτή περισσότερο από ποτέ και µετά την εµπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί η ψυχολογία της χαµένης ψήφου. Αυτό το στοιχείο είναι το ισχυρότερο σήµερα που πιέζει τα µικρά κόµµατα.
∆εύτερον, έχει εµπεδωθεί ένα είδος πολιτικού διπολισµού, χωρίς όµως να έχει προκύψει από συνθήκες πόλωσης στην κοινωνία, αφού µε συσπείρωση 45%-46% του ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται η λειτουργία τέτοιων συνθηκών.
Τρίτον, δυσπιστούν οι εκλογείς προς άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως λ.χ. το ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς η βραδεία αφοµοίωση από την κοινωνία της ζηµιάς που έκαναν οι διακυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ µεταφράζεται σε απαξίωση και µάλιστα µε διάρκεια οποιουδήποτε πολιτικού σχηµατισµού έχει ως βάση το πάλαι ποτέ κραταιό Κίνηµα.
Ετσι, έχουν διαµορφωθεί συνθήκες ευρείας διασποράς ψήφων από το τµήµα εκείνο του εκλογικού σώµατος που θα ήθελε να ψηφίσει αντισυστηµικά, µια και η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως µε τη µνηµονιακή του αφοσίωση, τοποθετείται πλέον στα συστηµικά κόµµατα. Αυτή όµως η διασπορά ψήφων ευνοεί την αυτοδυναµία της Ν.∆., αφού βάσει του εκλογικού συστήµατος που ισχύει όσο µεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κοµµάτων που µένουν εκτός Βουλής τόσο µικρότερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόµµα -και επί του προκειµένου η Ν.∆.- για να επιτύχει την αυτοδυναµία.
Με βάση, µάλιστα, τα τελευταία δηµοσκοπικά αποτελέσµατα -λαµβανοµένων υπόψη και των επιφυλάξεων των προθύµων να απαντήσουν- η Ν.∆. πιάνει, κατά µέσον όρο, ποσοστό αυτοδυναµίας στην πρόθεση ψήφου και τα κόµµατα που φαίνεται ότι µένουν εκτός Βουλής -συνυπολογιζόµενης της απάντησης των ερωτωµένων ότι θα ψηφίσουν «άλλο κόµµα»- είναι πιθανόν να συγκεντρώσουν συνολικά ένα ποσοστό που κυµαίνεται σήµερα µεταξύ 10% και 12%. Πράγµα που σηµαίνει ότι το ποσοστό που χρειάζεται για την αυτοδυναµία η Ν.∆. είναι µεταξύ 36,5% και 35,5%.
Ηδη στην τελευταία δηµοσκόπηση της Metron Analysis, που δηµοσιεύτηκε στα «Νέα» το περασµένο Σάββατο, η εκτίµηση ψήφου ανέβαζε τη Ν.∆. στο 36,9%. Εχουµε λοιπόν ένα σύνολο των ποσοστών των κοµµάτων που φαίνεται ότι µένουν εκτός Βουλής το οποίο κυµαίνεται από 7,7% (µε τη διερεύνηση λιγότερων κοµµάτων στη συγκεκριµένη έρευνα σε σχέση µε δηµοσκοπήσεις άλλων εταιρειών) έως και 10,4%. Στα ποσοστά όµως αυτά θα πρέπει να προσθέσουµε και εκείνα άλλων 9 κοµµάτων ή συνασπισµών κοµµάτων που πρόκειται να συµµετάσχουν στις προσεχείς εκλογές και συµµετείχαν και στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015.
Αναφέρονται συγκεκριµένα: Οργάνωση Κοµµουνιστών ∆ιεθνιστών Ελλάδος, Ελληνική Λαϊκή ∆ηµοκρατική Απελευθέρωση, Κοινωνία, Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ, ΕΠΑΜ, ∆ηµιουργία Ξανά, ΚΚΕ (Μ-Λ), Κόµµα Πειρατών, Ε.ΛΑ.Σ - Πατριωτική Ενωση Λαϊκή Συσπείρωση.
Τα ποσοστά που είχαν πάρει συνολικώς στις προηγούµενες εκλογές -και έµειναν βεβαίως εκτός Βουλής- ανέρχονταν σε 2,66%. Αυτό το ποσοστό συµπίπτει περίπου µε εκείνο που λαµβάνει στις έρευνες το «άλλο κόµµα», όταν ερωτώνται οι πολίτες τι θα ψήφιζαν αν γίνονταν την επόµενη Κυριακή εκλογές, και κυµαίνεται από 3,1% έως 3,6%. Ποσοστό που θα πρέπει να προστεθεί στα συνολικά ποσοστά που παίρνουν τα κόµµατα τα οποία σύµφωνα µε τις προαναφερθείσες δηµοσκοπήσεις δεν θα µπουν στη Βουλή.
Και έτσι το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κοµµάτων, µε τα σηµερινά δεδοµένα τουλάχιστον, ανέρχεται σε 12% µε τάση αύξησής του. Πράγµα το οποίο σηµαίνει -εφόσον επιβεβαιωθούν και στην κάλπη τα στοιχεία αυτά- ότι η Νέα ∆ηµοκρατία επιτυγχάνει αυτοδυναµία µε ένα ποσοστό 35,5%.
Να υπενθυµίσουµε ότι στις δεύτερες εκλογές του 2015 η δύναµη των 8 κοµµάτων που εισήλθαν στη Βουλή ήταν η εξής: ΣΥΡΙΖΑ 145, Ν.∆. 75, Χρυσή Αυγή 18, ΠΑΣΟΚ 17, ΚΚΕ 15, Το Ποτάµι 11, ΑΝ.ΕΛ. 10 και Ενωση Κεντρώων 9. Εκτοτε βεβαίως είχαµε σειρά ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάµι, την Ενωση Κεντρώων, τους ΑΝ.ΕΛ. και τη Χρυσή Αυγή, γεγονός που επιβεβαίωσε ότι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑϊκού Μνηµονίου το πλέον συµπαγές κόµµα ήταν η Νέα ∆ηµοκρατία. Αυτούς τους βουλευτές τούς διεκδικούν Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ, µε ορισµένους εξ αυτών ήδη να έχουν προσχωρήσει, όπως λ.χ. η κ. Κ. Μάρκου, στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
Οµως, στους σχετικούς υπολογισµούς πρέπει να λάβουµε υπόψη και την πιθανότητα της προσθήκης και άλλων κοµµάτων στη λίστα εκείνων που θα συµµετάσχουν στις προσεχείς εκλογές, διεκδικώντας την είσοδό τους στη Βουλή.
Και η αναφορά τους έχει σηµασία για τους εξής λόγους;
●Πρώτον, διότι στην περίπτωση που δεν κατορθώσουν να µπουν στη Βουλή το ποσοστό τους προστίθεται σε εκείνο των άλλων εκτός Βουλής κοµµάτων, και έτσι µειώνεται ακόµη περισσότερο το ποσοστό για την αυτοδυναµία της Ν.∆.
●∆εύτερον, γιατί τα υπό συµµετοχή κόµµατα έχει σηµασία σε ποιους απευθύνονται βάσει της ιδεολογικής τους δοµής, διότι ενδεχοµένως είτε θα κόψουν ψηφοφόρους από τα διεκδικούντα την εξουσία κόµµατα είτε θα προσελκύσουν αναποφάσιστους.
Συγκεκριµένα, µπορεί να αναφερθούν ο νέος κοµµατικός φορέας ∆. Καµµένου - Τ. Μπαλτάκου, ο οποίος έχει αρχίσει επαφές και διαπραγµατεύσεις µε άλλους ανάλογους σχηµατισµούς της πατριωτικής ∆εξιάς, και επίσης το Χριστιανοδηµοκρατικό Κόµµα του Νίκου Νικολόπουλου, οι ΡΙΖΕΣ, που έχουν επικεφαλής τον Βασίλη Καπερνάρο, η ΝΕΑ ΜΕΡΑ του Χρήστου Ζώη, η ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη και οι Οικολόγοι Πράσινοι των Γιάννη Τσιρώνη και Γιώργου ∆ηµαρά (που δεν είναι γνωστό αν θα κατέβουν στις εκλογές, δεδοµένου ότι οι επικεφαλής τους µπορεί να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ).
Σηµειωτέον ότι οι πολιτικοί αυτοί φορείς που έχουν την πρόθεση να συµµετάσχουν στις προσεχείς εκλογές δεν έχουν µετρηθεί στις προαναφερθείσες δηµοσκοπήσεις. Μπορεί µάλιστα να υποθέσει κανείς ότι λόγω της ιδεολογίας και του πατριωτικού τους χαρακτήρα είναι περισσότερα τα κόµµατα που θα µπορούσαν δυνητικώς να κόψουν ψήφους από τη Ν.∆., πλην όµως αντιστοίχως υπάρχουν κόµµατα αριστερής κατεύθυνσης που θα κόψουν ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι βέβαιο ότι τα κινούµενα στον χώρο της ∆εξιάς κόµµατα θα µπουν στη Βουλή.
Ετσι, τα ποσοστά τους αθροίζονται σε αυτά των εκτός Βουλής λοιπών κοµµάτων, διευκολυνοµένης ακόµη περισσότερο της αυτοδυναµίας της Ν∆...
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 29/9/2018