Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φοβάται πως οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα την «μαυρίσουν», και παίζει νέα παιχνίδια, αντιπροτείνοντας την επιστολική ψήφο που είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία, όπως τονίζουν κομματικές πηγές.

«Η κυβέρνηση καταφεύγει πλέον σε φαιδρές δικαιολογίες για να μην πάρει θέση στη σαφή πρόταση της ΝΔ να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους» ανέφερε σε ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του κόμματος. Έγιναν δεύτερες σκέψεις και τελικά αποφασίστηκε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης προς τα κόμματα να συναντηθούν την Πέμπτη και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για την κατάτμηση της Β' Αθήνας.

Ο λόγος είναι για να πιέσει την κυβέρνηση ο κ. Βορίδης να αποδεχτεί το αίτημα της ΝΔ μαζί με το σπάσιμο των περιφερειών, να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι μία διαδικασία που όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες. Επίσης μέσα σε τρεις εβδομάδες θα μπορούσαν οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να δηλώσουν ότι θα ήθελαν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, να εγγραφούν στους καταλόγους στις πρεσβείες και τα προξενεία στον τόπο διαμονής τους οπότε να γίνει και η διασταύρωση με τους εθνικούς καταλόγους.

Αντίθετα η ΝΔ θεωρεί ότι αυτά τα οποία υπονόησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ότι μπορεί στο μέλλον οι νέοι του «braindrain» να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, είναι «μια ακόμη υπεκφυγή του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως εξηγούσαν αρμόδιες κομματικές πηγές, η διαδικασία της επιστολικής ψήφου «είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρονοβόρα και ως προς την προετοιμασία και ως προς την εφαρμογή της. Προϋποθέτει ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν ενημερώσει πολύ νωρίτερα για την πρόθεση τους να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, επίσης να ψηφίσουν πριν από τις εθνικές εκλογές για να ανοιχτούν όλα μαζί τα ψηφοδέλτια μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Ελλάδα. Οι κομματικές πηγές της ΝΔ έθεσαν και θέμα ως προς το αδιάβλητο αυτών των επιστολικών ψήφων. «Για αυτό και η συγκεκριμένη εκλογική μέθοδος εφαρμόζεται σε πολύ λίγες χώρες» επισήμαναν οι πηγές της ΝΔ. «Με απλά λόγια εκτιμούμε ότι η ιδέα που έριξε ο Τζανακόπουλος ήταν υπεκφυγή για να μην γίνει τελικά τίποτα» τόνισαν.

Οι έρευνες που έχουν γίνει έδειξαν ότι η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στους 300.000 με 400.000 Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια -οι περισσότεροι είναι με πτυχία- είναι πολύ χαμηλή. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνείται το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους γιατί φοβάται την ψήφο τους» δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Μάκης Βορίδης.

Η Πειραιώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να πείσει για τις καλές της προθέσεις όταν επιχειρεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο τρεις φορές στη διάρκεια μίας θητείας, κάτι που είναι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας.

Την καλει να συναινέσει εδώ και τώρα στην πρότασή της ΝΔ και να φέρει στη Βουλή από κοινού τις δύο αυτές αλλαγές και να τις ψηφίσει μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση. «Αυτό είναι το μόνο δίκαιο που μπορεί να κάνει πράξη αυτή η κυβέρνηση" καταλήγει η ανακοίνωση.

Μήνυμα από την Ιμβρο

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ίμβρο, παρέστη την Τρίτη στα Θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. «Η ιστορία της Ίμβρου είναι συνυφασμένη με την κοινή μοίρα Ελλήνων και Τούρκων» δήλωσε.

«Και είχα μάλιστα τη μεγάλη χαρά, επισκεπτόμενος τα σχολεία της Ίμβρου, να διαπιστώσω ότι η ελληνική κοινότητα στην Ίμβρο αυξάνεται και ότι η Ίμβρος παραμένει ένα παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο λαών μας. Μία ειρηνική συνύπαρξη, η οποία θα πρέπει να είναι ο οδηγός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για το μέλλον. Έχουμε μόνο να κερδίσουμε από αυτή την ειρηνική συνύπαρξη, η οποία προϋποθέτει βέβαια το σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.»