Ημέρες σκοτεινών παρασκηνίων, πιέσεων, ξένων παρεµβάσεων και συσχετισµών που υπερβαίνουν τα δρώµενα στο επίπεδο της δηµόσιας διπλωµατίας έφερε το απολύτως αµφιλεγόµενο αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος της 30ής Σεπτεµβρίου για το µέλλον της FYROM.

Ο κ. Ζάεφ από τις πρώτες ώρες µετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δηµοψηφίσµατος έκανε φανερές τις προθέσεις του. Αρχικά, θα επιχειρήσει την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο και, αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές περί τα τέλη Νοεµβρίου, προκειµένου να πετύχει πλειοψηφία στο επόµενο Κοινοβούλιο.

Στη βάση αυτή αξίζει να σηµειωθεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισµός υπό τον κ. Ζάεφ διαθέτει στο παρόν Κοινοβούλιο τη στήριξη 69 βουλευτών σε σύνολο 120. Του λείπουν, λοιπόν, για την κύρωση της συµφωνίας 11-12 βουλευτές για να έχει τη στήριξη των 2/3 του Κοινοβουλίου, όπως προβλέπει το ισχύον Σύνταγµα της FYROM για την κύρωση µιας τέτοιας συµφωνίας.

Στο σηµείο αυτό, πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τι συµβαίνει στα Σκόπια, δυτικές και όχι µόνον, µιλούν για πολύ σκληρό «µπρα ντε φερ» ξένων µυστικών υπηρεσιών, προκειµένου οι 8 από τους 11 βουλευτές να βρεθούν στην πλευρά του «ναι».

Οι υπόλοιποι τρεις εκτιµάται ότι µάλλον θα υπερψηφίσουν τη συµφωνία, χωρίς µεγάλες περιπλοκές. Κάποιοι ήδη µιλούν για απόπειρες χρηµατισµού για να πειστούν αυτοί οι οκτώ βουλευτές να στηρίξουν τη «Βόρεια Μακεδονία». Υπονοούν ότι παράγοντες αµερικανικών και ευρωπαϊκών υπηρεσιών βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριµένη µεθόδευση. Από την άλλη πλευρά όµως, πηγές από τα Σκόπια, αλλά και άλλες κρίσιµες περιοχές στη FYROM, µιλούν για «σφαίρες» γι’ αυτούς τους βουλευτές που θα αποδεχθούν να ενταχθούν σε αυτό το «πρόγραµµα αποστασίας» σε σχέση µε τη βούληση του λαού. Προφανώς αναφέρονται στις δυνατότητες που έχουν οι ρωσικές µυστικές υπηρεσίες ή ειδικοί προς αυτές «πυρήνες» να παρέµβουν στις εξελίξεις.

Παρά ταύτα, το κλίµα στα Σκόπια επί του παρόντος παραµένει ήρεµο και δεν προκαλείται ανησυχία µαζικής κλίµακας ταραχών, αφού µάλιστα και οι όποιοι πανηγυρισµοί τη βραδιά του δηµοψηφίσµατος από οπαδούς του «όχι» και την αντιπολίτευση του VMRO κινήθηκαν σε κόσµιο επίπεδο.

ΚΟΜΒΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Σε σχέση µε την επόµενη ηµέρα στη FYROM, κοµβικό ρόλο εξακολουθούν να έχουν οι εκπρόσωποι και ο πληθυσµός των αλβανικής καταγωγής πολιτών, οι οποίοι σαφώς έχουν τοποθετηθεί υπέρ του «ναι» στη «Βόρεια Μακεδονία» και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές δοµές. Σηµειωτέον ότι το ποσοστό του «ναι» σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερέβη το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ήταν λίγο κάτω από το 90%.

Απολύτως σαφείς υπήρξαν και οι τοποθετήσεις πριν και µετά το δηµοψήφισµα του επικεφαλής του κόµµατος των Αλβανών, του DUI, Αλί Αχµέτι, αλλά και του προέδρου του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι. Σε επίπεδο δηµόσιας διπλωµατίας, είναι σαφείς οι τοποθετήσεις. Από το Στέιτ Ντιπάρτµεντ των ΗΠΑ υπήρξε ανακοίνωση της εκπροσώπου του, Χέδερ Ναουέρτ, σύµφωνα µε την οποία:

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος στη ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αποδεχόµενοι τη Συµφωνία των Πρεσπών µεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας».

Από την πλευρά της Ρωσίας υπήρξε εκτενές ανακοινωθέν από την υπηρεσία Ενηµέρωσης του υπ. Εξωτερικών, στο οποίο επισηµαίνεται ότι «το δηµοψήφισµα στα Σκόπια δεν µπορεί να θεωρηθεί έγκυρο, ενώ η Συµφωνία των Πρεσπών έρχεται σε αντίθεση µε το διεθνές δίκαιο και το “µακεδονικό” Σύνταγµα».

Ταυτόχρονα, και αυτό αξιολογείται ως πολύ ενδιαφέρον, διαφαίνεται η διάθεση της Μόσχας να διεθνοποιήσει το όλο ζήτηµα, αξιοποιώντας τις δοµές του ΟΗΕ σχετικά. Ταυτόχρονα, και αυτή είναι εξέλιξη που συνδέεται µε όλο το σκηνικό της αλλαγής συνόρων στη Βαλκανική, υπήρξε πολύωρη συνάντηση στη Μόσχα του Βλ. Πούτιν µε τον Σέρβο οµόλογό του, Αλ. Βούτσιτς.

Από την πλευρά της Τουρκίας, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, διατηρούν συσχετισµούς µε τις δυτικές πρωτεύουσες και τη θέση τους υπέρ της Συµφωνίας των Πρεσπών