Κυβέρνηση σε βέρτιγκο, είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό  τώρα πια, μετά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, από αμερικανικού εδάφους για το plan b στο Σκοπιανό.

Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου έφεραν ενδοκυβερνητικό διαμάχη με το Μέγαρο Μαξίμου να σπεύδει να «αδειάσει» τον κυβερνητικό του εταίρο -μέσω non paper ωστόσο και διαρροών και όχι με επίσημη ανακοίνωση- ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το κλίμα σύγκρουσης εντείνουν και οι δηλώσεις-ρουκέτα του Εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ,  Θεόδωρου Τουσουνίδη, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσουν – υπό προϋποθέσεις -  οι ΑΝΕΛ την πρόταση μομφής αν αυτή κατατεθεί από τη ΝΔ.

Το κλίμα στην κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι πια ιδιαίτερα εκρηκτικό και από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Βούτσης που ο καθένας με τον τρόπο του αποδοκίμασαν τις δηλώσεις Καμμένου, αν και από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών και του Νίκου Κοτζιά, επισήμως δεν υπήρξε ακόμη καμία αντίδραση.

Η εκκωφαντική σιωπή από την πλευρά του κ. Κοτζιά είναι και χαρακτηριστική του αιφνιδιασμού και του μουδιάσματος που υπέστη το Μέγαρο Μαξίμου τόσο με την ακύρωση της κυβερνητικής γραμμής σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και με την πρότασή του για plan b στο Σκοπιανό, κάτι που φαίνεται ότι προμηνύει εξελίξεις που θα διαδραματιστούν μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, όταν ο κ. Καμμένος επιστρέψει από το ταξίδι του.  

Το παρασκήνιο  

Τσίπρας και Καμμένος κατά την τελευταία τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν δώσει τα χέρια και είχαν συμφωνήσει να μην ταραχθεί περαιτέρω η κυβερνητική ισορροπία και οι δυό τους θα άνοιγαν και πάλι το θέμα του Σκοπιανού τον Μάιο, όταν και θα είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος «έσπασε» αυτή τη συμφωνία και με μια μη ρεαλιστική πρόταση, όπως την χαρακτηρίζουν και κύκλοι του Μαξίμου, όχι μόνο θέτει προς αμφισβήτηση την αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εξωτερικό αλλά και αποτυπώνει μια μη σοβαρή εικόνα της κυβέρνησης στο εξωτερικό.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολιτική, αλλά και με ποιανού εντολές ασκείται αυτή, ιδιαίτερα όταν η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει κρίσιμα σοβαρά εθνικά θέμαα.

Ο κ. Καμμένος παρουσιάστηκε ως αυτόνομος υπουργός Εθνικής Άμυνας, που ασκεί την δική του εξωτερική πολιτική, η οποία μάλιστα είναι αντίθετη από εκείνη της κυβέρνησης, την οποία παρεμπιπτόντως στηρίζει. Να σημειώσουμε δε ότι ο κ. Πάνος Καμμένος είναι αυτός που έδωσε την έγκριση στον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει την συμφωνία αυτή την οποία τώρα μάχεται.

Η κυβέρνηση είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζει προβλήματα θεσμικής λειτουργίας που σίγουρα δεν είναι υπέρ της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται μέσα από μια επίσημη κυβερνητική αντίδραση να πάρει άμεσα αποφάσεις. Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται να ασκείται με επιπολαιότητα.

Είναι προφανές ότι ο κ. Καμμένος άμα τη επιστροφή του θα κληθεί από το Μαξίμου να δώσει εξηγήσεις κι αν παραμείνει υπουργός Εθνικής Άμυνας τότε σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος είναι αυτός που ασκεί εξωτερική πολιτική και όχι ο αρμόδιος υπουργός και ότι λειτουργεί ως «λαγός» της κυβέρνησης και λέει όσα δεν μπορεί να πει ο ίδιος ο Τσίπρας.