Στην τελική ευθεία μπαίνει το Κίνημα Αλλαγής για την πολιτική μάχη των εθνικών εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν. 

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μπορεί να συμπληρώνει κομμάτι κομμάτι το παζλ των ψηφοδελτίων, ωστόσο, η συγκρότησή τους έχει μετατραπεί σε γόρδιο δεσμό που προκαλεί ισχυρές εσωτερικές αναταράξεις 

Για παράδειγμα, οι υποψηφιότητες των Γιώργου Παπανδρέου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Νίκου Ανδρουλάκη, Εύας Καϊλή και Θανάση Θεοχαρόπουλου μοιάζουν πλέον με «σταυρόλεξο» για δυνατούς «λύτες», με τη Φώφη Γεννηματά να καλείται να το λύσει εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους και τις συνολικές ισορροπίες στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου -ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό, αρκεί το κόμμα να πάρει έδρα στη συγκεκριμένη περιφέρεια, φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» για τη γενέτειρα της οικογένειας του, την Αχαΐα, όπου υπάρχει όμως ήδη εν ενεργεία βουλευτής του Κινήματος.

Άγνωστο παραμένει το αν και πού θα είναι υποψήφιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ, στην περίπτωση που δεν θελήσει να κατέβει στην Α’ Θεσσαλονίκης, το όνομά του «παίζει» για το Επικρατείας, όπως και του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει που θα κατέβει υποψήφιος ο φιναλίστ του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στην Κεντροαριστερά Νίκος Ανδρουλάκης, που «μετακομίζει» από τις Βρυξέλλες στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση που είχε η κα Γεννηματά, στις Βρυξέλλες, με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή, τους ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας τους στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς προτιμά να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, φέρεται να τους πρότεινε να επιλέξουν οι ίδιοι σε ποια εκλογική περιφέρεια επιθυμούν να είναι υποψήφιοι.

Ο ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ φέρεται να απάντησε ότι θα είναι υποψήφιος σε όποιες εκλογές προηγηθούν, ωστόσο, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κατέβει σε κάποια άλλη περιφέρεια, πλην Α΄ή Β Αθηνών - εκτός Νοτίου Τομέα - αφού θα εκλέξει μόνο έναν βουλευτή και υποψήφια θα είναι και η Φώφη Γεννηματά, που δεν χρειάζεται για να εκλεγεί σταυρό προτίμησης, ως πρόεδρος κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό αναφέρθηκε στις διεργασίες που γίνονται στο Κίνημα Αλλαγής για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.

Ερωτώμενος για τα σενάρια να μην είναι ο ίδιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ και να είναι υποψήφιος σε εκλογική περιφέρεια ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Είμαστε μια ιστορική παράταξη και πρέπει αυτές τις κρίσιμες στιγμές που δίνουμε αγώνα για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά στον πολιτικό χάρτη, να είμαστε ενωμένοι. Εφόσον οι εθνικές εκλογές προηγηθούν των ευρωεκλογών οφείλω και εγώ και όλοι να δώσουμε τη μάχη για το μέγιστο αποτέλεσμα απέναντι και στην κυβέρνηση και στη ΝΔ.

Άλλωστε, οι 220.000 πολίτες που ήρθαν και ψήφισαν τον περασμένο Νοεμβρίου, αν ήθελαν να γίνουμε ένα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές της Κεντροαριστεράς. Θα πήγαιναν κατευθείαν εκεί».

Παράλληλα ανέφερε στο ACTION 24 ότι το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να είναι ένας μηχανισμός διανομής εδρών σε παλαιούς πρωταγωνιστές. Πρέπει να δημιουργηθούν ανανεωμένα και ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια.

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι αν προηγηθούν οι ευρωεκλογές ο ίδιος θα είναι υποψήφιος ξανά, ως εν ενεργεία ευρωβουλευτής. «Δεν παίζω παιχνίδια διαρροών και παρασκηνίου. Έχω μάθει να αγωνίζομαι, δεν έχω μάθει να διορίζομαι. Θα δώσω τη μάχη του σταυρού και θα με αξιολογήσει ο λαός. Την προσπάθεια που έκανα στις εκλογές της Κεντροαριστεράς, δεν την έκανα για να έχω ειδικό ρόλο. Όμως, οφείλω στους 113 χιλιάδες πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους να είμαι ξανά υποψήφιος. Τα τελευταία πέντε χρόνια έγινε σπουδαία δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο και οι πολίτες πρέπει να μας κρίνουν γι' αυτό».

Τέλος, η Εύα Καϊλή που είχε εκλεγεί το 2014 συγκεντρώνοντας 122.000 σταυρούς, δεν δείχνει διατεθειμένη να δεχτεί την πρόταση της Φώφης Γεννηματά.

«Να με κρίνει πανελλαδικά ξανά ο κόσμος και να με αξιολογήσει» φέρεται να δηλώνει η Εύα Καϊλή, αντιτιθέμενη στο αίτημα να μην είναι ξανά υποψήφια για την Ευρωβουλή.

«Θεωρώ αυτονόητο το να κριθώ εκ νέου με σταυρό από εκείνους, ως μία ανάμεσα σε 42 υποψηφίους, αν τελικά προηγηθούν οι Ευρωεκλογές. Εν ενεργεία εκλεγμένος βουλευτής, άλλωστε, εφόσον δεν συντρέχουν ηθικοί λόγοι, δεν έχει ποτέ αποκλειστεί από το να είναι εκ νέου υποψήφιος με σταυρό. Είναι αναφαίρετο Δικαίωμα κάθε στελέχους σε κάθε Δημοκρατική παράταξη που σέβεται τις Δημοκρατικές διαδικασίες», επισημαίνει η ευρωβουλευτής.