Πολύς λόγος γίνεται για τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία βρίσκονται πίσω από την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Οι περισσότεροι πλέον αναρωτιούνται αν ήταν η αφορμή ή ο λόγος η διαχείριση και ο έλεγχος στα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πρόκειται για ποσά από τον προϋπολογισμό που προορίζονται για τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού κ.α. τα οποία ναι μεν εγγράφονται σε κωδικούς, αλλά δεν έχει κανείς πρόσβαση με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς πόσα είναι, προς τα πού κατευθύνονται και με ποια αιτιολογία.

Σίγουρα, η χθεσινή λεκτική διαμάχη που κυριάρχησε στο κεκλεισμένων θυρών υπουργικό συμβούλιο, δεν κυριάρχησε η αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, που φαίνεται να «κολλάει» προς το παρών στη Βουλή των Σκοπίων, ούτε το θέμα των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας κατά την επίσκεψή του στην Αμερική.

Η επίθεση του Πάνου Καμμένου προς τον ΥΠΕΞ, για την κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν η «σπίθα» που άναψε το φυτίλι και όξυνε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του ΥΠΕΘΑ και του πρώην –πλέον- υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Πριν την παραίτηση του, ο Νίκος Κοτζιάς διέρρευσε την πρωτοβουλία του να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ψηφιστεί νόμος, ώστε η Βουλή να αποκτήσει αρμοδιότητα ελέγχου σε όλα τα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων. Λίγο αργότερα ακολούθησε η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και η αποδοχή της από τον Πρωθυπουργό. Μένει να δούμε, αν ο Νίκος Κοτζιάς, ως βουλευτής πλέον θα προχωρήσει στην πρωτοβουλία του αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί με νόμο του 2017, του Υπουργείου Εξωτερικών, τα «μυστικά κονδύλια» μόνο του Υπουργείου Εξωτερικών υπόκεινται στον έλεγχο της Βουλής, κάτι που δεν ισχύει για τα υπόλοιπα.