Για παρενόχληση του τουρκικού σεισμογραφικoύ πλοίου «Μπαρμαρός», το οποίο βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στα όρια των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, κάνουν λόγο τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, την ώρα που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με την οποία ισχυρίζεται ότι το σκάφος βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι θα συνεχίσει τις έρευνές του.

«Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα, η ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου», αναφέρει σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή» καταλήγει στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Από δίπλα το «Νικηφόρος Φωκάς»

Το «Μπαρμαπρός», που κινείται στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρακολουθεί σε απόσταση μόλις 3-4 ναυτικών μιλίων η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία έχει ήδη αποκτήσει οπτική επαφή με το Barbaros.  Το ελληνικό πολεμικό δεν έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο παρακολουθεί κάθε κίνηση του τουρκικού πλοίου, σε μία προσπάθεια να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί επίσης και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού Στόλου, προκειμένου να είναι σε θέση να σπεύσουν στην περιοχή αν παραστεί ανάγκη.

Σύμφων με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου δίπλα στο «Μπαρμαπρός» πλέουν και πολεμικά πλοία του τουρκικού Ναυτικού.

Ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε νωρίτερα με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη νέα παράνομη τουρκική Navtex που αναγγέλθηκε από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας βάσει της οποίας το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι «για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές». Και συμπληρώνει: «Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ' επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

Στα όρια των ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου

Η περιοχή που προβλέπει η παράνομη τουρκική Navtex και όπου μετέβη το Μπαρμπαρός βρίσκεται στα νοητά όρια των ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου και καλύπτει τμήματα των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για μία έκταση 44.000 τετρ. χιλιομέτρων και δεσμεύτεαι για σεισμογραφικές έρευνες μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Μ ετην αποστολή του Μπαρμπαρός στο συγκεκριμένο σημείο η Τουρκία επιδιώκει να στείλει τριπλό μήνυμα εκφράζοντας την αντίδρασή της:
1. Στην πρώθηση των τεχνικών διευθετήσεων για την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας, Αιγύπτους και Κύπρου, όπως επαναλήφθηκε κατά την τελευταία συνάντηση των ηγετών των τριών χωρώ την περασμένη εβδομάδα στην Ελούντα της Κρήτης.
2. Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας να προασκαλέσει εταιρείες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για έρευνες υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, γεγονός στο οποίο αντέδρασε με ανακοίνωσή της η Αγκυρα. Γθια το εν λόγο οικοπέδο ενδιαφέρον έχουν ήδη εκφράσει η κοινοπραξία των TOTAL – ENI και η αμερικανική ExxonMobil.
3. Την επικείμενη, εντός των επόμενων εβδομάδων, έναρξη των γεωτρήσεων από την ExxonMobil στο τεμάχιο 10.

«Σβήνει» από τον χάρτη το Καστελόριζο

Mε την κίνηση αυτή η Τουρκία «σβήνει» από το χάρτη το Καστελόριζο, καθώς αμφισβητεί τα δικαιώματα του ελληνικού νησιού επί της ΑΟΖ. Σύμφωνα με την τουρκική ερμηνεία, στον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ υπερισχύει το δικαίωμα της εγγύτερης ηπειρωτικής χώρας, εν προκειμένω της Τουρκίας, ισχυρισμός που της επιτρέπει να προβάλλει απαιτήσεις για ΑΟΖ σστην Ανaτολική Μεσόγειο έκτασης 145.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι στα 41.000 χιλιομέτρων στα οποία περιορίζεται εξαιτίας της ΑΟΖ του Καστελορίζου. Επίσης, με τους τουρκικούς υπολογισμούς για την ΑΟΖ διακόπτεται η γεωγραφική συνέχεια μεταξύ των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και παρεμβάλεται μεταξύ τους η ΑΟΖ της Τουρκίας.