Ένα σκληρό παρασκηνιακό πόκερ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με στόχο να βρεθούν «χρυσές εφεδρείες» τόσο από τον πάγκο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όσο και των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων για να στηρίξουν μια νέα πλειοψηφία στη βουλή, στην περίπτωση που ο υπουργός Άμυνας υλοποιήσει την απειλή του και αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

Εξ ου και οι τελευταίες αναφορές των υπουργών Επικρατείας και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου και Χριστόφορου Βερναρδάκη, πως από αυτή τη Βουλή, ακόµα και αν αποχωρήσει ο Πάνος Καµµένος, µπορεί να συγκροτηθεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε ερώτηση μάλιστα για την τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου, ότι μόλις έρθει η Συμφωνία στη Βουλή οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κυβέρνηση θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ολοκληρώσει την τετραετία ενώ, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «Υπάρχουν προϋποθέσεις και δυνατότητες να δημιουργηθεί μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, με βουλευτές και από τους ΑΝΕΛ, αν τεθεί θέμα δυσπιστίας με άξονα το Μακεδονικό». 

Σίγουρος εμφανίστηκε και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη στην «Wall Street Journal», λίγο πριν το κρίσιμο Δημοψήφισμα στα Σκόπια, ότι εφ' όσον η Συμφωνία των Πρεσπών περάσει από την ΠΓΔΜ, θα εγκριθεί και από την ελληνική βουλή, ακόμα και χωρίς τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου, κάτι βέβαια που θα σημαίνει πως θα αποφευχθεί και η προσφυγή σε κάλπες λόγω απώλειας της δεδηλωμένης.

Οι αναφορές αυτές µόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς φαίνεται ότι στο παρασκήνιο έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες στην περίπτωση που ο κ. Καµµένος υλοποιήσει την απειλή του και αποσύρει ο ίδιος τη στήριξή του στην κυβέρνηση. Και λέµε ο ίδιος, διότι είναι εµφανές πως έχει χάσει το κόµµα του, δεδοµένου ότι µια σειρά από βουλευτές αλλά και κορυφαία στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. δεν φαίνονται διατεθειµένοι να τον ακολουθήσουν, αν αποφασίσει να φύγει από την κυβέρνηση µε αφορµή τη Συµφωνία των Πρεσπών

Την ίδια στιγμή, με αφορμή τα όσα απίστευτα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εκτιμά ότι η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ μόνο ζημιά του προκαλεί. Μάλιστα, πιστεύει ότι συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο ναρκοθετεί την προσπάθειά του να κάνει μία αξιόπιστη στροφή προς το κέντρο και την σοσιαλδημοκρατία. 

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου γράφουν και σβήνουν λίστες «προθύμων» βουλευτών από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, προκειμένου να εξασφαλιστεί πλειοψηφία όταν και αν κάνει πράξη την απειλή του ο υπουργός Άμυνας για αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό ή και νωρίτερα, στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να απαλλαγεί από την τοξική συμμαχία με τον Καμένο. 

Το τελευταίο διάστημα, όπως μάλιστα αναφέρουν τα Παραπολιτικά, φαίνεται πως υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαµπουράρης φέρεται κατ’ εντολή του κ. Τσίπρα να έχει προβεί σε αλλεπάλληλες συναντήσεις µε βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, άλλων κοµµάτων και ανεξάρτητων µελών του Κοινοβουλίου, καθώς και µε πολιτικά στελέχη που είναι διατεθειµένα µε κάθε τρόπο να στηρίξουν την παραµονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Βάσει των σημερινών δεδομένων, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές στους οποίους το Μαξίμου προσθέτει όσους φέρεται να έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση ή αφήνουν να εννοηθεί ότι θα το πράξουν εάν παραστεί ανάγκη και αποχωρήσουν μαζικά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η πρώτη δεξαμενή για την εξεύρεση «πρόθυμων βουλευτών» βρίσκεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, στο εσωτερικό της οποίας η κρίση βαθαίνει.

Μάλιστα, ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος μοιάζει με στρατηγό χωρίς στρατιώτες, βλέπει την επταμελή Κοινοβουλευτική Ομάδα του να φυλλορροεί με κατεύθυνση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη ατύπως έχουν πηδηξει από το καράβι ουκ ολίγοι βουλευτές και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κινδυνεύει να μείνει μόνον με τον εκπρόσωπο Θόδωρο Τοσουνίδη, τους υφυπουργούς Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη, τους εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς Νίκο Μαυραγάνη και Μαρίνα Χρυσοβελώνη, καθώς και τον βουλευτή Κώστα Κατσίκη.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αποτελεί ξένο σώμα στους ΑΝΕΛ – έχει πει πως θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του. Αν συμβεί αυτό, πρώτος επιλαχών είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τον Πάνο Καμμένο. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση αποχώρησης του Παπαχριστόπουλου, ο Κουίκ θα στηρίξει εκτός απροόπτου την προσπάθεια για επίτευξη πλειοψηφίας.

Η Έλενα Κουντουρά  έχει ρίξει γέφυρες προς το Μέγαρο Μαξίμου και έχει άριστους διαύλους με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Παρασκηνιακά φαίνεται πως εκφράζεται θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα πράξει εάν θα έρθει στη Βουλή.

Ο κ. Ζουράρις έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και επαναλαμβάνει παντού πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, «αριστερή» τη λέει με νόημα.

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα η οποία βρέθηκε στην κυβέρνηση μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, έχει αφήσει ορθάνοιχτο «παράθυρο» ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και με δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός της έδωσε υπουργική καρέκλα πιθανολογείται ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση με την ψήφο της αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο Μαξίμου για στήριξη της συμφωνίας και της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Προσεγγίσεις έχουν γίνει και σε ανεξάρτητους βουλευτές όπως ο Χάρης Θεοχάρης αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι. 

Οι βουλευτές του Ποταμιού που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν και γενικότερα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ, πηγές αναφέρουν ότι στο Κίνημα Αλλαγής λένε «όχι» σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του.  «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασης των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα». Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η άρνησή του Κινήματος Αλλαγής έχει ήδη διαμηνυθεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ.