Με βροχή non paper από το Μαξίμου και ανακοινώσεις – απαντήσεις από την αντιπολίτευση προχωράει η διαδικασία της πολιτικής συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μια διαδικασία που στον πυρήνα της είναι απόλυτα συναινετική, ωστόσο η κυβέρνηση και ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να την μετατρέψει σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Επί δύο ημέρες εκτυλίσσεται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μια άγρια κόντρα και ένας πόλεμος ανακοινώσεων που προεξοφλεί πως η εξέλιξη θα είναι εκρηκτική.

Την ερχόμενη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει θέση και να παρουσιάσει επισήμως τις προτάσεις του στην συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ήδη ετοιμάζεται για σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους, παρ’ ότι επιχείρησε η κυβέρνηση να ανοίξει με ήπιους τόνους, προτάσσοντας σκέψεις αρχικά για διάλογο με την Εκκλησία, ωστόσο το θέμα όχι μόνο προκαλεί αμηχανία στους βουλευτές του κυβερνητικού του εταίρου, αλλά και ανάβει και φωτιές εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό με την Εκκλησία, ωστόσο, Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης διαφοροποιούνται από την πρόταση του Τσίπρα, ζητώντας απόλυτη κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος με την αναφορά στο θρήσκευμα, ενώ 24ωρες μετά την παρουσίαση των προτάσεων Τσίπρα, η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, έσπευσε να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο και να επαναλάβει τις θέσεις των ΑΝΕΛ στα εκκλησιαστικά ζητήματα.

Την ίδια ώρα στο «πόδι» φαίνεται ότι είναι η Ιεραρχία, με την Ιερά Σύνοδο να συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα και να παίρνει αποφάσεις κυρίως για την στάση που θα κρατήσει, αν και οι προθέσεις πολλών ιεραρχών ήδη έχουν εκφραστεί.    

Η πρόταση της ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση

Έχει καταστεί σαφές από την εικόνα που επικρατεί μέχρι στιγμής  ότι η παρούσα συγκυρία δεν προσφέρεται για ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση σήκωσε τους τόνους ήδη μιλώντας για προσπάθεια εργαλειοποίησης της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ υπενθύμισε πως το 2016 ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να εγκριθούν όλες οι προτάσεις που θα καταθέσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για Αναθεώρηση «και οι πολίτες να αποφανθούν, μέσω των εκλογών, για την κατεύθυνση των αλλαγών».

«Ο κ. Τσίπρας φοβάται να αποδεχθεί την αυτονόητη αυτή πρόταση, προφανώς γιατί γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές. Επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και την επιβεβλημένη αλλαγή του Συντάγματος ως όχημα διχασμού και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας μήπως και αποκρύψει την αποσύνθεση της κυβέρνησής του» τονίζει χαρακτηριστικά η ΝΔ στην ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι μετέχει στην συζήτηση προκειμένου να αναδείξει τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Η τελική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρό της στην συνεδρίαση της ΚΟ την ερχόμενη Τρίτη με γενικό εισηγητή στην αναθεωρητική διαδικασία θα είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας. Οι άξονες που θα κινηθεί η πρόταση της ΝΔ αναμένεται να είναι σχετικά με την  διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν πρόωρη διάλυσή της όπως λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την πενταετή θητεία της Βουλής, την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών, την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του, και την αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

Τέλος, σημεία των προτάσεων θα αποτελέσουν και η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών και φυσικά η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.  

Τα επόμενα βήματα

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας που αναμένεται τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, σύμφωνα και με τον Νίκο Βούτση. Υπενθυμίζεται ότι Φεβρουάριο – Μάρτιο αναμένεται η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή εφόσον βέβαια ολοκληρωθούν όλα τα στάδια από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Παράλληλα,  σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός του Νοεμβρίου θα έρθουν στην Βουλή τροπολογίες για τα αντίμετρα, ενώ τον Δεκέμβριο θα γίνει η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.