Ενα σχέδιο ο κωδικός του οποίου θα µπορούσε να έχει τον απλό τίτλο «Βαθύ ΠΑΣΟΚ» εξελίσσεται τις τελευταίες ηµέρες, µε πρωτεργάτες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το έναυσµα, βεβαίως, έδωσε η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, η οποία αποτέλεσε µια εξαιρετική αφορµή προκειµένου να έρθουν στο προσκήνιο τα πεπραγµένα της περιόδου του Κ. Σηµίτη στην πρωθυπουργία. Και µέσω αυτών να φύγει η συζήτηση από τα δηλητηριώδη βέλη περί σκανδάλων που αντάλλασσαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καµµένος και τα οποία δηµιουργούν ένα δυσώδες κλίµα στο εσωτερικό στης κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίµου έχουν αποφασίσει κυρίως για λόγους πολιτικής τακτικής ότι έως τις εκλογές θα πρέπει να διατηρηθούν στην κορυφή της ατζέντας οι υποθέσεις διαφθοράς. Καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως η υπόθεση της Novartis έχει «φρακάρει» και οι έρευνες δεν εξελίσσονται έτσι όπως τις είχαν υπολογίσει κυβερνητικά στελέχη και τις είχε ουσιαστικά αναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης, ∆. Παπαγγελόπουλος.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισαν να πάνε το ρολόι του χρόνου ακόµα πιο πίσω και ιδίως στα χρόνια του λεγόµενου εκσυγχρονισµού. Ευελπιστώντας ότι µε τη στοχοποίηση εκείνης της περιόδου αλλά και προσωπικά του κ. Σηµίτη θα πετύχουν πολλαπλούς στόχους. Πρώτα και κύρια, να διαχωρίσουν, από τη µία, το παλιό, που εκπροσωπούν τα κόµµατα που κυβέρνησαν το µεγαλύτερο διάστηµα της Μεταπολίτευσης, και, από την άλλη, τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναδεικνύει τα σκάνδαλα και δεν διστάζει να βάλει στη φυλακή ακόµα και (πρώην) κορυφαία πολιτικά πρόσωπα.

Τα ποσοστά

∆εύτερον, οι αναλυτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν µελετήσει πολύ καλά τα γεγονότα που οδήγησαν το 2012 το κόµµα τους στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Τότε που παραµονές των εκλογών του Μαΐου είχε προφυλακιστεί ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Τα ποιοτικά στοιχεία της περιόδου εκείνης δείχνουν ότι η διαδικασία αυτή συνέβαλε καταλυτικά στην αντιστροφή των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί οι δηµοσκοπήσεις µερικούς µήνες πριν από τις εκλογές επ’ ουδενί έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17%, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ στο 14%.

Η ανάλυση των στοιχείων κατέδειξε ότι η προφυλάκιση του κορυφαίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε τη διαδικασία αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού µε αποτέλεσµα την κατά κράτος επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται σήµερα πλέον στους διαδρόµους του Μαξίµου, η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου µπορεί να οδηγήσει στην απαξίωση του Κινήµατος Αλλαγής, καθώς στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονοµικών πλήττεται µια ολόκληρη περίοδος, αλλά και ο πιο εµβληµατικός εκπρόσωπος της περιόδου εισόδου στο ευρώ. Αλλωστε, δηµοσιεύµατα των τελευταίων ηµερών αποκαλύπτουν ότι στα υπόγεια του Μαξίµου σχεδιάζουν νέες διώξεις για την περίοδο Σηµίτη για την υπόθεση των εξοπλιστικών, αλλά και προσώπων που ήταν κοντά στον κ. Παπαντωνίου και σήµερα παίζουν σηµαίνοντα ρόλο στο πολιτικό και οικονοµικό γίγνεσθαι.

Μέσω των προαναφερθέντων εκτιµούν ότι µπορεί να προσεταιριστούν σταθερούς ψηφοφόρους του Κινήµατος Αλλαγής, οι οποίοι έχουν αντιδεξιά χαρακτηριστικά και δεν θα ψήφιζαν σε καµία περίπτωση Ν∆. Λαµβάνοντας υπόψη ότι στις δηµοσκοπήσεις το Κίνηµα Αλλαγής κινείται πέριξ του 8%, προσβλέπουν σε ένα σηµαντικό τµήµα των ψηφοφόρων αυτών, οι οποίοι ενδεχοµένως θα απογοητευτούν πλήρως από τα φαινόµενα διαφθοράς υψηλόβαθµων, έστω και πρώην, στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Τρίτον και κυριότερον, θέλουν µέσω των σκανδάλων και του «λερώµατος» της περιόδου Σηµίτη να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα ποσοστά του Κινήµατος Αλλαγής και να αποδυναµώσουν τον ρόλο του, προκειµένου να µην µπορούν από κοινού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηµατά σε περίπου έναν χρόνο από τώρα να συγκεντρώσουν τον αριθµό των 180 βουλευτών για να εκλέξουν Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και να οδηγηθεί η χώρα εκ νέου σε εκλογές το 2020 επιβεβαιώνοντας τους κρυφούς κυβερνητικούς στόχους για «δεξιά παρένθεση».

Στην ίδια κατεύθυνση, παράγοντες του Μαξίµου εκτιµούν πως, αν τα ποσοστά του Κινήµατος Αλλαγής είναι κοντά στο 5% και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αυτοδυναµία, τότε η κυρία Γεννηµατά δεν θα έχει την πολιτική νοµιµοποίηση να πάει σε συγκυβέρνηση µε τη Ν∆ και η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες κάλπες µε τον νέο εκλογικό νόµο, που δεν περιλαµβάνει το µπόνους των 50 εδρών. Σε αυτή την εκδοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας θα είναι για τα καλά στο πολιτικό παιχνίδι, ανεξάρτητα από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το Κίνηµα Αλλαγής, δεν φαίνεται να έχουν αξιολογήσει τα προαναφερθέντα, γι’ αυτό και η, µάλλον χαλαρή, αντίδραση στα όσα λέγονται αλλά και σχεδιάζονται στα υπόγεια του Μαξίµου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 3/11/2018