Στην αποκάλυψη ότι, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2018, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προέβη ο τ. υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με συνέντευξή του στο «Open». Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η παραίτηση είχε ως αιτία το ταξίδι και τα λεγόμενα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στις ΗΠΑ.

Για τις διαρροές που αποδίδουν στον Νίκο Κοτζιά, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση του ενώ για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε, σχολίασε: «Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά αφορούσε τις σακούλες με αίματα και τις σφαίρες που μου έστελναν με απειλές. Εγώ δεν έχω ΜΜΕ και άλλους τρόπους να υπερασπιστώ τον εαυτό μου παρά στέλντοντάς τα στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για δύο τακτικές με διαφορετικά σκέλη. Τα έστειλα στην εισαγγελία για να μην ασχολούμαι με αυτά. Να πάρουν κάποιοι το μήνυμα ότι, επειδή είμαι καθαρός άνθρωπος, πάω εγώ πρώτος στις δικαστικές αρχές».

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε: «Ειπώθηκε ότι ο Σόρος έδωσε 50 εκατ. ώστε να αγοράσουμε ανθρώπους στα Σκόπια για να κάνουμε πολιτικές δουλειές. Αυτό αποσκοπεί ώστε να τρομάξουν κάποιοι. Όσοι θέλουν καλές σχέσεις με Ελλάδα σε πΓΔΜ και Αλβανία, τους κάνουν να έχουν δεύτερες σκέψεις γιατί τους κατηγορούν ότι έχουν πάρει χρήματα από τον Σόρος. Αυτά έχουν στόχο να είναι εναντίον του να γίνει η Ελλάδα ηγέτης στην περιοχή. Αρνήθηκε να απαντήσει ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις». Μάλιστα, για τα 50 εκατ. που λέγεται ότι έδωσε ο Τζ. Σόρος, είπε: «Ας το αποδείξουν, κάπου θα υπάρχει ροή».

Παράλληλα, για το θέμα με την παράνομη έκδοση βίζα σημείωσε πως «όλες οι εταιρείες κάνουν υπεργολαβίες. Η προηγούμενη εταιρεία το πήρε με ανάθεση ενώ εγώ το έκανα με διεθνή διαγωνισμό. Στην 4η και 5η ζώνη υπήρχε μόνο ένας πάροχος που την ζητούσε. Μία εταιρεία πήρε την πρώτη και δεύτερη ζώνη και μία άλλη την Τρίτη. Εγώ δεν υπέγραψα τίποτα και εφάρμοσα τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Εγώ είπα ότι μπορεί να βρεθούν και κακοπροαίρετοι που θα πουν ότι δεν εφάρμοσα τις αποφάσεις των δικαστηρίων – εγώ είμαι χαρούμενος που τις εφάρμοσα».

Ο τ. υπουργός αναφέρθηκε και στην παραίτησή του: «Η πολιτική έχει ηθική αλλά πρέπει να έχει και συναίσθημα. Δεν ήταν παρόρμηση. Η Ελλάδα έχει δύο πολιτικές: να λύνουμε τα προβλήματα και να μας ακούνε στη διεθνή κοινότητα. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με Κίνα – Ε.Ε. – ΗΠΑ» ενώ συμπλήρωσε πως «δεν είχα αντίρρηση να γίνει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τελείωσε, όμως, αυτή η ιστορία και πλέον χρειάζεται να συγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη».

«Υπήρχε θεμελιακή πολιτική διαφωνία που κάποιοι προσπάθησαν να την εμφανίσουν ως διαφωνία ανάμεσα σε εμένα και στον Καμμένο. Θεωρείτε ότι ο Ζάεφ που έχει φτύσει αίμα δεν θα ζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας; Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή απέναντι σε κάποιον που λέει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση αν έρθει η Συμφωνία» συμπλήρωσε ο τ. υπουργός Εξωτερικών.

Ακόμη, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός γνώριζαν για την αιγιαλίτιδα ζώνη.

Εξάλλου, σε ό, τι αφορά το Κυπριακό, σημείωσε: «Μου επιτέθηκαν όλοι στο Κυπριακό όταν έβαλα το θέμα των εγγυήσεων. Όλοι ασχολήθηκαν με την στρατιωτική κατοχή». Σημείωσε, δε, ότι: «Θέλω να λύσω τα θέματα με την Αλβανία. Δεν θέλω να δίνω τροφή για εθνικιστικές εξάρσεις. Κάποιοι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα σύνορα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να λυθούν τα προβλήματα. Εμείς οφείλουμε να πάρουμε το βάρος των αποφάσεων ώστε να λύσουμε τα προβλήματα. Είχαμε μιλήσει σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Κόλλησε από πλευράς Αλβανίας».

«Θα στηρίξω την Συμφωνία των Πρεσπών και την κυβέρνηση Τσίπρα αν τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης», κατέληξε.