Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επιχείρησε ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου στην Βουλή. Όπως είπε, το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι θετικό και ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Τουρκία όταν υπάρξουν οι κατάλληλοι όροι και προϋποθέσεις.

Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει για την αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου σε 381 περιστατικά μόνο τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ χαρακτήρισε ως "ένα από τα χαμηλότερα δείγματα προπαγάνδας", τουρκικό δημοσίευμα πως τα δεν υπάρχει ελληνική παρουσία στα Ίμια.

"Είναι δυνατόν ποτέ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να αφήσουμε μια σπιθαμή ελληνικού εδάφους; Πως είναι δυνατόν; Ανάξια απάντησης τέτοια δημοσιεύματα, η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα εθνικά μας δίκαια", υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος σχολιάζοντας τουρκικό δημοσίευμα που παρουσίασε στην Βουλή ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο υπουργός χαρακτήρισε " δείγμα αδυναμίας" την προσπάθεια της Τουρκίας να ματαιώσει τα δικαιώματα της Κύπρου στους ενεργειακούς πόρους, ενώ σημείωσε πως η θέση της Ελλάδας είναι "πιο προωθημένη από ποτέ, και πιο απομονωμένη η θέση της Τουρκία από ποτέ. Πυλώνας σταθερότητας η χώρα μας στην περιοχή", τόνισε και αναρωτήθηκε: "Πότε υπήρξε τριετία που πέρασαν από εδώ οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας; Τυχαίο πως εδώ έγινε η τελευταία ομιλία του Ομπάμα; Ή του Μακρόν για την Ευρώπη; Έχουμε αναβάθμιση της χώρας και του κύρους προσωπικά του Πρωθυπουργού".

Στην επισήμανση του κ. Κουμουτσάκου πως μετά την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν "περιμέναμε καλύτερες σχέσεις, ωστόσο ακολουθούν οι δύο χειρότεροι μήνες σε παραβατικότητα από τη μεριά της Τουρκίας", και στην ερώτηση "γιατί αφού εκτιμήσατε ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα, πήγαν πολύ χειρότερα;", ο υπουργός απάντησε ως εξής:

"Πρέπει να εκπέμπουμε την εικόνα ενωμένου μετώπου, να μην κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις". "Σπασμωδικές" χαρακτήρισε τις κινήσεις της Αγκύρας και δήλωσε πως "όταν ακούμε στην τουρκική Βουλή ότι θα πρέπει να ξανακάνει διακοπές ο Αττίλας στην Κύπρο, δεν θα απαντάμε λέγοντας ότι θα σας πάμε στην Κόκκινη Μηλιά".