«Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να ανήκουν σε μια κοινωνία που έχει ταυτότητα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή "Να 'χαμε να λέγαμε" με τους Γιώργο Παπαχρήστο και Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης, αναφερόμενος στις καταλήψεις των σχολείων από μαθητές που διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σημείωσε πως είναι σωστό να υπάρχει το άσυλο της διακίνησης ιδεών στο πανεπιστήμιο αλλά όχι το άσυλο που μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει και να εγκληματεί στα πανεπιστήμια.

Ειδικότερα αναφερόμενος στις μαθητικές καταλήψεις σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Φορτσάκης είπε ότι «μαθητές πρέπει να μείνουν έξω καταρχήν από οποιαδήποτε κομματικό εναγκαλισμό. Κανένα κόμμα δεν δικαιούται να θέλει να παρουσιάζει τους μαθητές οτι δήθεν υποστηρίζουν απόψεις δικές του, και θα πρέπει οι μαθητές να αφεθούν, να αφιερωθούν στο σχολείο τους.

«Βεβαίως από τους μαθητές θέλουμε και εγώ προσωπικά σαν πανεπιστημιακός θέλω τα παιδιά να έχουνε γνώμη και να έχουνε σχέση με τα πολιτικά δρώμενα αλλά θα πρέπει να οδηγούνται όταν έχουν διαμαρτυρία, ακόμα και όταν έχουνε δίκιο στη διαμαρτυρία τους, να διαμαρτύρονται με τον τρόπο εκείνο που είναι εποικοδομητικός για την κοινωνία και την πολιτεία και κυρίως για τους ίδιους. Τα παιδιά ακόμα κι αν έχουν δίκιο, ακόμα κι αν αγανακτούν βάσιμα θα πρέπει αυτή την οργή την όποια έχουν και αυτή τη διαμαρτυρία που θέλουν να εκδηλώσουν να την εκδηλώνουν με άλλο τρόπο κι όχι με κατάληψη γι’ αυτό θα παροτρύνω να μην συνεχίζουν αυτές τις καταλήψεις», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της Αυγής που υποστηρίζει ότι η ΝΔ δεν έχει ξεκάθαρη γνώμη και αποφεύγει την καταδίκη των καταληψιών σημείωσε ότι «Είναι πάλι μια επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και επιθυμεί όποια διαμαρτυρία εμφανίζεται να την κατατάσσει στην ακροδεξιά και στο φασισμό. Οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται δεν είναι ούτε φασίστες ούτε ακροδεξιοί ούτε παρακινούμενοι, το ότι διαμαρτύρονται θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και πρώτα –πρώτα την κυβέρνηση για να δούμε ποιος είναι ο λόγος διαμαρτυρίας. Τώρα αν υπάρχουν κόμματα τα οποία προσπαθούν να «καπελώσουν» αυτή τη διαμαρτυρία και να την παρουσιάσουν ως δήθεν δική τους αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Η ΝΔ έχει με μεγάλη σαφήνεια τοποθετηθεί, έχει πει ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τους λόγους της διαμαρτυρίας όμως παροτρύνει τα παιδιά να μη μείνουν στις καταλήψεις και δεν έχει καμία σχέση με παρακίνηση τέτοιου είδους ενεργειών τις οποίες καταδικάζει από την άποψη της κατάληψης». 
Για το μήνυμα «Η Δημοκρατία ξεπούλησε τη Μακεδονία»

«Το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ένα ευρύτερο θέμα το οποίο είναι το θέμα της εθνικής μας ταυτότητας», τόνισε στη συνέχει ο βουλευτής της ΝΔ για να προσθέσει ότι «Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ανήκουν σε μια κοινωνία η οποία έχει ταυτότητα και η ταυτότητα αυτή συντίθεται από στοιχεία τα οποία περιλαμβάνουν πολλά δεδομένα τα οποία είναι η γλώσσα, η θρησκεία, η ιστορία μας, οι αξίες μας, οι παραδόσεις μας. Έχουμε ένα σύνολο δεδομένων τα οποία έχουν υποστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυρίως μεγάλο ευτελισμό και μεγάλη επίθεση». 

Για το πανεπιστημιακό άσυλο

Τέλος, όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του είναι ορθό να καταργηθεί το άσυλο με την έννοια ότι να υπάρχει το άσυλο της ελευθερίας της διακίνησης των πανεπιστημιακών ιδεών και των ιδεών γενικότερα στο πανεπιστήμιο αυτό το άσυλο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο ούτως ή άλλως αλλά άσυλο με την έννοια όποιος μπαίνει μέσα να μπορεί να εγκληματεί και να μην τον πιάνει η Αστυνομία όχι, αυτό το άσυλο δεν το θέλουμε.

«Το άσυλο είναι ένα σημαντικό ζήτημα αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στα πανεπιστήμια αυτή την ώρα, το πιο σημαντικό είναι ότι έχουνε διαλυθεί οι σπουδές και έχουν διαλυθεί γιατί έχουμε χάσει την έννοια της συγκρότησης των σπουδών και την έννοια του επικαίρου των σπουδών. Όταν μπαίνει ένα παιδί το 2018 και μπορεί να αποφοιτήσει το 2048 σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα οργάνωσης των σπουδών μας. Τα προβλήματα της παιδείας δεν γεννήθηκαν το 2015 που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι παλιότερα, είναι διαχρονικά, είναι βαθιά προβλήματα όμως τα τελευταία χρόνια χειροτέρεψαν πάρα πολύ και για να τα βελτιώσουμε χρειάζεται σχέδιο και προσπάθεια μακρόχρονη.», ανέφερε ο κ. Φορτσάκης