Εμείς οι Έλληνες
Εμείς οι Έλληνες Λάμπρος Καλαρρύτης
np3vzwdodqwh15fo8pdo
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Απόπειρα ΣΥΡΙΖΑ να χωρίσει οριστικά Κράτος με Εκκλησία

«Ιστορικά και πολιτικά ανορθόγραφη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό Kράτους - Εκκλησίας»

Ως «ιστορικά και πολιτικά ανορθόγραφη», χαρακτήρισε ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό Kράτους-Εκκλησίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι το Σύνταγμα δεν είναι απλά ένα νομικό κείμενο. «Το Σύνταγμα είναι ένα κείμενο ιστορικό, ένα κείμενο που αποτυπώνει την ταυτότητα του κάθε έθνους και την ιστορική διαδρομή του λαού του» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη είναι ένας χώρος κοινής ιστορικής διαδρομής, που ξεκινά από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, πηγαίνει στο Ρωμαϊκό Δίκαιο, εμπνέεται από τον Διαφωτισμό, έχει την εμπειρία μεγάλων πολέμων, των δύο παγκοσμίων πολέμων, πιστεύει στη σύγχρονη Δημοκρατία και εμφορείται από τις αρχές και τα πιστεύω του Χριστιανισμού» .

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποπειράται σήμερα να χωρίσει οριστικά το Κράτος με την Εκκλησία, διαγράφοντας το γεγονός ότι επικρατούσα θρησκεία στη χώρα μας είναι αυτή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αναρωτήθηκε δε αν με το νέο καθεστώς θα σταματήσουν οι ιερείς να κάνουν κηρύγματα τα οποία, ενδεχομένως, ενοχλούν κάποιους πολιτευόμενους. «Θα σταματήσουν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ψήφο; Αν φύγει από το Σύνταγμα, θα σταματήσει η Εκκλησία να κάνει συσσίτια; Υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας των Θρησκευτικών; Ή το συγκεκριμένο άρθρο επηρέασε ποτέ την πολιτεία στο να κάνει αυτά τα οποία πρέπει;», υπογράμμισε συγκεκριμένα.

«Σας λέω, λοιπόν, ότι η κάθε χώρα ο κάθε λαός, το κάθε έθνος διαμορφώνει μέσα από την ιστορική του διαδρομή και τα κείμενα και τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζει την πολιτεία. Και θεωρώ ότι η δική σας πρόταση είναι ιστορικά ανορθόγραφη. Θεωρώ ότι δημιουργεί πρόβλημα απέναντι στην ιστορία του ίδιου του κειμένου μας. Διότι το κείμενό μας έχει αυτούσια αυτή τη ρύθμιση από το πρώτο Σύνταγμα, όταν οι τότε πολεμιστές της επανάστασης συνήλθαν για να διακηρύξουν τη βούλησή τους για ανεξαρτησία και αυτό αποτελεί μια ταυτότητα. Ταυτότητα του έθνους, ταυτότητα με ιστορικές καταβολές και ταυτότητα που κοιτάζει σε ένα μέλλον, το οποίο φαίνεται αβέβαιο, λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων και των δημογραφικών αλλοιώσεων τις οποίες βλέπουμε», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.