Όλοι περίμεναν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το πρόσωπο που θα διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, τελικά όμως διαψεύσθηκαν.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να μην αναφερθεί στα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν μεγάλους δήμους και περιφέρειες επιβεβαιώνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα στην εξεύρεση δυνατών υποψηφιοτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας προέτρεψε τα στελέχη της Κουμουνδούρου να αφήσουν τις δημοτικές συλλογικότητες να αναδείξουν τα κατάλληλα πρόσωπα...

Αλλά και ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε να χαρακτηρίσει «ξεπερασμένη αντίληψη» τη λογική των χρισμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Σκουρλέτης έκανε αυτό που συνηθίζουν τον τελευταίο καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ ή τους στηριζόμενους από το κόμμα να καλέσουν τους υποψήφιους αιρετούς από τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσουν εάν, τελικά, συμφωνούν με την προγραμματική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ένα προς πέντε στις προσλήψεις και πώς βλέπουν το θέμα της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης.

Η ουσία είναι μία: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά σανίδα σωτηρίας σε άλλα πρόσωπα, ώστε η αυτοδιοικητική συντριβή να μην τον αγγίξει. 

Σημειώνεται δε ότι οι αυτοδοικητικές εκλογές θα γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, όπου ούτε εκεί είναι ευχάριστα τα νέα. Το έγκυρο αμερικανικό Politico, το οποίο ασχολείται με τις Ευρωεκλογές και την εικόνα της ΕΕ μετά τον Μάιο, προβλέπει διψήφια διαφορά υπέρ της ΝΔ στην ευρωκάλπη.

Εν τω μεταξύ, ακόμα και ο Νίκος Κοτζιάς τα πάει καλύτερα στην αναζήτηση βηματισμού για τις αυτοδοικητικές, αφού ανακοίνωσε ποια πρόσωπα στηρίζει (ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ άνοιξε τα χαρτιά του και για την Αθήνα, στηρίζοντας τον Παύλο Γερουλάνο.