Την Δικαιοσύνη δείχνει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ως την αιτία για το φιάσκο με τον υπόθεση του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου.

Το Μαξίμου επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης του ναυαγίου της συγκεκριμένης υπόθεσης σε ανακριτή και εισαγγελέα και να αποποιηθεί των ευθυνών του, λίγες ημέρες μετά από την αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στον πρωταγωνιστή της υπόθεσης Ριχάρδο.

Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι στην υπόθεση υπήρξαν κενά και διαπιστώθηκαν από την παρέμβαση από την παρέμβαση της ΑΑΔΕ που βεβαίωσε ότι δεν προκύπτουν χρέη από δασμούς. Ωστόσο, η ανάγκη να βγει από την δύσκολη θέση και την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από την κοινή γνώμη για τον χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης την οδηγεί σε νέα επίθεση προς την Δικαιοσύνη.

Μετά την ένταση που προέκυψε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον τσακωμό Τσίπρα, Γεροβασίλη και Τζανακόπουλο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε non paper αναφέρει ότι «ανακρίτρια και εισαγγελέας μας έδιναν συγχαρητήρια για την υπόθεση».

Ειδικότερα, η διαρροή της είδησης ότι οι εμπλεκόμενοι τελικά θα αφεθούν ελεύθεροι προκάλεσε σεισμό στο Μαξίμου που εκδηλώθηκε μέσα από την οργίλη αντίδραση του πρωθυπουργού απέναντι στην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, καθώς λίγες ώρες πριν είχε δεχθεί διαβεβαιώσεις, πώς η υπόθεση είναι «δεμένη».  

Λίγες ώρες αργότερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, περνώντας στην αντεπίθεση επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι τον ευθυνών στη Δικαιοσύνη, αφήνοντας καρφιά και αιχμές μέσα από non paper. «Για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια» αναφέρουν πηγές του Προστασίας του Πολίτη.

Μάλιστα προσθέτουν ότι «η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το «πράσινο φως» των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης».  

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά υπήρξε ολική ανατροπή στην υπόθεση των 8 κρατουμένων ανάμεσα στους οποίους και ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, για κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού καθώς η ανακρίτρια ανεκάλεσε την προσωρινή τους κράτηση εκτιμώντας, όπως ενημέρωσαν οι συνήγοροί τους, ότι δεν υφίσταται θέμα λαθρεμπορίας χρυσού στην Τουρκία.   Ωστόσο, οι 8 κρατούμενοι δεν αποφυλακίστηκαν ακόμη καθώς η εισαγγελία δεν έχει δώσει ακόμη την σύμφωνη γνώμη της στην ανακρίτρια. Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχει διαφορετική νομική άποψη για το θέμα της λαθρεμπορίας, επικαλούμενη άλλες διοικητικές ή δικαστικές αποφάσεις.