Την εικόνα του πώς θα κυλήσει η προεκλογική περίοδος ανέδειξε η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019 με υψηλότατους τόνους μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αλλά και κόντρες στα έδρανα. Ξεχώρισε η μνημειώδης γκάφα του πρωθυπουργού σε σχέση με «κάποιους ακραίους της ΝΔ» που έλεγαν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αρχηγός της 17Ν. Μόνο που οι... «ακραίοι» ήταν ο Πάνος Καμμένος.

Το επισήμανε πρώτος στο Τwitter o Άδωνις Γεωργιάδης: «Απίστευτος γκαφατζής ο Αλέξης, είπε επί λέξει σε ένα κρεσέντο κατά ΝΔ: «θυμίζετε τις εποχές που κάποιοι ακραίοι της ΝΔ κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17Ν...» εν τω μεταξύ αυτό το έλεγε και το είχε γράψει ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο λένε ότι δεν είναι ακραίος».

Διαβάστε επίσης: Τι έλεγε ο Καμμένος για τον Παπανδρέου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αρνητικό πρωταγωνιστή της συζήτησης εξελίχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Αφορμή για την ένταση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχόλιο που έκανε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Αν είστε κουρασμένη να βγείτε έξω» της είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Βούτσης αντέδρασε με οξύ ύφος λέγοντας: «Εγώ προεδρεύω και όχι εσείς». 

Η παρατήρηση του Νίκου Βούτση άναψε τα αίματα και προκάλεσε την ανάλογη αντίδραση του κ. Μητσοτάκη. «Δεν δέχομαι υποδείξεις κ. πρόεδρε. Να κάνετε καλά τη δουλειά σας. Αν δεν μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη θα το κάνω εγώ» είπε ο αρχηγός της ΝΔ προσθέτοντας ότι ο κ.Βούτσης δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να δέχεστε υποδείξεις από τον πρόεδρο. Αφήστε αυτό το ύφος» συνέχισε ο Νίκος Βούτσης. «Δεν θα μου υψώνετε τον τόνο της φωνής σας» του ανταπάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους του επεσήμανε: Κάντε τη δουλειά σας αλλιώς κατεβείτε από την έδρα. Αρκετά πια». «Αυτόν τον αυταρχισμό και την αλαζονεία αλλού» συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο κ. Βούτσης συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραβιάζοντας προκλητικά την θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων. Πηγές της ΝΔ επικαλούνταν τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν, όπως έλεγαν, «ότι ο κ. Βούτσης πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ με του πρόεδρου του Βουλής».

Ξεχώρισε και η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μια εικόνα από μια άλλη Ελλάδα, εκείνη του 1961. Δεν την επέλεξε τυχαία, υπήρχε ένας συγκεκριμένος συμβολισμός.

Ο τσαλακωμένος Τσακαλώτος

Ο εξαφανισμένος το τελευταίο διάστημα Ευκλείδης Τσακαλώτος «έκλεψε την παράσταση» με μια ομιλία γεμάτη από τα γνωστά του σαρδάμ και όχι μόνο. Έκανε αναφορά από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον βασιλιά Ληρ, μέχρι τον Αγγλο στρατηγό Μπέρναρντ Μοντγκόμερι της μάχης του Ελ Αλαμέιν:

«Εχουν καταλάβει κάποιοι ότι το αφήγημα κάποιου Μπλερ, κάποιου Σημίτη δεν μπορεί να πάει πουθενά... Από το να πιστέψω ότι ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Λοβέρδος είναι αριστεροί σοσιαλδημοκράτες, είμαι πιο έτοιμος να πιστέψω ότι ο κ. Βορίδης ή ο κ. Γεωργιάδης εμπνέονται από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Γκάντι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. 

Κάποια στιγμή, θυμήθηκε την μάχη του Ελ Αλαμέιν. «Για τα 80, 100, 200 δισ. που κόστισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με ρώτησε ο κ. Γεωργιάδης γιατί δεν τα λέω στον Ρέγκλινγκ. Αν έρθει κάποιος και μου πει ότι είναι ο Μοντγκόμερι του Ελ Αλαμέιν, η τάση μου είναι να μη συζητήσω την στρατηγική του Ελ Αλαμέιν. Η τάση μου είναι, επειδή είμαι καλός άνθρωπος, να πιούμε έναν καφέ, να καλέσω και τον Χρήστο Μαντά που είναι ειδικός και να συζητήσουμε γιατί θεωρεί ότι είναι ο Μοντγκόμερι του Ελ Αλαμέιν» είπε ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι καθηγητής Ψυχιατρικής.

Δήλωσε ότι αίσθανεται άνετα ως ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών του μνημονίου: «Δυσκολεύτηκα, τσαλακώθηκα» αλλά δεν με ενοχλεί, τόνισε λέγοντας ότι πάντα είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του τα λαϊκά στρώματα...

Και πιστός στο αφήγημα, είπε τα γνωστά για τους πρωθυπουργούς τεχνοκράτες ή ότι θα τον ενοχλούσε «αν μετά από δύο χρόνια ζητούσα από τον Αλέξη να μου δώσει μια δουλειά σιγουράντζα, λέω εγώ, τυχαίο το παράδειγμα, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας»... 

Ο Πάνος που τελείωσε τον Τέρενς

Το «διαζύγιο» των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τον Τέρενς Κουίκ επισημοποίησε ο Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, μιλώντας στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε σε όλα τα στελέχη του κόμματος που έχουν κυβερνητικές θέσεις, εξαιρώντας τον κ. Κουίκ, που είναι υφυπουργός Εξωτερικών.

Έδειξε έτσι -με αυτό τον άκομψο ομολογουμένως τρόπο- ότι τον θεωρεί πλέον ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ.

Και οι «τριγυρατζήδες» του Λεβέντη

Η απόφαση του κ. Σαρίδη να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος έδωσε τον ορισμό του αποστάτη. Μίλησε για «τριγυρατζήδες» και προειδοποίησε ότι την απάντηση θα την δώσει ο λαός στις εκλογές.

«Μου ρίχνουν κάποιες ευθύνες και εμένα. Εσύ δεν πρόσεχες ποιους έβαζες, μου λένε. Για την Παπακώστα, λέω εγώ, δεν πρόσεξε ο Μητσοτάκης;» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Λεβέντης.