Για καραμπινάτο σκάνδαλο έκαναν λόγο στη Βουλή τα στελέχη της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής επίκαιρης ερώτησης των 37 βουλευτών της Ν.Δ. προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ενέργειας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την υπόθεση της ΔΕΠΑ. Τα «γαλάζια» στελέχη ανέφεραν ότι η υπόθεση αποτελεί μόνο την «κορυφή του παγόβουνου», για την οποία, όπως είπαν, έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους υπουργούς της κυβέρνησης που φέρονται να έχουν εμπλοκή με παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο.

Ανταλλαγή

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μίλησε όχι για εικαζόμενο αλλά για καραμπινάτο σκάνδαλο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο Αδωνις Γεωργιάδης, που προειδοποίησε τους εμπλεκόμενους υπουργούς ότι η υπόθεση ΔΕΠΑ θα τους παραπέμψει στο ειδικό δικαστήριο. Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να χαρίσει 80 εκατ. ευρώ χρέη σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία, τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη - με ανταλλαγή οικοπέδων, τα οποία είχαν δεσμευθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ενώ αναφέρθηκε και στον συμμαθητή του Ν. Παππά Μανώλη Πετσίτη, κάνοντας λόγο για το κερασάκι στην τούρτα.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως «είναι νομικά και πολιτικά αδύνατον να μην πάτε (σ.σ.: υπουργοί της κυβέρνησης) στο Ειδικό Δικαστήριο γι’ αυτή την υπόθεση. Θα πάτε οπωσδήποτε», ενώ, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, είπε ότι «όταν έγινε η ιστορία της Novartis, βρήκατε τρεις ψευδομάρτυρες και μας είπατε ότι πρέπει να απολογηθούμε στη Δικαιοσύνη. Εδώ έχουμε τον διευθύνοντα σύμβουλο, που εσείς επιλέξατε, ο οποίος βγαίνει δημοσίως και σας κατηγορεί ότι για τις κακουργηματικές διώξεις που του έχει ασκήσει η Δικαιοσύνη ευθύνεστε εσείς, κ. Σταθάκη, και οι υπόλοιποι».

Στο ίδιο κλίμα με τους δύο αντιπροέδρους της Ν.Δ. κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης, προαναγγέλλοντας και ο ίδιος προανακριτική επιτροπή και στη συνέχεια Ειδικό Δικαστήριο. «Η αρμοδιότητα της Βουλής εξαντλείται στις αποχρώσες ενδείξεις. Από κει και πέρα τον λόγο έχει το Ειδικό Δικαστήριο, γι’ αυτό σας προτρέπω να οργανωθείτε υπερασπιστικά», είπε ο πρώην υπουργός.

Απαντώντας, οι υπουργοί της κυβέρνησης Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης και Μιχάλης Καλογήρου έδωσαν τη δική τους εκδοχή των γεγονότων, ωστόσο απέφυγαν επιδεικτικά να καλύψουν τη δράση του κ. Μανώλη Πετσίτη και τις καταγγελίες για τις σχέσεις του με τον κ. Νίκο Παππά.

Απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε η Ν.Δ., ο Γ. Σταθάκης επέρριψε την ευθύνη για το χρέος της εταιρείας ELFE προς τη ΔΕΠΑ στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και χαρακτήρισε ως τρύπα στο νερό την απόπειρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ομιλία του, ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι το 2011 το χρέος ήταν 40 εκατομμύρια ευρώ, το 2015, όταν παρέλαβε ο κ. Κιτσάκος, με τους τόκους υπερημερίας έγιναν 96 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2018 έγιναν 110 εκατ. ευρώ.

Τις «απειλές» των «γαλάζιων» στελεχών για Ειδικό Δικαστήριο σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αναρωτήθηκε αν η Ν.Δ. θα έκανε ερώτηση χωρίς τις καταγγελίες του Θ. Κιτσάκου κι αν έκανε ποτέ ερώτηση για τα χρέη της ELFE. Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι δεν υπήρξε ποτέ απόφαση κυβερνητικού οργάνου για το ζήτημα της ΔΕΠΑ και των χρεών της ELFE, υπογραμμίζοντας ότι «η Ν.Δ. έχει ζωτική ανάγκη να πάει στις εκλογές με λίστα σκανδάλων, υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα από τη μία και η ανάγκη να εξισορροπηθεί η εικόνα».

Δεν τον γνώριζε

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επιχείρησε να απαντήσει στη μομφή για τη σχέση του Μεγάρου Μαξίμου με τον Μανώλη Πετσίτη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν γνώριζε τον συμμαθητή του Νίκου Παππά. Σχολιάζοντας μάλιστα τις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει στον Τύπο και απεικονίζουν τον Πετσίτη να είναι δίπλα στον Τσίπρα και στον ίδιο, είπε ότι αυτές βγήκαν τυχαία. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, υποστήριξε και ο ίδιος πως δεν υπάρχει αποδεδειγμένο σκάνδαλο αυτή τη στιγμή, αλλά μια υπόθεση που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. «Δεν έχουμε αποδεδειγμένο σκάνδαλο, βρισκόμαστε στο στάδιο της ποινικής διερεύνησης. Ο κ. Κιτσάκος έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου και συνεπώς τεκμαίρεται και ως αθώος και όχι μάρτυρας, όπως λέτε».

Μάλιστα, ο κ. Καλογήρου κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία, εάν θεωρεί ότι ο κ. Κιτσάκος είναι αξιόπιστος μάρτυρας, να δεχθεί και τη δήλωσή του πως δεν υπάρχει θέμα απιστίας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/12/2018