Τις επόμενες ημέρες έρχεται η ώρα της κρίσης για τον «μυστικοσύμβουλο» του Μαξίμου Μανώλη Πετσίτη, που θα περάσει το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για να δώσει εξηγήσεις για τον ρόλο του στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ και την εξυπηρέτηση συμφερόντων του ομίλου Λαυρεντιάδη, με τον οποίο εμφανίζεται να έχει οικονομικές σχέσεις -εξέλιξη που καταγράφεται μετά την έρευνα που ζήτησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Το «παρών» στα δικαστήρια αναμένεται να δώσουν τέσσερις-πέντε υπουργοί, Κύπριοι και Ελληνες δικηγόροι, όπως και άλλα πρόσωπα που είχαν ρόλο στο σκάνδαλο «ΔΕΠΑ-Πετσίτης-Μαξίμου».

Την ίδια ώρα, ο συμμαθητής του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, προσπαθεί διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες -ύστερα από άνωθεν συμβουλές- να εξαϋλώνει τα ίχνη του και να κινείται μεταξύ Αθήνας, Κύπρου και Μεγ. Βρετανίας. Στόχος, ο «απρόβλεπτος» κ. Πετσίτης, που ήταν για πολύ καιρό ο εξ απορρήτων κυβερνητικών στελεχών, να μην παρασυρθεί σε δηλώσεις ή συνεντεύξεις. Και ασφαλώς στη συνέχεια η κατάθεσή του να είναι περιορισμένης «εμβέλειας» και να μην προκληθούν παρενέργειες στην κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα πιθανών εκλογών.

Τα «Π» παρουσιάζουν τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν στη δικαστική έρευνα. Οπως έχει γίνει γνωστό, το σκάνδαλο ΔΕΠΑ κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο 120 εκατ. ευρώ και αφορά την υπερχρέωση της εταιρείας με την παροχή φυσικού αερίου στην ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι αυτή η μεθόδευση περιγραφόταν σε μήνυση που είχε καταθέσει η Alpha Bank από το 2016, όπου ανέφερε ότι υπήρχε σχέδιο ώστε τελικώς να πληρώσει το Δημόσιο ως εγγυητής του δανείου της εταιρείας του κ. Λαυρεντιάδη περίπου 20 εκατ. ευρώ. Ακόμα, στη μήνυση αναφερόταν ότι «οι νέοι φορείς συμφερόντων και ελέγχου Λαυρεντιάδη θα καρπούνται οφέλη από τη λειτουργία της πιστούχου επιχειρήσεως ELFE, χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλλουν οποιοδήποτε ποσό για την οφειλή προς την τράπεζα».

Ετσι, στον πρώτο κύκλο των ερευνών θα βρεθούν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος και o παιδικός φίλος του κ. Νίκου Παππά, Μανώλης Πετσίτης, που επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ και καταχωρείτο στην είσοδό της ως «άνθρωπος του Μαξίμου». Σημειώνεται πως ο Θόδωρος Κιτσάκος και ο Μανώλης Πετσίτης ήταν γνωστοί από την κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καισαριανή.

Από το γραφείο των ανακριτών αναμένεται να περάσουν, επίσης, ο προκάτοχος του κ. Κιτσάκου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Σ. Παλαιογιάννης, όπως και άλλα στελέχη της εταιρείας που παρακολουθούσαν την πορεία των συναλλαγών ΔΕΠΑ - ELFE και προχωρούσαν σε σχετικές καταγγελίες. Ειδικότερα, ο κ. Πετσίτης θα κληθεί να εξηγήσει γιατί επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ την ίδια ώρα που είχε σχέσεις με το περιβάλλον του κ. Τσίπρα και παράλληλα έπαιρνε αμοιβές της τάξης των 200.000 ευρώ από την ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το γραφείο των ανακριτών αναμένεται να περάσουν τουλάχιστον πέντε υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι Γ. Δραγασάκης, Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Σταθάκης και Στ. Πιτσιόρλας, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, που συμμετείχαν σε σχετικές συσκέψεις. Σύμφωνα με αναφορές του κ. Κιτσάκου, που θα ενταχθούν στη δικογραφία, είχε ενημερώσει υπουργικά στελέχη για τις κινήσεις του και υπήρχε άνωθεν κάλυψη για την υποβοήθηση του ομίλου Λαυρεντιάδη. Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, αναμένεται να κληθεί και ο κ. Νίκος Παππάς, που ήταν αυτός ο οποίος «έβαλε» τον Μανώλη Πετσίτη στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο «Μανόλο» όχι μόνο φωτογραφιζόταν στο «πόντιουμ» του Μεγάρου Μαξίμου κι έδινε συνεχώς το «παρών» στο πλευρό του κ. Παππά ως «αχθοφόρος», σύμφωνα με καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά κυκλοφορούσε σε υπουργικά γραφεία, ενώ φαίνεται να συμμετείχε σε παρασκηνιακές συνεννοήσεις με επιχειρηματίες.

Το «δίπολο»

Ως μάρτυρες αναμένεται να κληθούν ενδεχομένως και οι Κύπριοι δικηγόροι Λ. Πιερή, Σ. Παναγιώτου και Αρτ. Αρτεμίου. Και αυτό όχι μόνο γιατί από τα τέλη του 2014 εμφανιζόταν -για κάποιους από αυτούς- ως φορολογικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα ο Μανώλης Πετσίτης, αλλά και γιατί είχαν επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον κ. Παππά. Εμφανίζεται να συνδέονται με το αντικείμενο της έρευνας, αφού από το 2015 είχαν ορισθεί ως διαχειριστές offshore εταιρειών που εμφανίζονταν στο σκάνδαλο Proton Bank και σε άλλες επίμαχες συναλλαγές του κ. Λαυρεντιάδη. Δηλαδή και αυτοί, όπως κι ο Μανώλης Πετσίτης, κινούνται στο «δίπολο» Μαξίμου - όμιλος Λαυρεντιάδη.

Σε έναν άλλο κύκλο μαρτύρων αναμένεται να ενταχθούν 4-5 διευθυντικά στελέχη της ELFE και άλλων σχετιζόμενων εταιρειών, ενώ πιθανόν να κληθεί να καταθέσει ο ίδιος ο κ. Λαυρεντιάδης. Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο ότι τα στελέχη των εταιρειών θα κληθούν να εξηγήσουν τις ενέργειές τους και τις σχέσεις της ELFE με τον κ. Λαυρεντιάδη (σ.σ.: η πλευρά του τελευταίου επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί), αλλά και την εύνοια της ΔΕΠΑ. Τα στελέχη της ELFE θα κληθούν να παρουσιάσουν το συμβόλαιο που είχαν με τον κ. Πετσίτη και να εξηγήσουν για ποιον λόγο έδιναν σε έναν πρώην υπάλληλο εστιατορίου υπέρογκες αμοιβές ως «σύμβουλο» και τι αυτές αφορούσαν.

Πιθανόν με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα να δώσει κατάθεση και ο δικηγόρος Ν. Ανδρικόπουλος, που όχι μόνο εμφανιζόταν ως νομικός εκπρόσωπος του Μ. Πετσίτη και ενοικίαζε την πολυτελή βίλα στη Βαρυμπόμπη, αλλά φαίνεται να είχε λάβει μεγάλες αμοιβές από τη ΔΕΠΑ για ενεργειακά «πρότζεκτ». Παράλληλα, στο γραφείο του εργάζεται στενός συγγενής του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου. Ο κ. Ανδρικόπουλος συμμετείχε, ακόμα, σε εισπρακτική κοινοπραξία με στενό συγγενή υπουργού της τωρινής κυβέρνησης, ήταν εκπρόσωπος τραπεζών σε θέματα «κόκκινων» δανείων, ενώ είχε συνεργασία με ιδιώτες που επίσης είχαν προσβάσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Η έρευνα στα έγγραφα για «ξέπλυμα» χρήματος

Ενας άλλος τομέας όπου αναμένεται να εστιάσει η δικαστική έρευνα αφορά τα αλλεπάλληλα έγγραφα που είχαν σταλεί μεταξύ ΔΕΠΑ και Αρχής για το «ξέπλυμα» χρήματος σχετικά με το ζήτημα της ELFE. Με ένα από αυτά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην πρόεδρος της εν λόγω Αρχής ζητούσε πληροφορίες από τη ΔΕΠΑ για τις οφειλές των εταιρειών Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά - ELFE, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και άλλων εταιρειών, συμφερόντων τότε του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ομως, και η ΔΕΠΑ, με τη σειρά της, είχε στείλει το 2018 στην Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος έγγραφο όπου ανέφερε, εκτός των άλλων, ότι «παρά το γεγονός ότι η εταιρεία μας επανειλημμένα σας έχει ενημερώσει για τις συναλλαγές στις οποίες είναι υποχρεωτικά μπλεγμένη. Παρά το γεγονός ότι διαρκώς σας τροφοδοτούμε με στοιχεία για την επίμαχη υπόθεση. Παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα συστηματικά συναλλαγές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, η εντύπωση που δίνεται είναι ότι κυριαρχεί αδικαιολόγητη στασιμότητα και εν πολλοίς αποχή από την ανάληψη ουσιαστικής δράσης».

Με τη δικαστική έρευνα να ζητά πιθανόν καταθέσεις από τον κ. Παντελή και άλλους εκπροσώπους της επιτροπής για το «ξέπλυμα» χρήματος για το αν υπήρχε κωλυσιεργία, αδράνεια ή και άνωθεν εντολές για την υπόθεση της ELFE.

Στη δικαστική έρευνα πιθανόν να κληθούν να καταθέσουν και στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, που είχαν αναλάβει σχετικούς ελέγχους στην ELFE, ύστερα και από τη μήνυση της Alpha Bank, και φαίνεται να υπήρξε σχετική καθυστέρηση. Ασφαλώς, καταθέσεις θα δοθούν και από στελέχη της εν λόγω τράπεζας.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η εν λόγω δικαστική έρευνα δεν θα επεκταθεί σε άλλες πτυχές του σκανδάλου Πετσίτη, όπως στις αμοιβές που έπαιρνε από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τηλεοπτικών δικαιωμάτων και άλλες, στις επαφές που είχε με άλλα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (υπάρχουν πληροφορίες για συναντήσεις του και με τον πρώην υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη), στις διευκολύνσεις που παρείχε σε επιχειρηματίες στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, όπως και στις επαφές του με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Ενα τμήμα της πολυσύνθετης δράσης του «Μανόλο» του Νίκου Παππά, που δεν φαίνεται όμως να έχει σύνδεση με το υπό κρίση δικαστικό θέμα της ΔΕΠΑ.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 2/2/2019