Ήρεμα Χριστούγεννα μακριά από το θόρυβο των αποκαλύψεων για την υπόθεση Πετσίτη επιθυμούσε να περάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, οι Πάνος Καμμένος και Ζόραν Ζάεφ δεν τον άφησαν σε ησυχία. Ο πρωθυπουγός της ΠΓΔΜ επανήλθε στη γνωστή ρητορική του περί «μακεδονικής γλώσσας» και ενώ η όλη διαδικασία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει μπει στην τελική ευθεία.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ είπε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ενισχύεται η αξιοπρέπεια της χώρας και πως πλέον κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ούτε την ταυτότητα ούτε την γλώσσα της ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα βρεθούν οι 80 βουλευτές που απαιτούνται στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στην Βουλή της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι οι τελικές συζητήσεις ξεκινούν στην Βουλή της ΠΓΔΜ ξεκινούν στις 9 Ιανουαρίου 2019.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, υπό το φόβο της πολιτικής του εξαφάνισης, συνεχίζει να παίζει το ρόλο του «μακεδομάχου», προσποιούμενος ότι δεν γνωρίζει ότι οι Πρέσπες παράγουν ήδη αποτελέσματα. Σε αυτό έχει και ο ίδιος ευθύνη, αφού η μόνη περίπτωση να μην είχε υπογραφεί η Συμφωνία ήταν η υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το καλοκαίρι η ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Άμυνας έσπασε το «σιωπητήριο», αυτή τη φορά από την Κύπρο: «Αν το εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας έρθει στη Βουλή με τη συμφωνία των Πρεσπών, εγώ έχω υποχρέωση να αποχωρήσω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και από την κυβέρνηση. Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία ούτε η υπηρεσία μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας. Και θα το κάνω ενσυνείδητα, εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και πολλών από εσάς» είπε στην ομιλία του.