Σε τρικυμία εν κρανίω βρίσκεται το κόμμα του Πάνου Καμμένου, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών που θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Στους κόλπους του κόμματος επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ, με κάποιους βουλευτες να διαφοροποιούνται από την κομματική γραμμή και άλλους να έχουν βάλει ήδη πλώρη για τον ΣΥΡΙΖΑ

Υπό τη σκιά μάλιστα των διαφοροποιήσεων για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι ΑΝΕΛ όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, συνεδριάζει την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, με τον Πάνο Καμμένο να ετοιμάζεται να ζητήσει από τα στελέχη του να ξεκαθαρίσουν την θέση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα είναι φορτισμένο, καθώς βουλευτές του κόμματος φέρονται αποφασισμένοι να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή του υπουργού Άμυνας

Τη γραμμή του Πάνου Καμμένου φέρονται να στηρίζουν ελάχιστοι βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΟ των ΑΝΕΛ έχει 7 βουλευτές ενώ ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει τουλάχιστον πέντε για τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όριο που κινδυνεύουν να απολέσουν οι ΑΝ.ΕΛ.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει ότι κόντρα την γραμμή του κόμματος θα ψηφίσει την Συμφωνία και στην συνέχεια θα παραιτηθεί παραδίδοντας την έδρα του.

Μιλώντας στo parapolitika.gr, o βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ επανέλαβε την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών. «Έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου εδώ και καιρό. Θα στηρίξω την κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών, ανεξάρτητα απο το τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ» είπε ο βουλευτής συμπληρώνοντας πως «Πρόκειται για το τελευταίο λιθαράκι των αλλαγών που κάνει αυτή η κυβέρνηση.

Δεν κλήθηκε και δεν θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, όπως έχει δηλώσει η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αφού δεν είναι βουλευτής η ίδια, όμως έχει φροντίσει να στείλει με mail τις θέσεις της για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Μάλιστα, η υφυπουργός Εσωτερικών επιφύλασσε σήμερα ένα «καρφί» για τον υπουργό Άμυνας και τη ρητορική που χρησιμοποίησε τα προηγούμενα 24ωρα για προδότες και αποστασία,

«Να μην φέρουμε στη χώρα τον εθνικό διχασμό. Ακούγονται κουβέντες περί αποστατών και προδοτών που εμένα δεν με βρίσκουν σύμφωνη» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία της με ενδεχόμενη αποχώρηση τώρα των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση λέγοντας ότι «στην παρούσα φάση η λήψη οποιασδήποτε απόφασης είναι παρακινδυνευμένη αφού δεν έχουμε όλα τα δεδομένα (σ.σ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών)».

«Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο από τη στιγμή που δεν έχουν έρθει τα τελικά κείμενα εδώ, για ποιο λόγο να σηκωθεί αυτό το τσουνάμι, δεν έχω καμία απολύτως εξήγηση εκεί εστιάζεται και η αντίρρησή μου» εξήγησε η κυρία Χρυσοβελώνη

Πάντως, έκπληξη προκάλεσε η συνέντευξη που έδωσε λίγο αργότερα η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο Πάνος Καμμένος, τελικά να αλλάξει στάση και να μην φύγει από την κυβέρνηση.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη ένα 24ωρο νωρίτερα δήλωνε στα Parapolitika.gr ότι δεν βλέπει τον λόγο να φύγει από το υπουργείο Εσωτερικών και ότι οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα ή βαλίτσες, σήμερα εκτίμησε ότι όλα είναι ανοιχτά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.

«Αλλιώς, είπε, δεν θα είχε και νόημα η αυριανή συνεδρίαση. Οταν συγκαλείται μία ΚΟ για τόσο σημαντικά θέματα, συγκαλείται σαφέστατα για να τοποθετηθούν όλοι οι συμμετέχοντες. Αλλιώς δεν θα είχε νόημα, να ανακοινώσει προειλημμένες αποφάσεις. Σκοπός είναι να ακούσει εκείνους που έχουν άποψη διαφορετική από αυτήν που υποστηρίζει».

Ενώ σε ερώτηση αν μπορεί να αλλάξει στάση ο υπουργός Αμυνας είπε: «Ειλικρινά, θέλω να το πιστεύω. Οπότε ας μην προτρέχουμε, να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια» είπε χαρακτηριστικά.

Η περίπτωση Κώστα Ζουράρι είναι πιο περίπλοκη, αλλά επίσης δείχνει το χάος. Ο αιρετικός βουλευτής της Πυρικαύστου Ελλάδος (συνιστώσας των ΑΝΕΛ) ναι μεν διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και στελέχη των ΑΝΕΛ που επίσημα δεν έχουν τοποθετηθεί για το θέμα των Σκοπίων, όμως με την στάση τους μέχρι στιγμής εύκολα μπορεί κανείς να προβλέψει πως θα διαχειριστούν την Συμφωνία.

Η Έλενα Κουντουρά δεν έχει επίσημα τοποθετηθεί, με τις πληροφορίες να λένε πως δεν είναι αντίθετη με τη συμφωνία. Άλλωστε έχει δηλώσει πως η ίδια πάντα ψηφίζει κατά συνείδηση.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Κατσίκης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και ερωτηθείς αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση είπε τα εξής:

«Είναι πολιτική τακτική όλων των πολιτικών δυνάμεων με οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις, πέρα και πάνω από κομματικές αγκυλώσεις, στεγανά και μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις είναι πάγια πολιτική τακτική όλων των κομμάτων οτιδήποτε κρίνουν ότι εξυπηρετεί το δημόσιο, το εθνικό, το πατριωτικό συμφέρον να το στηρίζουμε. Εάν δηλαδή έρθει ένα νομοσχέδιο και υφίσταται ακόμη η κυβέρνηση με τον τρόπο που θα υπάρχει, δεν ξέρω ποιος θα είναι και δεν ξέρω αν θα συνεχίσει να υπάρχει μετά την ρήξη την απόσυρσή μας, εάν λοιπόν υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και έρθει ένα νομοσχέδιο που να λεει αύξηση των συντάξεων, αύξηση των μισθών ποια θα είναι εκείνη η πολιτική δύναμη η οποία θα καταψήφιζε ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Σας απαντώ κατ’ αυτό τον τρόπο για να σας δώσω να καταλάβετε ότι οτιδήποτε εξυπηρετεί το δημόσιο, το εθνικό συμφέρον πάντα θα το στηρίζουμε όχι μόνο εμείς όλες οι δυνάμεις. Εμείς δεν σκεφτήκαμε ποτέ πολιτικά να λειτουργήσουμε απέναντι σε αυτό το εθνικό θέμα, λειτουργήσαμε πάντα πατριωτικά και έτσι θα συνεχίσουμε άρα δεν είδαμε πολιτικό κόστος... Το πότε θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας θα το κρίνουμε εμείς όταν έρθει η ώρα...»

Με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα διατυπώσει ο Τέρενς Κουίκ, που αποτελεί εδώ και καιρό “ξένο σώμα” για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.