«Εντελώς σικέ», συμφωνημένο και προσχεδιασμένο φαίνεται να είναι το «διαζύγιο» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού τέσσερις βουλευτές του Πάνου Καμμένου θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, βοηθώντας να φτάσει τον μαγικό αριθμό «151».

Μάλιστα, μετά το σόου της παραίτησης Καμμένου από το υπουργείο Άμυνας, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να δηλώσει ότι χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης.

Είναι βέβαιο ότι για να το πει, έχει προεξοφλήσει τους ελάχιστους πρόθυμους που απαιτούνται για να συμπληρωθεί το 151. Ακόμα και ο Νίκος Βούτσης -ο πρόεδρος της Βουλής- σπεύδει να προχωρήσει τη διαδικασία της συζήτησης εντός 36 ωρών.

Πώς ο Καμμένος έδωσε στο πιάτο του Τσίπρα τους τέσσερις βουλευτές του

Τα κουκιά φαίνεται να είχε μετρήσει σωστά και ο Πάνος Καμμένος, αφού στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα έκανε διάκριση ανάμεσα στους βουλευτές, ξεκαθαρίζοντας ότι θέμα κομματικής πειθαρχίας θέτει μόνο για όσους θα παραμείνουν υπουργοί και ανταλλάξουν το «ναι» με την υπουργική καρέκλα, αλλά για όσους δεν είναι υπουργοί και ψηφίσουν υπέρ του κ. Τσίπρα δεν τίθεται θέα κομματικής πειθαρχίας και μπορεί να συμβιώσει στη συνέχεια μαζί τους. 

Ουσιαστικά ο πρώην υπουργός έδωσε στο πιάτο του Τσίπρα τέσσερις βουλευτές του που θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Έτσι, στην ΚΟ των ΑΝΕΛ παραμένουν ο ίδιος, η Μαρία Κόλλια, ο Κώστας Κατσίκης, καθώς και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλο και Κώστας Ζουράρις, οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν διαγράφονται επειδή δεν είναι υπουργοί

Σε αυτούς, προστίθεται για την ώρα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος όμως επιβεβαίωσε και σήμερα πως μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών θα παραδώσει την έδρα του. Στη θέση του κ. Παπαχριστόπουλου, αν τηρήσει τη δέσμευσή του, θα βρεθεί ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ο κ. Κουίκ, εάν λάβει την έδρα θα ανεξαρτηποιηθεί προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και η έδρα χάνεται για τους ΑΝΕΛ που μένουν με τέσσερις.

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια – Τα κέρδη για Τσίπρα και Καμμένο

Το υποτιθέμενο διαζύγιο μπορεί φαινομενικά να μοιάζει με σύγκρουση, ωστόσο, εξυπηρετεί τους πολιτικούς στόχους και επιδιώξεις και των δύο.

Ο μεν Καμμένος να παίξει το τελευταίο του χαρτί εμφανιζόμενος με «κόκκινες γραμμές» (όπως λέει και το νέο του σποτάκι) και να πάει σε εκλογές αναβαπτισμένος. Επίσης, με το σικέ κόλπο που περιγράψαμε παραπάνω, δηλαδή με τη διαγραφή μόνο των βουλευτών που είναι υπουργοί, εκτός και αν παραιτηθούν, ο Πάνος Καμμένος διαττηρεί τουλάχιστον τον αριθμό των 5 βουλευτών που απαιτούνται προκειμένου να μπορεί να δηλώνει στη Βουλή πρόεδρος Κ.Ο.

Έτσι, θα συνεχίσει να κάνει παιχνίδι στη βουλή, ως πολιτικός αρχηγός, και να καλέσει άλλα πρόσωπα από τον χώρο της εθνικιστικής Δεξιάς για συμπόρευση στις εκλογές

Ήδη, ετοιμάζεται να ρίξει τα «δίχτυα» του σε ανεξάρτητους βουλευτές όπως ο Αριστείδης Φωκάς αλλά και ο Νίκος Νικολόπουλος. Μάλιστα, ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του ανεξάρτητου βουλευτή, που είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά. «Αυτή την κυβέρνηση δεν την εμπιστεύεται κανένας, είναι επικίνδυνη και το έχει αποδείξει τα 4 χρόνια που κυβερνά» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κερδισμένος βγαίνει και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς θα πάρει μια ψήφο εμπιστοσύνης έχοντας εξασφαλίσει από άλλα κόμματα έξι βουλευτές που του χρειάζονται για να συνεχίσει να κυβερνά με μια κυβέρνηση πράγματι κουρελού και με τον Καμμένο να τον… ανέχεται στη Βουλή.

Μάλιστα, η απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα ενδεχομένως να εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να πάει στις εκλογές χωρίς το «βαρίδι» των ΑΝΕΛ.

Οι «χρήσιμοι» και «πρόθυμοι» να στηρίξουν την κυβέρνηση

Για τη συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας οι ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μπετόν» και θα δώσουν στο σύνολό τους ψήφο εμπιστοσύνης. Το ίδιο θα πράξουν, ανεξάρτητα από τη στάση Καμμένου αλλά και το αιτιολογικό με το οποίο θα ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.

Νωρίς το πρωί, οι Έλενα Κουντουρά και Κωνσταντίνος Κόκκαλης δήλωσαν ανοικτά τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, για να πέσουν και οι διαγραφές. Η υπουργός Τουρισμού δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα για να έρθει σχεδόν άμεσα η διαγραφή της από τους ΑΝΕΛ.

Αλλά και ο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, με δήλωσή του στο onlarissa.gr αναφέρει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να έχει από την ιστορία την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο της. Εξήγησε μάλιστα γιατί βρέθηκε στην Κίνα:

Το ίδιο έπραξε και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι θα ψηφίσει τις Πρέσπες και θα παραδώσει την έδρα του. Σε ερώτηση για το αν θα πολιτευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αινιγματικός: «Όταν παραδώσεις την έδρα σου, είσαι απλώς πολίτης. Έχεις δώσει την έδρα πίσω στο κόμμα που βγήκες και καλά κάνεις. Ένας απλός πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει να κάνει.»

Ο Κώστας Ζουράρις, που υπήρξε υφυπουργός Παιδείας, αλλά παραιτήθηκε τον Ιανουάριο, λόγω προσβλητικών δηλώσεων για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, ενδεχομένως να πάει στο Μακεδονίας-Θράκης, τώρα που η κ. Νοτοπούλου διεκδικεί τον Δήμο.

Σε αυτούς θεωρείται αυτονόητο πως θα προστεθεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, αγγίζοντας, έτσι, το 150. Η ίδια μπήκε στην κυβέρνηση, αφού καταψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ, τον Ιούνιο του 2018, και δεν αποκλείεται να βρεθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στην δύσκολη Β' Αθήνας.

Θεοδωράκης - Μαυρωτάς πιέζουν να μην δώσει ψήφο εμπιστυσύνης στην κυβέρνηση

Ρόλο-«κλειδί» διαδραματίζει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ο κ. Δανέλλης θα είναι αυτός που θα δώσει το «κλειδί» της πλειοψηφίας των 151 βουλευτών. Δεν έχει κρύψει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση -ζητά το ίδιο και από το Ποτάμι- και ήταν «παρών» στην εκδήλωση για την κεντροαριστερά με ομιλητή τον Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες γίνεται προσπάθεια να πεισθεί να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γίνεται τις τελευταίες ώρες στο Ποτάμι.

Μάλιστα, σήμερα έχει κλειστεί ραντεβού του επικεφαλής του κόμματος Σταύρου Θεοδωράκη με τον βουλευτή ώστε να μιλήσουν για τη γραμμή του κόμματος και κυρίως για να ακολουθήσει και ο ιδίος.

Από εκεί κι έπειτα η κυβέρνηση – παρωδία μπορεί να ενισχυθεί και με άλλους, μιας και το Μαξίμου διαρρέει ότι μπορεί να βρει και 152 βουλευτές.

Στημένο και σικέ διαζύγιο καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Σκηνοθετημένο «διαζύγιό» από το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου, καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Δριμεία επίθεση εναντίον των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για σκηνοθετημένο «διαζύγιο» σε εθνική μετάδοση.

«Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου παρουσίασε σήμερα, σε εθνική μετάδοση, το σκηνοθετημένο “διαζύγιό” του: Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τη διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους» τονίζει 

Σπυράκη: Βιώνουμε το πιο «μαϊμού» διαζύγιο που έχουμε ζήσει ποτέ

«Βιώνουμε το πιο στημένο, το πιο μαϊμού, το πιο σικέ διαζύγιο που έχουμε ζήσει ποτέ -και κινηματογραφικά, όχι μόνο πολιτικά- και αυτό γιατί; Γιατί ο κ. Καμμένος κρατά την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ώστε να έχει ως αρχηγός Κοινοβουλευτικής Ομάδας όλα τα προνόμια. Και ο κ. Τσίπρας σε συμφωνία με τον κ. Καμμένο διατηρεί την πλειοψηφία, έχει την ψήφο εμπιστοσύνης, και η ψήφος εμπιστοσύνης ταυτίζεται με τη δυνατότητά του να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Γεννηματά: Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλο τους αλληλοεκβιασμούς και την φαρσοκωμωδία

Για αλληλοεκβιασμούς και την φαρσοκωμωδία που σκηνοθετήθηκε από τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο, κάνει λόγο η Φώφη Γεννηματά.

Επισημαίνει ότι «τυπικά διαλύθηκε ο συνεταιρισμός που έκανε μεγάλη ζημιά στη χώρα.

Η κυρία Γεννηματά ζητά εκλογές καταλήγοντας ότι αν ο κ. Τσίπρας εξασφαλίσει την τυπική ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο σε νέα αδιέξοδα θα οδηγήσει.

Θεοδωράκης: «Δεν στηρίζουμε»

Αρνητικό ήταν και το μήνυμα του αρχηγού του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος επισήμανε ότι η στάση του κόμματός του είναι καθαρή. Όπως σημείωσε, «το Ποτάμι, που ποτέ δεν κρύφτηκε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει: δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα. Οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται. Τα υπόλοιπα από το βήμα της Βουλής».

ΛΑΕ: Να φύγει αμέσως η κυβέρνηση

Για «στημένο διαζύγιο» κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της και η ΛΑΕ. Προτείνει άμεσα εκλογές «για να ηττηθούν τόσο ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη» και σημειώνει πως «Τσίπρας και Καμμένος, αφού εξαπάτησαν επί τέσσερα χρόνια τους πολίτες, τώρα παίζουν «το τελευταίο τους κοινό θέατρο», «μήπως την ύστατη στιγμή μπορέσουν, ματαίως, να διασωθούν όπως-όπως στις επόμενες εκλογές».