Η πρωτοφανής συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο της Αθήνας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών τρόμαξε το Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έπνιξε από νωρίς το μεσημέρι το Σύνταγμα στα χημικά προκειμένου να διαλύσει τον κόσμο.

Παρά τα μέτρα ασφαλείας, ακραία στοιχεία προκάλεσαν επεισόδια στην περιοχή γύρω από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη διασταύρωση της Πλατείας με την λεωφ. βασιλίσσης Σοφίας. Τα ΜΑΤ έκαναν εκταταμένη χρήση χημικών με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο κόσμος στο πάνω μέρος της πλατείας. Ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά προσπαθούσαν να προστατευθούν από τα χημικά, ενώ ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός μετέφερε ο ίδιος μικρά παιδιά σε ξενοδοχείο για να αναπνεύσουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 46 άτομα τραυματίστηκαν. 

Ήταν μια τεράστια συγκέντρωση η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Γιώργος Τάτσιος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας.

Τόνισε ότι από τη ρίψη χημικών και τον πανικό που ακολούθησε ποδοπατήθηκε κόσμος.

Όπως καταγγέλλουν διαδηλωτές που έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα χημικά που χρησιμοποίησε η Αστυνομία ήταν ληγμένα από το 2017.

Είναι εμφανές πως η ημερομηνία λήξης των χημικών έχει προ πολλού παρέλθει. Χαρακτηριστικά φαίνεται να έχουν λήξει από τον Ιανουάριο του 2017.

Μάλιστα, η συσκευασία αναγράφει επάνω «Προσοχή: Επικίνδυνο εάν χρησιμοποιηθεί μετά την ενδεδειγμένη ημερομηνία».

Η ΕΛΑΣ, πάντως, δηλώνει περήφανη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό: ««Για το σημερινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με μια σκληρή δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε τα όσα συνέβησαν στο συλλαλητήριο τονίζοντας ότι θα αναζητηθούν ευθύνες. Κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους «πρόθυμους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών» να ακούσουν την φωνή του λαού κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπέγραψε αυτή τη συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα, και χωρίς διακομματική συναίνεση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «η κυβέρνηση σήμερα δεν δίστασε να επιτεθεί με χημικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές. Ανάμεσά τους ήταν οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι» και προειδοποίησε: «Να γνωρίζουν όλοι ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα στο Σύνταγμα. Και τα οποία είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει επίσης την εβδομάδα που έρχεται, η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία.

Ο μεγάλος όγκος των ανθρώπων που κατέφθασαν στο Σύνταγμα, από κάθε περιοχή της χώρας για να φωνάξουν το «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν μπόρεσε να αμφισβητηθεί από κανέναν. Οι χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν με κάθε τρόπο, ακόμα και πεζοί, καθώς η Αστυνομία έκλεισε όλους τους κεντρικούς δρόμους, ενώ πάνω από 360 λεωφορεία από όλη τη χώρα έφτασαν στην Αθήνα από νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Κόσμος περπάτησε ακόμα και από το ύψος του Φιξ στην λεωφόρο Συγγρού, καθώς οι κεντρικοί δρόμοι είχαν κλείσει και όλοι ήθελαν να φτάσουν όσο πιο κοντά στο Σύνταγμα.