Μια ακόμη πτυχή για την ικανότητα της Αστυνομίας αναδεικνύουν σήμερα τα parapolitika.gr και αυτή σχετίζεται με την πρόσφατη αποστράτευση πολύ έμπειρων αξιωματικών οι οποίοι επί σειρά πολλών ετών εκτελούσαν τα καθήκοντα τους σε νευραλγικά πόστα και στο κέντρο της Αθήνας.

Η αιφνίδια έξοδός τους από την υπηρεσία στις κρίσεις του περασμένου Νοεμβρίου προκάλεσε τεράστια κενά τα οποία οι … εγκέφαλοι της ΕΛΑΣ και η πολιτική τους ηγεσία αναπλήρωσαν με άλλα στελέχη χωρίς την παραμικρή εμπειρία σε τέτοια πόστα.

Αξίζει κανείς να δώσει σημασία στην περίπτωση ενός ικανότατου αξιωματούχου, ο οποίος δεν αναβαθμίστηκε σε ταξίαρχο με το αιτιολογικό ότι ήταν πάντα επιχειρησιακός!

Στο αιτιολογικό της αποστρατείας του (πρακτικό 11/2018 της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού) αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δεν συγκεντρώνει στον απαιτούμενο για προαγωγή βαθμό, τα ουσιαστικά προσόντα της ικανότητας προγραμματισμού, συντονισμού, οργάνωσης, της ικανότητας αξιοποίησης των γνώσεων και της εμπειρίας… ενώ δεν διαθέτει ευρεία επιτελική πείρα καθότι από το έτος 1994 που αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών μέχρι και σήμερα υπηρέτησε κυρίως σε μάχιμες μονάδες του Σώματος ήτοι Διεύθυνση Αλλοδαπών, Α.Τ. Εξαρχείων, Α.Τ. Ακροπόλεως, Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών…».

Για περισσότερο από 20 χρόνια λοιπόν ο άνθρωπος αυτός κινούνταν μεταξύ Πλατείας Βάθη, Μοναστηρακίου, Πολυτεχνείου, Ομόνοιας, Συντάγματος κτλ, είχε άμεση γνώση της αθηναϊκής ανθρωπογεωγραφίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση της τάξης σε μια τόσο δύσκολη περιοχή όπως είναι η «καρδιά» της πρωτεύουσας.

Παρά ταύτα κρίθηκε ανεπαρκής από τους … επαρκείς.