Στην τέταρτη επέτειο από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές και οι 145 βουλευτές του παρέα με τουλάχιστον επτά ή οκτώ ακόμα «πρόθυμους» από άλλα κόμματα, αναμένεται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 14:30.

Τα «κουκιά» διαμορφώνονται ως εξής: Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλο (ΑΝΕΛ, ο οποίος κατά δηλώσεις του, θα παραδώσει και την έδρα), Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στην αντίθετη πλευρά αναμένεται να συνταχθούν 147 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και ορισμένους ακόμα ανεξάρτητους.

Την ίδια ώρα θα πραγματοποιείται ένα ακόμα συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας. Οι παμμακεδονικές οργανώσεις καλούν τους πολίτες στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι.

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα - Βέτο στα Σκόπια στην ΕΕ

Ως «εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού» και «εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την ιστορία της χώρας» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Συμφωνία των Πρεσπών, που όπως τόνισε «δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση».

Περιέγραψε, μάλιστα, «επτά αλήθειες» για τη συμφωνία που αποδεικνύουν ότι είναι εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, ενώ έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας, προειδοποιώντας πως «η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Την απόφαση Μητσοτάκη να βάλει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων είχαν αποκαλύψει τα Παραπολιτικά το περασμένο Σάββατο

Χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα και προειδοποιώντας για τα μελλούμενα μετά από τυχόν κύρωση της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οδηγεί τη χώρα σε μία εθνική περιπέτεια διαρκείας. «Αγνοεί τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών. Χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Και, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών», ήταν η αιχμηρή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην οποία τόνισε επίσης ότι η «πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είναι «βασισμένη στη συναλλαγή».

Κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι επείγεται να δεσμεύσει το μέλλον της χώρας για να υπηρετήσει «αλλότρια συμφέροντα» και για να εξυπηρετήσει «ιδιοτελείς προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες».

Για μια ακόμα φορά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Βουλή καλείται να αποφασίσει για ένα κορυφαίο θέμα, «χωρίς να έχει στη διάθεσή της το κατεξοχήν υλικό προς συζήτηση: Το πλήρες κείμενο, δηλαδή, του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων», το οποίο όπως τόνισε δεν έχει κατατεθεί ακόμα «απλούστατα διότι δεν υφίσταται ακόμα γιατί δεν έχει τεθεί σε ισχύ», κάτι που συνιστά «μία εθνική και κοινοβουλευτική ντροπή» όπως τόνισε. Κατηγόρησε μάλιστα τον Ζόραν Ζάεφ ότι έχει ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας, να αλλάξει πρώτα το Σύνταγμα της χώρας του και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η αιχμηρή Ντόρα και ο καταιγιστικός Σαμαράς

Απολαυστική στην παρέμβασή της η Ντόρα Μπακογιάννη. Περιπαικτική η βουλευτής της ΝΔ προς τον τέως υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε ο τελευταίος στην τοποθέτησή του.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι ο Πάνος Καμμένος απέλυσε τον Νίκο Κοτζιά αμέσως μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. «Είμαι μαζί σας σε αυτό το θέμα σας διαβεβαιώνω. Και όποιος με ρωτήσει θα πάρω το μέρος σας. Εσείς σηκώσατε το βάρος, κάνατε τη Συμφωνία και απολυθήκατε. Ο άλλος έκανε πάρτι. Φωνάξτε με μάρτυρα στο δικαστήριο», ανέφερε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. 

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρουσίασε τα ιστορικά στοιχεία για τις εξελίξεις στην Βαλκανική Χερσόνησο, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα: «Η εκ των υστέρων προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία ποτέ δεν είναι αθώα. Υπάρχουν πάντα σκοπιμότητες και πολιτικές προεκτάσεις.»

Τσίπρας: Δικαιολογίες μέχρι τέλους και επίθεση στο ΚΚΕ

Πιστός στη γραμμή του ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Κάλεσε δε τους βουλευτές να σταθούν όρθιοι  και να πράξουν το εθνικό τους καθήκον χωρίς να τρομοκρατηθούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτιθέμενος με ιδιαίτερη σφοδρότητα και κατά του ΚΚΕ, που θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, άνοιξε εμμέσως θέμα επιστροφής 70.000 «σλαβομακεδόνων μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού». Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα: «Δεν θέλω να κάνω κριτική με κέντρο την ιστορία του ΚΚΕ. Να αναφερθώ στο Σλαβομακεδονικό αλφαβητάρι που μοίραζαν οι Κομμουνιστές στην Τασκένδη στα παιδιά των Σλαβομακεδόνων μαχητών του ΔΣΕ. Ούτε στους 70.000 πρόσφυγες του εμφυλίου που το ελληνικό κράτος τους στέρησε το δικαίωμα το 1983 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ούτε στην Σλαβομακεδόνισσα  Ειρήνη Γκίνη / Μίρκα Γκίνοβα, την πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στον εμφύλιο. Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τις ερινύες σας για όλα αυτά».

Γεννηματά: Go back, κύριε Τσίπρα

Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού για τη συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. «Η κυβέρνηση πέρασε από τη δήθεν αριστερή πολιτική της και το Go back κυρία Μέρκελ στις πρακτικές της πιο παλιάς δεξιάς του yes man λόγω πιέσεων από τους Αμερικανούς. Απέναντι σας όμως έχετε τον ελληνικό λαό που σας λέει: Ως εδώ. Φτάνει πια. Go back κύριε Τσίπρα», είπε η Φώφη Γεννηματά.    

«Ήρθαμε να συζητήσουμε για τη συμφωνία και δεν έχουμε καν στα χέρια μας το επίσημο κείμενο του νέου Συντάγματος της γειτονικής χώρας- με τις τροπολογίες που προβλέπει η συμφωνία. Δεν έχει κατατεθεί» τόνισε και πρόσθεσε: «Και όχι μόνο αυτό. Αλλά οι Σκοπιανοί εκβιάζουν ανοιχτά δηλώνοντας πως δεν θέτουν σε ισχύ τις συνταγματικές τροποποιήσεις παρά μόνο αν και όταν επικυρωθεί το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα.

Κουτσούμπας: «Είστε γεωγραφικοί μεντεσέδες»

«Γεωγραφικούς μεντεσέδες» αποκάλεσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τον Αλέξη Τσίπρα και τους «πρόθυμους» να ψηφίσουν τη Συμφωνία, στο κλείσιμο της ομιλίας του στη Βουλή. Ο γγ του ΚΚΕ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τον πρωθυπουργό καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας του και κλείνοντάς την θέλησε να τον προειδοποιήσει λέγοντάς του: «Οι μεντεσέδες όταν σκουριάζουν τους πετάνε στα σκουπίδια. Εκεί θα καταλήξετε κι εσείς.»

Διαβάστε επίσης: Το δράμα του Καμμένου και οι σπρωξιές στο Ποτάμι