Η πολύμηνη πολιτική μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών τελείωσε και τώρα ξεκινάει για τη Ν.Δ. η μάχη για τις τετραπλές εκλογές του Μαΐου, καθώς τότε τοποθετούν στην Πειραιώς τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Στην Πειραιώς εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εικόνα ενότητας που βγήκε μετά και την παρέμβαση Καραμανλή, αλλά και την αίσθηση ότι το κόμμα ταυτίστηκε με το συναίσθημα των πολιτών.

Στο εξής, η Ν.Δ. θα παρουσιάζει σε ξεχωριστές εκδηλώσεις και ξεχωριστές θεματικές ενότητες το κυβερνητικό της πρόγραμμα, από το οποίο μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει μόνο το κομμάτι που αφορά την Παιδεία. Οι επόμενες ενότητες που θα παρουσιαστούν θα αφορούν τις υποδομές και τις μεταφορές, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη σχέση κράτους - πολίτη. Θα προηγηθεί, ωστόσο, στα μέσα Φεβρουαρίου, μια ενότητα στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει πολύ μεγάλη έμφαση, καθώς αφορά την καθημερινότητα του πολίτη και την ποιότητα ζωής: την Υγεία.

Το «γαλάζιο» κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο του κόμματος και τον αρμόδιο τομεάρχη, Βασίλη Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωτοβάθμια Υγεία στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο οικογενειακός γιατρός, με ελεύθερη επιλογή από τους πολίτες, ο οποίος θα είναι σύμβουλος και φροντιστής υγείας της κάθε οικογένειας, θα διαμορφώνει το πλαίσιο της πρόληψης, θα κρατάει τον φάκελο του ασθενούς κ.ά. Φυσικά, και ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να συμβάλλονται με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να έχουν την ευθύνη του οικογενειακού γιατρού.

Σχέδιο

Στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, επίσης, θα καταργηθούν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και θα ενσωματωθούν στα Κέντρα Υγείας. Συνεπώς, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο θα υπάρχουν μόνο τα υφιστάμενα Κέντρα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου. Δεύτερο κομβικό στοιχείο του προγράμματος της Ν.Δ. είναι το νέο σύστημα οργάνωσης και διοίκησης των νοσοκομείων. Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα γίνουν αυτόνομες μονάδες και θα λειτουργούν τόσο εντός των νοσοκομείων όσο και ανεξάρτητα, ενώ θα λειτουργούν μόνιμα, 24 ώρες το 24ωρο. Θα δημιουργηθεί παράλληλα ένα νέο σύστημα διαχείρισης κλινών. Στο πλαίσιο του νέου αυτού συστήματος, η οργάνωση των νοσοκομείων θα γίνει σε περιφερειακό επίπεδο, με 14 υγειονομικές περιφέρειες, που θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό.

Η αποκέντρωση της διοίκησης θα έχει πρακτικό χαρακτήρα, καθώς οι υγειονομικές περιφέρειες θα είναι αρμόδιες, μεταξύ άλλων, για τις προμήθειες, τους διαγωνισμούς και το προσωπικό κάθε νοσοκομείου. Ο υπουργός Υγείας θα χαράσσει την εθνική στρατηγική, θα ελέγχει τα χρονοδιαγράμματα και θα έχει περισσότερο συντονιστικό ρόλο. Τρίτο στοιχείο θα είναι η διοίκηση των ίδιων των νοσοκομείων. «Θα βάλουμε μάνατζερ στα νοσοκομεία, τεχνοκράτες από τον χώρο της Υγείας και όχι κομματικά στελέχη», τονίζει χαρακτηριστικά στα «Π» στέλεχος της Ν.Δ.

Παράλληλα, φιλοδοξία του κ. Μητσοτάκη είναι να αλλάξει το σύστημα εφημεριών, ώστε, σε συνδυασμό με το νέο σύστημα για τα επείγοντα περιστατικά και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του να μην υπάρχουν ράντζα στα νοσοκομεία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόβλεψη που αναμένεται για το «άνοιγμα» των δημόσιων νοσοκομείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να νοσηλεύονται οι ασθενείς τους οποίους καλύπτουν και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί επίσης στο κομμάτι της πρόληψης, με ξεχωριστές καμπάνιες για τον καρκίνο, για το κάπνισμα, για την παχυσαρκία και για τη στοματική υγεία. «Θα εφαρμοστεί, επιτέλους, ο αντικαπνιστικός νόμος!», υπογραμμίζει το ίδιο «γαλάζιο» στέλεχος. Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ θα γίνει αγοραστής υπηρεσιών Υγείας και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 26/1/2019