Η σχέση της χώρας µας µε τα Σκόπια θα γίνει χειρότερη µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών, εκτιµά ο αντιπρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθηνών Αδωνις Γεωργιάδης, που µιλά για κυβερνητική σκευωρία στην υπόθεση Novartis και βλέπει συγκυβέρνηση Ν.∆. - ΠΑΣΟΚ, αν η επόµενη Βουλή είναι πεντακοµµατική και η Ν.∆. δεν έχει αυτοδυναµία.

Τι σας φοβίζει τώρα, που η Συµφωνία των Πρεσπών πέρασε και µια διένεξη 27 ετών έλαβε τέλος;

Σε καµία περίπτωση η κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών δεν λήγει τη διένεξη. Η διένεξη έχει πολύ βαθύτερα αίτια, τον αλυτρωτισµό των Σκοπίων έναντι της Ελλάδος. Αυτός όχι µόνο δεν αντιµετωπίζεται µε τη Συµφωνία των Πρεσπών, αντιθέτως ενισχύεται. Αυτό σηµαίνει ότι από εδώ κι εµπρός, θυµηθείτε που σας το λέω, η σχέση µας µε τα Σκόπια θα γίνεται ολοένα και χειρότερη, διότι οι προκλήσεις από το µέρος τους θα είναι συνεχείς και οι Ελληνες φυσικά θα θυµώνουν ολοένα και περισσότερο µε αυτήν την ιστορία. ∆εν είναι, λοιπόν, το τέλος της διένεξης, είναι το πέρασµα της διένεξης αυτής σε µια πολύ σκληρότερη φάση.

Θα χρησιµοποιήσει η Ν.∆. µελλοντικά την ένταξη της ΠΓ∆Μ στην Ε.Ε. ως µέσο πίεσης προς τα Σκόπια και πώς;

Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι, ναι µεν, αυτή η συµφωνία, εφόσον έχει κυρωθεί, αποτελεί διεθνή συµφωνία και το κράτος έχει συνέχεια, όµως η Ελλάδα διατηρεί στα χέρια της πολλά άλλα εργαλεία για να πιέσει τα Σκόπια. Ασφαλώς, οι ενταξιακές διαπραγµατεύσεις θα αποτελέσουν ένα τέτοιο εργαλείο. Φυσικά, το µείζον, που ήταν η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, έχει ήδη κριθεί.

Υπάρχει προοπτική ένταξης στη Ν.∆. των βουλευτών Αµυρά και Ψαριανού, που δεν έδωσαν ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση και καταψήφισαν τη Συµφωνία των Πρεσπών;

∆εν είµαι ο αρµόδιος για να σας απαντήσω. Αυτές είναι αποφάσεις του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Το µόνο που µπορώ να σας πω είναι ότι οι δύο αυτοί συνάδελφοι µού είναι εξαιρετικά συµπαθείς και, αν υπήρχε τέτοιου είδους απόφαση από τον πρόεδρό µας, εγώ προσωπικά θα τους χαρακτήριζα ευπρόσδεκτους.

Με ποιες πολιτικές δυνάµεις µπορεί να σχηµατίσει κυβέρνηση η Ν.∆. µετεκλογικά, αν είναι πρώτο κόµµα χωρίς αυτοδυναµία;

Εάν επαληθευθούν οι δηµοσκοπήσεις και έχουµε πεντακοµµατική Βουλή, προφανώς µόνο µε το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή αποκλείονται a priori, το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρα, δεν µένει άλλο κόµµα, παρά µόνο το ΠΑΣΟΚ. Η Νέα ∆ηµοκρατία, όµως, πρέπει να σας το πω αυτό, ασχέτως του αποτελέσµατος των εκλογών και του αν θα έχουµε ή όχι αυτοδυναµία, θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, γιατί αυτό χρειάζεται ο τόπος.

Υπάρχει, τελικά, σκάνδαλο Novartis και υπεύθυνοι γι’ αυτό ή όλοι είναι αθώοι;

Οσον αφορά την εµπλοκή πολιτικών προσώπων, προσωπικά είµαι απολύτως πεπεισµένος ότι δεν υπάρχει απολύτως καµία εµπλοκή κανενός πολιτικού προσώπου. Ο κυριότερος λόγος που το πιστεύω αυτό δεν είναι µόνον η προσωπική µου γνωριµία µε όλους αυτούς τους ανθρώπους και η πίστη µου στην εντιµότητα του χαρακτήρος τους, αλλά και στο απλό δεδοµένο ότι η φαρµακευτική πολιτική την εποχή του Μνηµονίου ελεγχόταν και καθοριζόταν από την τρόικα. Αρα, δεν θα είχε κανένα νόηµα η Novartis να «λαδώσει» κανέναν πρωθυπουργό και υπουργό, όταν ήξερε ότι οποιαδήποτε απόφαση ευνοϊκή προς τη Novartis θα µπορούσε να µπλοκάρει από την τρόικα στο πλαίσιο της εφαρµογής του Μνηµονίου. Ολη αυτή η συζήτηση είναι παντελώς παράλογη και δεν έχει πραγµατικά καµία λογική βάση.

Ασφαλώς και υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Υπήρχε από την αρχή, υπό την έννοια του επηρεασµού γιατρών ή άλλων παραγόντων της αγοράς µε αθέµιτα µέσα, για να ευνοηθεί η αύξηση του µεριδίου της Novartis στην αγορά. Για να είµαι δίκαιος, αυτό δεν το έχει κάνει µόνον η Novartis, προφανώς και άλλες εταιρείες. Υπάρχει, όµως, και ένα δεύτερο πια σκάνδαλο Novartis, το οποίο µπορεί και να αποδειχθεί πράγµατι το µεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης. Εχει να κάνει µε το πώς η κυβέρνηση Τσίπρα προσπάθησε να χειραγωγήσει δικαστές, εισαγγελείς και µάρτυρες, µε σκοπό να ενοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους. Η σκευωρία, δηλαδή, της Novartis. Ηδη έχουµε τις παραιτήσεις της κυρίας Ράικου, µε καταγγελίες για πιέσεις που δεχόταν από τον «Ρασπούτιν», του κυρίου Παπαγεωργίου, του κυρίου Αγγελή και έχουµε και την περίπτωση του κυρίου Μανιαδάκη, µε τη µετατροπή του από µάρτυρα δηµοσίου συµφέροντος σε κατηγορούµενο.

Ολα αυτά δείχνουν ότι κάτι πολύ σάπιο έχει συµβεί από πλευράς ∆ικαιοσύνης σε αυτήν τη διαδικασία. Γιατί, αν όλα πήγαιναν καλά, δεν θα είχαν κανένα λόγο ούτε να παραιτούνται εισαγγελείς ούτε να αλλάζουν τις µείζονες αποφάσεις τους, όπως το ποιος είναι µάρτυρας και ποιος είναι κατηγορούµενος. Κατά συνέπεια, το πόσο πολλά προβλήµατα έχουν δηµιουργηθεί ήδη στο στάδιο της προ-διαδικασίας ενισχύουν την υποψία ότι εδώ υπάρχει µια µεγάλη σκευωρία, την οποία η Ν.∆. θα αποκαλύψει όταν γίνει κυβέρνηση. Να είστε σίγουροι ότι οι σκευωροί και οι συκοφάντες δεν θα µείνουν ατιµώρητοι.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 26/1/2019