Mε σύνθημα «καλύτερη ζωή» και ατζέντα εξωστρεφή μπαίνει η Νέα Δημοκρατία στον νέο πολιτικό δρόμο που άνοιξε μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αλλαγή των συσχετισμών στο Κοινοβούλιο. «Ο κ. Τσίπρας βγήκε ζημιωμένος από τη Συμφωνία των Πρεσπών», εκτιμά συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «η εικόνα είναι καθαρή -η πλειοψηφία είναι αντίθετη στην πολιτική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός και στους χειρισμούς που τη συνόδευσαν, ιδίως μάλιστα στην 'κουρελού' που σχημάτισε για να παραμείνει στην εξουσία».

Η εκτίμηση στην Πειραιώς είναι ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να δημιουργήσει μια διαιρετική τομή γύρω από το Σκοπιανό, αλλά μέτρησε τα δεδομένα λάθος και η βασική του στόχευση να δημιουργήσει πρόβλημα πρωτίστως στη ΝΔ και δευτερευόντως στο ΠΑΣΟΚ απέτυχε πλήρως. Στις συζητήσεις που γίνονται στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ είναι κοινή πλέον η πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ανοιχτό βιβλίο» που έχουν μάθει καλά να τον διαβάζουν στην Πειραιώς, κι έτσι δεν περιμένουν εκπλήξεις στην πορεία προς τις κάλπες. Γνωρίζουν, όπως υπογραμμίζουν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει όσο περισσότερες παροχές μπορεί και θα κάνει ό,τι μπορεί με σκοπό την ομαλή διαχείριση της ήττας που βλέπει να έρχεται. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν, μάλιστα, στον πρωινό καφέ στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, τις τελευταίες ημέρες, οι φράσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τον Εμανουέλ Μακρόν που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός περί διαδηλώσεων «ακροδεξιών λαϊκιστών κατά της συμφωνίας», την οποία, όπως είπε, στηρίζει «η πλειοψηφία των ανθρώπων που μπορούν να σκέφτονται και να ασκούν κριτική με το μυαλό τους». Πρόκειται για «απίστευτο αυτογκόλ», είναι μια διαπίστωση που ακούστηκε στο τραπέζι του πρωινού καφέ, που δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας διέρρηξε οριστικά τις σχέσεις του με το μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. «Εχει χάσει την επαφή με την κοινωνία και το λαϊκό αίσθημα. Για να πάρει ένα 'μπράβο' από τους ξένους ηγέτες, προσβάλλει τους συμπολίτες του», τονίζει ο ίδιος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Η πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας στο εξής θα βασίζεται σε δύο κεντρικές παραδοχές. Η πρώτη είναι ότι η βασική διαιρετική τομή της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον ανάμεσα σε όσους θέλουν να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και σε εκείνους που δεν θέλουν, με τους δεύτερους, όπως εκτιμούν, να είναι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία και με τη Ν.Δ. να είναι ο βασικός εκφραστής του ρεύματος αυτού. Με ανοίγματα σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να εκφράσει ακόμα περισσότερο το μεγάλο κοινωνικό ρεύμα που επιθυμεί να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η άλλη παραδοχή είναι ότι η μεγάλη αγωνία των πολιτών είναι ποιο κόμμα μπορεί να κάνει τη ζωή τους καλύτερη. Η Νέα Δημοκρατία, όπως υπογραμμίζουν όσοι αναλύουν τις δημοσκοπήσεις στην Πειραιώς, υπερέχει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτον, σε επίπεδο αρχηγού, καθώς οι πολίτες εμπιστεύονται πολύ περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Δεύτερον, υπερέχει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στα ερωτήματα που αφορούν ποιος μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, ποιος μπορεί να φέρει νέες και καλύτερες δουλειές και ποιος μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια, την Παιδεία και την Υγεία.

Με βάση αυτήν την παραδοχή, λοιπόν, ο προγραμματικός λόγος της ΝΔ θα έχει στο επίκεντρό του το πώς θα γίνει καλύτερη η ζωή κάθε πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν, με κεντρικές εκδηλώσεις, οι «γαλάζιες» θέσεις και προτάσεις για την Υγεία, για τις μεταφορές και υποδομές και για τη νησιωτική πολιτική. Στον τελευταίο αυτό τομέα δίδεται, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία, λόγω της εθνικής σημασίας που έχει και του μεγάλου βάρους που σηκώνουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Με τα εργαλεία αυτά, η Ν.Δ. αποσκοπεί στο προσεχές διάστημα να επιβάλει τη δική της «σοβαρή και συγκροτημένη ατζέντα», τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πληθύνουν οι συνεντεύξεις και οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ξένα ΜΜΕ.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 2/2/2019