Είμαστε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό τον προϋπόθεση η προετοιμασία να δίνει τα εχέγγυα κάποιου θετικού αποτελέσματος, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος
Κουμουτσάκος.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα των δηλώσεών του: «Να θυμίσω πρώτα ότι υπήρξε μια διαβόητη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα πριν ενάμιση χρόνο που αντί να βελτιώσει, να βοηθήσει και να ενισχύσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις πλήγωσε πολύ άσχημα. Οι συναντήσεις κορυφής όταν γίνονται, γίνονται για να πάνε τα πράγματα έστω μισό βήμα μπροστά, εκείνη ήταν μια συνάντηση που τα πήγε όλα πίσω. Χθες γίνανε 31 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ίσως είναι οι περισσότερες που έχουν συμβεί πριν από επίσημη επίσκεψη έλληνα αξιωματούχου στην Τουρκία. Δεύτερον, βγαίνει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, δηλαδή σαν να μιλάει ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος βάζει ευθέως τρία θέματα ότι θα συζητηθούν. Πρώτον, τουρκική μειονότητα Θράκης. Ευθεία παραβίαση και παρανόηση σκόπιμη του τι προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης που μιλάει για μουσουλμανική μειονότητα. Δεύτερον, «θα συζητήσουμε όλα τα θέματα του Αιγαίου». Ποια είναι όλα τα θέματα; Και τρίτον και σοβαρότερο 'νησιά'. Δηλαδή τι ακριβώς; Το καθεστώς των νησιών. Τελειώνει η δήλωση αυτή στην οποία έχουμε αντιδράσει εμείς από το πρωί, χωρίς καμία αντίδραση από την κυβέρνηση, διευκρινιστική έστω... Και έρχεται σήμερα η Άγκυρα, αγνοώντας τις τελεσίδικες αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης που έχει χορηγήσει άσυλο στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, να τους επικηρύξει με συγκεκριμένη τιμή. Όλα αυτά υποδηλώνουν κάκιστη προετοιμασία και πολύ κακούς οιωνούς για τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης. Είναι τόσο αρνητικές οι συνθήκες που δεν ξέρω τι σκέφτεται ο κ.Τσίπρας αυτή τη στιγμή.

Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα χειριστούν αυτή την κατάσταση, η σιωπή πάντως είναι ακατανόητη και θα έπρεπε ήδη να έχει υπάρξει μια τοποθέτηση για τις χθεσινές δηλώσεις και για τα σημερινά. Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία που έχουμε στο χέρι μας είναι στοιχεία που επιβεβαιώνουν κάκιστη προετοιμασία και αρνητικά αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση. Φοβάμαι ότι δεν θα βγουν ενισχυμένες προς το θετικό οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος επιβάρυνσης τους.»

Για την εικόνα του ελληνικού κοινοβουλίου ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η πολιτική ζωή κινείται μεταξύ γελοίου και νοσηρού. «Η 'πλειοψηφία της γκαζόζας', οι μεταγραφές βουλευτών που πάνε και έρχονται, έχει χάσει ο κόσμος το λογαριασμό ποιος είναι με ποιον, πού είναι και τι ψηφίζει και έρχεται και το χθεσινό. Μετά από μια περίοδο ανταλλαγής πιέσεων και από κάτω ενδεχομένως απειλών και εκβιασμών καταλήξαμε το εξής φαινόμενο να λειτουργεί στην Ελλάδα ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο που λειτουργεί κάτι που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε 'κυβερνώσα αντιπολίτευση'.

Οι ίδιοι βουλευτές που ανήκουν σε ένα κόμμα Αντιπολίτευσης οι ίδιοι δηλώνουν και μάλιστα προκαταβολικά ότι θα στηρίζουν σταθερά την κυβέρνηση παραμένοντας ταυτόχρονα σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Αυτά είναι εικόνα νοσηρότητας και γελοιότητας μαζί. Οδηγούν τον κόσμο σε αποστροφή από την πολιτική ζωή και τον στρέφουν στα άκρα και τις ακρότητες. Εχουμε ένα οικοσύστημα παρακμής, μια παρακμιακή κυβέρνηση που παράγει παρακμή για τη χώρα και μέσα σε αυτή την παρακμή ζει η παρακμιακή κυβέρνηση. Αυτός ο φαύλος κύκλος της παρακμής πρέπει να σπάσει, ο βιότοπος της παρακμής πρέπει να αποξηρανθεί, να γίνουν εκλογές και να περάσουμε σε μια άλλη φάση ιστορική για τη χώρα από την παρακμή στην ανόρθωση. Αυτό θα γίνει με εκλογές και με νίκη μεγάλη της ΝΔ.»

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Κουμουτσάκος εκτίμησε ότι αξιολογεί πολύ σοβαρά την κατάσταση αυτή και όταν κρίνει θα παρέμβει.

«Πάντως όλα αυτά κινούνται σε μια πολύ λεπτή γραμμή. Πώς μια θεσμική προβληματική κατάσταση που κινείται μεταξύ γελοίου και σοβαρού μπορεί να κινηθεί πλέον ή να εξελιχθεί σε πολιτειακό ζήτημα το οποίο θα προκαλούσε σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ αν υπήρχε κάποια όχι πολύ καλά μελετημένη κίνηση του προέδρου της Δημοκρατίας. Η χώρα μετά από μια ατμόσφαιρα διχασμού γύρω από ένα εθνικό θέμα όπως είναι το Σκοπιανό, κινείται σε μια φάση θεσμικής γελοιότητας και νοσηρότητας που θα θέλει μεγάλη προσοχή να μην αποκτήσει και μια θεσμική διάσταση πολιτειακού προβλήματος τότε η χώρα θα πηγαίνει κατά κρημνών.» 

Για να καταλήξει: «Η χειρότερη κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθει μια κυβέρνηση είναι όταν την πάρουν στο ψιλό. Είμαστε ένας λαός αριστοφανικός που όταν οι θεσμοί περάσουν στο όριο της γελοιότητας δεν υπάρχει αναστροφή της πτώσης. Όταν αρχίζεις να μιλάς για κυβερνήσεις κουρελού, για κυβερνήσεις γκαζόζα, για πλειοψηφίες μεταγραφών η πορεία προς το τέλος είναι αναπόδραστη.»