Όσα είπε σήμερα ο Παύλος Πολάκης, από το βήμα της Βουλής, προκάλεσαν την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ζήτησε από τον Νίκο Βούτση να διαβιβάσει τα πρακτικά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ως απόδειξη ομολογίας και έναρξη εισαγγελικής έρευνας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

«Θα έχουμε τα πρακτικά της Βουλής ως απόδειξη ομολογίας και ως έναρξη εισαγγελικής έρευνας. Παρακαλώ τον πρόεδρο της Βουλής να διαβιβάσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης που συνιστούν και απόλυτη συνομολόγηση εγκλήματος κακουργηματικού χαρακτήρα που είναι ακόμα και αυτόφωρο. Δεν έκανε ούτε καν χρήση του δικαιώματος της σιωπής», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή τη διάταξη για το τεκμήριο αθωότητας που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ανέφερε ότι ο κ. Πολακης είναι εργαστηριακό παράδειγμα υπουργού που παραβιάζει συστηματικά το τεκμήριο της αθωότητας.

«Ο κ. Πολακης είναι εργαστηριακό παράδειγμα υπουργού που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας. Νόμιζα ότι έφερε εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης τον κ. Πολάκη ως υπόδειγμα δράστη τέτοιων παραβάσεων που οδηγεί σε καταδίκη του Δημοσίου και σε ανάγκη αποζημίωσης.
Οτι τον φέρατε κ. υπουργέ με αυτό τον καλό σκοπό να τον επιδείξετε ως παράδειγμα παραβάτη ασεβούς τεκμηρίου της αθωότητας», ανέφερε.

«Επιπλέον όμως –και αυτό είναι το σημαντικότερο– οι ενέργειές του και οι συμπεριφορές του όταν στοχοποιεί πρόσωπα, όταν δολοφονεί χαρακτήρες, όταν προαναγγέλλει εισαγγελικές ενέργειες, όταν αποκαλύπτεται ότι γνωρίζει προστατευόμενους μάρτυρες και όλα τα στοιχεία της δικογραφίας- σε συνεργασία με κάποιους που υπηρεσιακά τα γνωρίζουν και πρέπει να ερευνηθεί και να αποκαλυφθεί ποιες είναι οι πηγές του - όταν λοιπόν τα κάνει όλα αυτά, παραβιάζει το άρθρο 171 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άρα οδηγεί σε απόλυτη ακυρότητα τη σχετική διαδικασία, και την προδικασία και την κύρια διαδικασία.

Σας λέω λοιπόν, κ. υπουργέ Δικαιοσύνης, ότι ενώ τον φέρατε με αυτόν τον καλό σκοπό, να τον επιδείξετε ως παράδειγμα παραβάτη ασεβούς του τεκμηρίου αθωότητας, προχώρησε σε ομολογίες πέραν των υπουργικών του καθηκόντων που αφορούν την παραβίαση του άρθρου 370Α του Ποινικού Κώδικα σε βαθμό κακουργήματος, που είναι και αυτόφωρο ακόμη σε σχέση με τις χθεσινές ενέργειες της δημοσιοποίησης και τώρα πια έχουμε τα πρακτικά της Βουλής ως corpus delicti, ως απόδειξη ομολογίας και ως έναρξη της εισαγγελικής έρευνας», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος έστρεψε τα πυρά του και κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι παραβιάζει συστηματικά το τεκμήριο της αθωότητας.

«Δεν θα λειτουργήσει το τεκμήριο αθωότητας όταν το παραβιάζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με ενθουσιασμό και κατ’ επανάληψη μέσα στη Βουλή.
Παραβίαση όχι μόνο κατά πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και κατά πολιτών οι οποίοι τεκμαίρονται αθώοι και πρέπει να γίνονται σεβαστοί ως τέτοιοι. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εργαλείο της η δικαιοσύνη. Υπουργοί θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να τραμπουκίζουν εις βάρος της δικαιοσύνης και να έρχονται εδώ με την ρομφαία της εισαγγελικής αρμοδιότητας την οποία έχουν υφαρπάξει, τότε λίγα πράγματα μπορεί να γίνουν», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.