Ένα από τα πιο δηλητηριώδη σχόλια που συνοδεύουν τον επικοινωνιολόγο Γιάννη Λούλη είναι πως πρώτα συμβουλεύει τους πολιτικούς για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πολιτευτούν και μετά γράφει βιβλία για τους λόγους που τα ίδια πρόσωπα ηττήθηκαν. Ο πολυγραφότατος κ. Λούλης είναι από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις δημοσιολόγων που κινούνται στο παρασκήνιο. Που εμφανίζονται στις νίκες και κρύβονται στις ήττες. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλείψει την Κεντροδεξιά και έχει γοητευτεί από τη ριζοσπαστική Αριστερά και τον «ταλαντούχο πολιτικό» Αλέξη Τσίπρα. Αυτά για την Ελλάδα, διότι στην Κύπρο συνεργάζεται κατά καιρούς με τον κεντροδεξιό Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Κοινώς, ο κ. Λούλης είναι ένας επαγγελματίας για όλα τα πολιτικά γούστα και ανάλογα με τις σχέσεις εξουσίας που δημιουργεί.

Γνωστός στο πανελλήνιο έγινε από τη συνεργασία του με τον Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, επαίρεται για το γεγονός ότι ήταν αυτός που έπεισε τον πρώην πρωθυπουργό να υιοθετήσει τη στρατηγική επιλογή της τοποθέτησης της Ν.Δ. στον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Από τότε, βεβαίως, κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι, καθώς μετακινήθηκε από την αυλή του κ. Καραμανλή στον στενό κύκλο συνομιλητών του κ. Τσίπρα. Είχαν προηγηθεί οι επαναλαμβανόμενες αναλύσεις του για το πόσο φθαρμένο προϊόν είναι η Ν.Δ. «Το μεγάλο πρόβλημα του Μητσοτάκη είναι ότι, ακόμα και αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα κουβαλάει στους ώμους του ένα φθαρμένο κόμμα. Και εξαιρετικά γυμνό σε ικανό πολιτικό προσωπικό», έγραφε πρόσφατα ο κ. Λούλης.

Τα προαναφερθέντα τα διατύπωσε για πρώτη φορά ο έμπειρος αναλυτής όταν ο Κ. Καραμανλής εγκατέλειψε την εξουσία, που σημαίνει ότι η Ν.Δ. έγινε φθαρμένο κόμμα μετά το 2009 και το προσωπικό της έγινε μέτριο μετά το 2009.

Τη γέφυρα από τον Κώστα Καραμανλή στον Αλέξη Τσίπρα τη μεθόδευσε, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θανάσης Καρτερός. Ο τελευταίος γνωρίζεται εδώ και πολλά χρόνια με τον κ. Λούλη, ενώ προσωπική σχέση με τον Κύπριο αναλυτή έχει και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είναι από αυτούς που συμμετέχουν στις παρουσιάσεις των βιβλίων που εκδίδει με μεγάλη συχνότητα. Το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού, προτού τον εντάξει στον κύκλο των ανθρώπων που συμβουλεύουν τον Αλέξη Τσίπρα, είχε την εξής απλή και συνάμα αποτελεσματική σκέψη: Να πουσάρει και να αξιοποιεί τα άρθρα που έγραφε ο κ. Λούλης. Με την έννοια πως αποκτούσαν πολλαπλασιαστική αξία, από τη στιγμή που ένας πρώην στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή, αφενός, έγραφε σφόδρα επικριτικά εναντίον της Ν.Δ. και των αρχηγών της και, αφετέρου, υμνούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα. «Το βέβαιο είναι ότι ο Τσίπρας ήρθε εδώ για να μείνει. Ακόμα και αν χάσει τις επόμενες εκλογές, θα κερδίσει τις μεθεπόμενες. Είναι ένας ταλαντούχος πολιτικός», σημείωνε πριν από περίπου έναν χρόνο στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Από το 2015

Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι ο θαυμασμός του κ. Λούλη για τον κ. Τσίπρα δεν είναι καινούργιος. Πάει αρκετά πίσω, ακόμα και το διάστημα που ο κ. Τσίπρας έθετε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, είχε υπουργό τον κ. Βαρουφάκη κ.λπ. «Τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 δεν τις κέρδισε ένα κόμμα, ούτε τις κέρδισε μια ιδεολογία (η Αριστερά), αλλά ένα πρόσωπο: Ο Αλέξης Τσίπρας», σημείωνε χαρακτηριστικά. Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι σε πολλά από τα άρθρα του ο Γιάννης Λούλης επιλέγει να ταυτίζει τη Ν.Δ. με την Ακροδεξιά και να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στους κυρίους Βορίδη και Γεωργιάδη. Την ίδια στιγμή, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπου βρεθούν και όπου σταθούν μιλούν για την ακροδεξιά μετάλλαξη της Ν.Δ. και πόσο αυτή έχει εγκαταλείψει τον μεσαίο χώρο.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Λούλης είναι αυτός που σταθερά δίνει σημειώματα στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αποδομούν τη Ν.Δ. Επιπροσθέτως, παρότι προσπαθεί να κρύβει με κάθε τρόπο τη σχέση που έχει αναπτύξει με το σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου, οι πληροφορίες τον εμφανίζουν να μετέχει ενεργά στον πυρήνα των ανθρώπων που μελετούναναλύουν τις δημοσκοπήσεις και δίνουν εισηγήσεις στον κ. Τσίπρα για τον τρόπο που πρέπει να πολιτεύεται. Βεβαίως, με βάση την πάγια τακτική του κ. Λούλη, μετά τις εκλογές και όταν θα έχει ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γράψει βιβλίο όπου θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έχασε ο κ. Τσίπρας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 23/2/2019