Σάλος έχει ξεσπάσει με την υπόθεση της ανταλλαγής του «Δρομέα» του Κώστα Βαρώτσου με άγαλμα που βρίσκεται στα Σκόπια. Την «ιδέα» φέρεται να κατέθεσε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στον διεθνούς φήμη καλλιτέχνη, ωστόσο, το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τόσο η «ιδέα» όσο και η διάψευση άφησαν εμβρόνητο τον διεθνούς φήμης γλύπτη, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι είναι το λιγότερο προσβλητικό να επιχειρούν να τον παρουσιάσουν ως τρελό, για την αποκάλυψη που έκανε

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι στο ραντεβού που είχε με την υπουργό Πολιτισμού την ρώτησε ποιοι άλλοι είχαν την «ιδέα» για τη μεταφορά, και η υπουργός του απάντησε ότι δεν μπορεί να του το αποκαλύψει.

Σε άλλη ερώτηση για το αν ήταν άλλοι παρόντες στη συνάντηση, είπε ότι ήταν μόνο η γραμματέας της υπουργού έξω από το γραφείο. «Ευτυχώς που ήταν και τα παιδιά από την Μπιενάλε, που με χαιρέτησαν γιατί με ξέρουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να επικοινωνήσει με την υπουργό για να την ρωτήσει για τα περί διάψευσης, ο κ. Βαρώτσος είπε ότι είναι πολύ στεναχωρημένος για το ζήτημα αυτό, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος είναι καλλιτέχνης και δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πολιτικά ζητήματα.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι ο «Δρομέας» δεν πάει πουθενά, καθώς ο ίδιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου.

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε: «Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Πρόκειται για μια θλιβερή υπόθεση. Το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η υπουργός κ. Μυρσίνη Ζορμπά, οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν την αδιανόητη ιστορία της ανταλλαγής του 'Δρομέα' των Αθηνών με άγαλμα από τα Σκόπια και να μας εξηγήσουν από πού ξεκίνησε η περίφημη 'ιδέα'. Ποιον ή ποιους θέλει να καλύψει η κ. Ζορμπά και διαψεύδει με αυτόν τον απρεπή τρόπο έναν καλλιτέχνη του μεγέθους, της σοβαρότητας και του κύρους του κ. Βαρώτσου;».

Η υπουργός Πολιτισμού σε δήλωση που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διέψευσε τον καλλιτέχνη, λέγοντας ότι, ναι μεν συναντήθηκαν στο υπουργείο, αλλά για μια γενικότερη συζήτηση.

«Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. Άλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν.»

Θέση στο θέμα που έχει προκύψει πήρε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης έγραψε στο Facebook: «Τα σύμβολα της πρωτεύουσας δεν προσφέρονται για τις δημόσιες σχέσεις κανενός υπουργού και καμίας κυβέρνησης. Να σεβόμαστε την Αθήνα και τον πολιτισμό της.»